Schimbări de calibru în CJ Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Schimbări de calibru în CJ Brăila

Majoritatea consilierilor judeţeni a decis, vineri, să îl înlăture pe liberalul Ovidiu Nechita de pe funcţia de vicepreşedinte al CJ Brăila. Cu toate acestea, revocarea din funcţie a PNL-istului nu a fost singura schimbare făcută în cadrul primei şedinţe ordinare a CJ din acest an. Mai exact, în cadrul întâlnirii, care a început la 10:00 dimineaţa şi s-a terminat în jurul orei 13:00, au fost validate mandatele a doi noi consilieri - PSD-iştii Viorel Alexandru şi Petru Gurău -, iar PPDD-istul Vasile Anghelache a revenit în scenă. De precizat că cei doi social democraţi au intrat în consiliu ca urmare a demisiilor depuse recent de fostul vicepreşedinte Florin Mija şi consilierul Nicu Cireaşă, aceştia fiind următorii pe lista cu care USL s-a înscris la alegerile locale din 2012. În ceea ce-l priveşte pe Anghelache, PPDD-istul a obţinut în instanţă anularea hotărârii CJ luată în martie 2014, prin care era eliminat din cadrul consiliului. "Vă aduc la cunoştinţă că domnul consilier Vasile Anghelache îşi reia calitatea de consilier în cadrul CJ Brăila, urmare a faptului că prin sentinţa civilă numărul 1694/2014 a secţiei civile din contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Brăila a fost anulată hotărârea Consiliului Judeţean Brăila nr. 14/2014 prin care s-a constatat încetarea înainte de termen a mandatului de consilier judeţean şi s-a dispus repunerea în drepturile aferente acestui mandat", a informat la începutul şedinţei, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.

Scandal pe tema demiterii lui Nechita

Cum era de aşteptat, liberalii nu au primit prea bine faptul că grupul PSD - UNPR a insistat pe revocarea din funcţie a vicelui Ovidiu Nechita. PNL-istul Vasile Cortez a comentat încă de la începutul şedinţei că validarea mandatelor celor doi noi consilieri ai PSD s-a aflat pe primele poziţii ale ordinii de zi, iar revocarea lui Nechita pe ultima. Acesta a susţinut că nu este corect ca majoritatea să îşi întregească rândurile şi abia apoi să voteze eliminarea de pe poziţie a lui Nechita şi a cerut ca punctul privind revocarea acestuia să fie scos de pe ordinea de zi. După lungi discuţii între consilierii de opoziţie şi cei ai puterii, s-a supus la vot scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind eliminarea lui Nechita, însă majoritatea şi-a spus cuvântul: doar 9 consilieri au votat "pentru", în timp ce 18 "împotrivă", iar Silviu Radu s-a abţinut. În cele din urmă, ordinea de zi a fost aprobată în forma iniţială, cu 18 voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi două abţineri din partea independentului Marian Căpăţână şi a ţărănistului Gheorghe Chiru.

Chiru: "Nu e niciun argument, în afara faptului că se doreşte doar să se numească alt om"

Nu doar liberalii au comentat în privinţa revocării din funcţie a lui Ovidiu Nechita, ci şi alţi consilieri de opoziţie. Este şi cazul PNŢCD-istului Gheorghe Chiru care a susţinut că schimbarea lui Nechita vine doar din dorinţa UNPR-iştilor de a-şi impune oameni pe funcţii importante, ca urmare a alianţei cu PSD-ul. "De-a lungul timpului aici s-a vehiculat ideea că nu se face politică şi că suntem într-un loc în care se face administraţie 100%. Dovadă că se face politică e însuşi acest punct. Un proiect de hotărâre care contravine la tot ceea ce s-a întâmplat din 2012 până acum, când s-a format o echipă, s-au ales nişte oameni cu acordul tuturor, în pace şi prietenie. Consider că majoritatea dictează în politică, dar nu poţi să faci o majoritate de câte ori vrei. În sensul că schimbi pe cine vrei fără nicio substanţă. Nechita, fie că a fost bun sau foarte bun sau invers a fost ales aici, a învăţat ceva. Dar după o perioadă de doi ani îl schimbăm, după ce a învăţat ceva. De ce? Să vină altcineva care trebuie să o ia de la capăt, în condiţiile în care şi administraţia asta se vede că se face cam greu. (...) Ideea de a schimba aşa de câte ori ne trezim într-o majoritate, pentru că vor unii. Credeţi-mă nu am nimic cu UNPR-ul, dar «să mă ierte Dumnezeu!», după două luni în administraţie să îţi doreşti să schimbi situaţia într-un executiv doar că aşa dictează nişte dorinţe personale... Nu e niciun argument, în afara faptului că se doreşte doar să se numească alt om", a declarat ţărănistul.
Imediat după declaraţia acestuia a venit şi replica PSD prin vocea consilierului Ionel Avram. "O regulă a democraţiei spune clar că majoritatea îşi face regula jocului şi, în aceste condiţii, cum la nivelul instituţiei Consiliului Judeţean s-a statornicit o majoritate destul de durabilă, este firesc şi guvernarea locală să fie asigurată de reprezentanţii acestei majorităţi. Îi putem oferi domnului încă vicepreşedinte Nechita posibilitatea ca în opoziţie să vină cu contraargumente solide şi atunci i le vom asuma şi le vom promova în proiectele noastre", a afirmat Avram.

Nechita scos de pe funcţie cu 19 voturi "pentru"

Eliminarea de pe funcţia de vicepreşedinte CJ a lui Ovidiu Nechita s-a făcut prin vot secret, sub o ordine aproape militărească. Preşedintele interimar Viorel Mortu a dat citire unei liste astfel încât toţi consilierii să intre în cabina de vot individual. Proiectul revocării din funcţie a lui Nechita a fost adoptat, în cele din urmă, cu 19 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă", în contextul în care, din cele 31 de voturi introduse în urnă, 4 au fost nule. "Eu nu pot decât să vă mulţumesc pentru colaborarea de până acum. Toate intenţiile mele au fost pentru rezolvarea problemelor din judeţ", a declarat Nechita după aflarea verdictului. Profesorul Viorel Mortu a anunţat că un nou vicepreşedinte al CJ Brăila va fi ales în cadrul viitoarei şedinţe a mini-parlamentului judeţean.

Schimbări în Comisiile de specialitate

Tot cu ocazia şedinţei ordinare de ieri, consilierii judeţeni au decis să aprobe modificarea componenţei nominale în cadrul unora dintre Comisiile de specialitate ale CJ Brăila, ca urmare a alegerii lui Viorel Mortu în funcţia de vicepreşedinte. "E o mică tectonică la nivelul comisiilor. Fără să se schimbe chimia specifică fiecărei comisii, am refăcut componenţele acestora cât mai echilibrat şi corect", a declarat Viorel Mortu. Astfel, din Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, cultură fac parte: Emilia Meiroşu (PSD), Gheorghe Chiru (PNŢCD), Gina Anton (UNPR) şi Viorel Alexandru (PSD). Din Comisia de strategii, studii: Petru Gurău (PSD), Stan Gheorghe (PSD), Silviu Radu (independent), Marian Sârbu (PNL) şi Stelian Muşat (PSD).
Tot cu această ocazie au fost aleşi trei consilieri care să facă parte din colegiul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila. Propunerile au fost UNPR-iştii Gina Anton şi Cosmin Răzmeriţă şi PSD-ista Emilia Meiroşu. Noua componenţă a colegiului director a fost aleasă prin vot secret, aceştia obţinând, uninominal, acelaşi scor: 24 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro