Mergi la conţinutul principal

Schimbări majore în urma recensământului

* edilul- şef anunţă posibile modificări în ceea ce priveşte numărul de consilieri, în urma clarificării situaţiei exacte a populaţiei

Scăderea populaţiei Brăilei, certificată în urma recensământului, va aduce modificări importante în administraţia publică locală. Cel puţin asta reiese din spusele primarului Aurel Simionescu în cadrul unei conferinţe de presă. "Recensământul nu va afecta gradul oraşului, dar va afecta toate celelalte elemente ce ţin de numărul de locuitori la care ne raportăm", a spus primarul. "O să vedem cum va suna legea în urma recensământului. După ce se va încheia şi se va avea o cifră, trebuie să vedem şi care vor fi reglementările legale, pentru că Legea 215 care reglementează numărul de consilieri vorbeşte de faptul că acesta se stabileşte prin ordin al prefectului în funcţie de numărul de locuitori ai respectivei localităţi. Stabilirea se va face fie la data de 1 ianuarie, dacă alegerile sunt în a doua parte a anului, fie la data de 1 iulie a anului precedent, dacă alegerile se întâmplă în prima parte a anului. Dacă alegerile vor fi în mai-iunie, ar trebui ca aceste date să fie cele de referinţă, iar dacă se întâmplă în noiembrie, atunci vom vedea ce spune statistica la 1 iulie, anul care urmează", a mai declarat Simionescu. Acesta consideră binevenit recensământul, deoarece va clarifica, printre altele, şi numărul exact al brăilenilor plecaţi din ţară. "În datele pe care direcţia noastră le are, sunt undeva la 212.000 de oameni, în ceea ce spune statistica sunt 210.000 şi când vom începe numărătoarea o să iasă altceva. Pentru că există acest flux de populaţie care vine, pleacă... sunt persoane rămase cu domiciliul stabil aici, dar care sunt plecate din ţară. Formulele acestea între evidenţele existente şi populaţia reală în teritoriu sunt diferite şi ele diferă şi de la lună la lună", a mai adăugat Simionescu.

62,8% din locuinţe au fost vizitate de recenzori

În cadrul conferinţei de presă amintite mai sus, primarul a încercat să explice care sunt paşii pentru a rezolva problema chestionarelor completate fără CNP. "Am discutat ca această situaţie să fie reglementată. Pentru că recenzorii nu au mers casă după casă, ci cum au considerat, în funcţie de situaţiile concrete din teren, dacă au avut o astfel de situaţie la numărul 15 şi ei n-au recenzat numărul 17, când se duc la numărul 17 mai trec o dată şi pe la 15. În ultima zi, care va fi una relativ liberă din punct de vedere al recensământului, se vor mai lua la mână diversele cazuri de acest gen", a spus edilul-şef. De asemenea, primarul a precizat încă o dată că nu au existat situaţii în care recenzorii să fi fost agresaţi în vreun fel. Conform datelor oferite de acesta, până în prezent, în cele şapte zile de la începerea recensământului au fost recenzate 49.387 de locuinţe, adică 62,8 %, şi 119.150 persoane reprezentând 56,7%.

Sancţionat pentru refuzul furnizării datelor pentru recensământ

Un bărbat din Brăila s-a ales, miercuri, cu un avertisment din partea poliţiştilor pentru că a refuzat să colaboreze cu recenzorul. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 de ani, care a refuzat să îi furnizeze recenzorului datele personale şi a plecat de acasă. Incidentul a fost sesizat la Poliţie şi o patrulă s-a deplasat la faţa locului. Aceştia au discutat cu recenzorul, care a confirmat sesizarea, apoi l-au identificat pe brăilean şi i-au explicat care sunt consecinţele dacă refuză să îşi dea datele pentru recensământ. Înţelegând că poate fi sancţionat pentru refuzul furnizării datelor necesare, acesta a intrat în domiciliu şi a completat chestionarele. Poliţiştii l-au sancţionat cu un avertisment, conform prevederilor H.G.R. 1502/2009 (modificată), privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro