Mergi la conţinutul principal

Schimbări de trupe la CUP Dunărea

Agitaţie mare în rândul salariaţilor Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila: au un nou şef, pe Ionel Avram, unul dintre membrii noului Consiliului de Administraţie al companiei. Ce-i drept, şefia lui Avram este vremelnică, el fiind numit director interimar până la finalizarea concursului pentru postul de "general". Fostul director al CUP Dunărea, Mihail Chiriţă, a rămas deocamdată doar membru al CA la aceeaşi companie, dar poate participa la concursul anunţat mai devreme. Pe fondul acestor mişcări, colectivul CUP Dunărea este în fierbere, temându-se de eventuale concedieri, şi aşteaptă cu sufletul la gură rezultatul concursului şi numirea directorului general.

Implementarea la nivelul CUP Dunărea Brăila a principiilor guvernării corporative a generat o serie de schimbări în structura de conducere a companiei. De la începutul acestei luni, compania are un nou director general - interimar, pe Ionel Avram, membru al noului Consiliu de Administraţie. El l-a înlocuit pe Mihail Chiriţă, cel care asigură de mai mulţi ani conducerea executivă a companiei, căruia i-a expirat mandatul acum, în iunie. Cum ocuparea postului de conducere nu se mai poate face fără concurs, aşa cum prevede legislaţia în domeniul guvernării corporative, CUP Dunărea a anunţat organizarea evaluării şi selecţiei pentru director general dar şi pentru director economic. Procedura este deja în plină derulare şi se aşteaptă ca până la finele lunii în curs să se termine cu numirea noilor directori, ambii având o perioadă de mandat de 4 ani fiecare. Concursul are două etape: selecţia dosarelor şi susţinerea unui interviu. În zilele de 21 şi 22 iunie se va realiza selecţia dosarelor de candidatură, iar joi, 23 iunie candidaţii neselectaţi vor avea posibilitatea să depună eventuale contestaţii, iar vineri, 24 iunie, candidaţii selectaţi vor fi anunţaţi telefonic când vor susţine interviul.
De precizat că Mihail Chiriţă se poate înscrie în această procedură de selecţie, după cum ne-a confirmat şi unul dintre membrii Adunării Generale a Acţionarilor CUP Dunărea, social-democratul Sorin Boşneag: "Practic, asistăm la implementarea prevederilor legislaţiei în domeniul guvernării corporative la această companie, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, şi la Braicar SA sau la Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA. Nu se urmăreşte nimic altceva decât respectarea legii în litera şi spiritul ei şi desfăşurarea activităţii viitoare a acestei companii în condiţiile impuse de Legea guvernării corporative. Într-adevăr, domnul Chiriţă, care este şi membru al noului Consiliu de Administraţie, poate participa la această selecţie alături de ceilalţi candidaţi".
Componenţa actualului CA de la CUP Dunărea este următoarea: preşedinte, Gheorghe Stroe, membri Ionel Avram, Constantin Toma, Mihail Chiriţă şi Silviu Mangiurea.
Din echipa de conducere a companiei fac parte Ionel Avram - director general interimar, Constantin Toma - director tehnic, Ofelia Neacşu - director economic interimar, Stelian Drăgan - director comercial, Neculai Tarău - director Divizie apă-canal - Municipiu şi Ionel Vrabie - director Divizie apă-canal - Judeţ.

Ionel Avram: "Am acceptat acest interimat, fiind vorba numai de maxim o lună de zile"

Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul interimar Ionel Avram a explicat la rândul său că asistăm la implementarea unei proceduri prevăzute de Legea guvernării corporative şi că mandatul său în conducerea executivă este limitat, cel mai probabil până la finele acestei luni, urmând a fi numit şi noul director general. "Consiliul de Administraţie al CUP Dunărea, prin decizia semnată de preşedintele Consiliului (Gheorghe Stroe - n.r.) m-a desemnat director general interimar până la finalizarea procedurii de selecţie şi evaluare a administratorilor exectivi. Respectiv, a directorului general şi a directorului economic. Procedura este în curs de desfăşurare şi probabil spre sfârşitul lunii se va finaliza şi Consiliul de Administraţie va valida - bineînţeles dacă totul va decurge normal -, noua conducere. După care mandatul meu va înceta. Deci, practic e numai pentru luna asta de tranzit. În ce-l priveşte pe domnul Chiriţă, acesta a avut un contract de mandat pe vechiul consiliu de administraţie, dar mandatul lui a încetat. A mai fost prelungit până s-au desemnat noii administratori în baza Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. După care, în baza articolului 36 din aceeaşi ordonanţă, odată cu numirea mea ca interimar el a fost revocat din funcţia de director general. Rămâne membru al Consiliului de Administraţie. Urmează ca directorul general care va fi selectat şi evaluat, aşa cum au fost şi administratorii, să preia mai departe, pe contract de mandat, conducerea executivă a întreprinderii publice, respectiv a CUP Dunărea. Eu sunt de formaţie economist. Am experienţă şi expertiză în managementul financiar contabil, îmi asum poziţia, dar nu pe cea de director general. Am acceptat acest interimat fiind vorba numai de maxim o lună de zile", ne-a declarat sursa citată, subliniind că noua legislaţie prevede în mod expres faptul că preşedintele CA al unei companii nu poate fi şi directorul general al acesteia aşa cum se întâmpla în trecut: "Preşedinte al CA la CUP Dunărea este domnul Gheorghe Stroe. Pe vechea legislaţie preşedintele putea să fie şi director general, acum nu mai e permis de ordonanţa asta de urgenţă 109. De aceea s-a şi organizat procedura asta ca să intre un director general şi un director economic în atribuţii şi să preia mai departe conducerea executivă a companiei".

Avram aşteaptă de la ANI OK-ul că nu este incompatibil

Întrebat cum au evoluat lucrurile în ce priveşte o posibilă stare de incompatibilitate în ce-l priveşte, prin prisma faptului că a fost din nou ales consilier judeţean pe lista PSD Brăila, la localele din 5 iunie, Avram a arătat că este pe cale să-şi lămurească situaţia direct cu Agenţia Naţonală de Integritate. "Eu am vorbit la ANI, am explicat situaţia în sensul că sunt membru în CA proaspăt selectat. Atunci nu eram sigur că o să mai iau încă un mandat de consilier judeţean, dar am pus potenţiala eventualitate de a deveni din nou consilier. Am explicat, CUP Dunărea a fost înfiinţată printr-o hotărâre a CLM şi este în subordinea acestei autorităţi. Am subliniat, de asemenea, că CLM este acţionarul majoritar al Companiei. Răspunsul de acolo a fost că nu sunt incompatibil şi că singura restricţie pe care aş avea-o în calitate de consilier judeţean ar fi aceea că atunci când se discută şi se supune aprobării un proiect de hotărâre care priveşte CUP Dunărea, unde eu aş fi, eventual, interesat ca şi membru în CA al acesteia, să nu particip la vot pentru că altfel aş intra într-o zonă de conflict de interese. Mi-au spus să fac şi scris, am făcut. Acum sunt în termenul acela de 30 de zile în care trebuie să îmi răspundă. Cum o să primesc şi scris, atunci am dovada asta şi scrisă şi merg înainte. Dacă ceea ce o să îmi dea scris se confirmă cu ceea ce mi-au spus la telefon", a punctat Avram.
Mai trebuie adăugat faptul că el este, în paralel, director executiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara ECO Dunărea: "Eu sunt într-adevăr, director executiv la ADI ECO Dunărea dar aceasta este o organizaţie nonguvernamentală şi, potrivit legii 161, articolul 88, din această postură nu am nicio incompatibilitate cu calitatea de membru în Consiliul de Administraţie la CUP Dunărea", a ţinut să lămurească acest aspect Ionel Avram.

Mangiurea a demisionat din noul CLM

Nu la fel stau însă lucrurile în ce-l priveşte pe Silviu Mangiurea, ales şi el pe lista PSD Brăila, consilier municipal, aici fiind mult mai clară situaţia de incompatibilitate, cunoscut fiind faptul că el este şi membru al noului CA de la CUP Dunărea. "La domnul Mangiurea este, într-adevăr, o stare de incompatibilitate, iar dânsul, probabil după ce va fi validat şi va depune jurământul ca şi consilier municipal, în baza Legii 161/ 2003 art. 99, din acel moment are 15 zile ca să se hotărască: ori rămâne consilier municipal, ori membru în CA. Dar eu ştiu că dânsul a spus că o să îşi dea demisia. E altă situaţie decât la mine", a comentat Ionel Avram despre colegul său de la CUP Dunărea.
Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru a anunţat, vineri, în cadrul conferinţei de presă de la sediul partidului că deja Silviu Mangiurea şi Marian Dragomir şi-au depus demisiile din viitorul CLM. "Domnul Silviu Mangiurea şi-a depus demisia. Ca de altfel şi domnul primar Dragomir. Am întocmit documentele pentru a le înainta. Cei care le iau locul pe listă sunt Cornelia Neacşu şi Petru Gojan", a precizat Rotaru.
Reamintim că Mangiurea şi-a dat demisia din funcţia de consilier municipal chiar pe ultima sută de metri a mandatului 2012 - 2016, după ce a fost selectat în componenţa Consiliului de Administraţie al CUP Dunărea.
Mai trebuie adăugat că procedura selecţiei noului CA la această companie nu a fost lipsită de incidente, fiind trimisă pe adresa de redacţie o sesizare în care se reclama faptul că una dintre condiţiile de eligibilitate impuse celor care doreau să participe la selecţie era de natură să restricţioneze accesul candidaţilor din afara companiei. Mai precis era vorba despre condiţia experienţei de minim 5 ani în alimentări cu apă-canal. De asemenea, a mai fost reclamat şi un conflict de interese în faptul că directorul general la vremea respectivă, Mihail Chiriţă, şi el candidat pentru CA de la CUP Dunărea, a fost cel care a contractat serviciile expertului independent care s-a ocupat de întreaga procedură de recrutare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro