Mergi la conţinutul principal

Scenariu roșu, afaceri pe butuci

* de duminică, 22 martie, municipiul Brăila a intrat în scenariul roșu, iar restaurantele, cafenelele și alte afaceri din zona HoReCa au fost nevoite să pună din nou lacătul pe ușă * de un an de zile astfel de localuri care își desfășoară activitatea la interior se chinuie să supraviețuiască, iar măsura închiderii totale nu face decât să le ruineze și mai mult * nu doar restaurantele, barurile sau cafenelele au fost închise, ci și sălile de spectacol

 

Municipiul Brăila a depășit pragul de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori și a intrat în scenariul roșu. Conform măsurilor stabilite de autorități pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, în această situație se impun măsuri mai restrictive, cum este închiderea restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor afaceri în care activitatea se desfășoară în interior. De atfel, aceste afaceri sunt și cele care au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei. După ce o perioadă au funcționat cu 30% sau 50% din capacitate și doar până la o anumită oră, aceste business-uri sunt iar ”lovite” de noile restricții impuse. Și chiar dacă restaurantele se vor deschide odată ce rata de infectare va scădea, pierderile semnificative nu vor mai putea fi recuperate, reclamă patronii acestora.

 

Pierderi și datorii, efectele închiderii și redeschiderii restaurantelor

Din martie anul trecut, de când a început pandemia de coronavirus, restaurantele s-au chinuit să se mențină pe linia de plutire. Însă, cum sunt închise și redeschise periodic în funcție de scenariul în care se află orașul, această situație nu face decât să ducă la pierderi tot mai mari.

”Efortul de a susține activitatea după atâta amar de vreme de când suntem pe piață este foarte mare și foarte costisitor. Pentru că închiderile acestea și deschiderile și toate modificările care au avut loc de un an încoace ne-au condus la niște pierderi foarte mari și la niște datorii foarte mari la buget cu care am rămas neachitate. De fiecare dată când redeschidem, noi trebuie să facem reaprovizionarea, să avem preparate proaspete, adică bani băgați în materia primă. Ultima dată când am făcut aprovizionarea nici prin cap nu ne-a trecut că o să ajungem din nou să fim restricționați și să se închidă iar restaurantele la interior. Ca să nu mai spunem de facturile la utilități ce trebuiesc achitate. Funcționăm la un sfert sau jumătate din capacitate, dar căldura merge în tot restaurantul”, ne-a declarat Manuela Papadopol, managerul restaurantului Zahana Brăila.

Cum în perioada pandemiei restaurantele au funcționat la 30% sau 50% din capacitate, automat încasările s-au diminuat, iar datoriile la buget s-au acumulat. 

”Vizavi de buget, Finanțele, imediat la 1 ianuarie, au avut grijă să ne blocheze conturile, când datoriile se văd că s-au acumulat de când a început pandemia, din martie anul trecut. Imediat mi-au blocat conturile. Ne-am trezit că nici șomajul angajaților nu-l puteam plăti. Da, statul mi-a dat banii pentru șomajul tehnic dar n-am putut să le plătesc având contul blocat din cauza unor datorii din urmă. Despre ce vorbim? Cu mare chin am reușit să deblocăm contul. O nebunie! Ne bulversează tot mai mult aceste închideri și redeschideri. Ca să putem funcționa și să ne plătim datoriile ar trebui să facem cel puțin 2.000-2.500 lei pe zi, iar eu, de când a venit pandemia, am avut încasări mult mai mici. Maximul a fost de 1.400 lei într-o zi”, ne-a mai precizat aceasta.

Managerul restaurantului Zahana ne-a declarat că s-a gândit de mai multe ori pe parcursul pandemiei să închidă afacerea, însă spune că nu își poate lăsa angajații pe drumuri.

”Dacă n-aș fi avut pasiunea aceasta pentru oameni și n-aș fi avut un colectiv atât de sudat și să lucrăm împreună de ani de zile, dacă aș fi fost cu oameni care veneau și plecau și nu eram așa cum suntem noi acum, eu nu l-aș mai fi deschis. Pur și simplu! Îl țineam închis până trecea și covidul brazilian și tot. În afară de impozitul pe spațiu nu aveam nicio altă cheltuială. Dar când știu că fiecare dintre angajați trăiește din acest salariu și lucrează ambii soți aici și au 4 copii, cum să închid? Am tot adus bani de acasă dar dacă situația va continua astfel nu știm cât mai putem continua așa și probabil în final vom fi nevoiți să închidem”, ne-a mai spus aceasta.

Nici afacerile care presupun livrări la domiciliu nu o duc grozav.

”Ne-a afectat și pe noi faptul că nu mai putem servi în interior, că noi mai aveam puncte de lucru și veneau clienții în localurile noastre. Acum facem numai delivery dar și forța de cumpărare a scăzut foarte mult. Oamenii își cumpără doar strictul necesar și nu își mai permit un produs de gen fast food, așa cum o făceau înainte de pandemie. Deci sunt doi factori care afectează vânzările”, ne-a declarat Athena Bondoc, managerul ”La Grecu” Pizzerie & Fast Food.

 

Primarul Marian Dragomir: ”Restricțiile au ca efect distrugerea afacerilor locale”

Și primarul Marian Dragomir este de părere că restricțiile au consecințe majore asupra economiei locale. Nici măsura unei eventuale carantinări a municipiului nu este susținută de acesta, dând exemplu municipiul Timișoara.

”Introducerea carantinării nu va conduce la scăderea ratei de infectare având în vedere situația reală de la Timișoara. Municipiul Timișoara a fost carantinat la un indice de 7,3 la mia de locuitori și scos din carantină după 10 zile la un indice de 8,15 la mia de locuitori. Astfel, se observă foarte clar că instituirea carantinei, în loc să conducă la scăderea ratei de infectare, are ca efect direct distrugerea afacerilor locale prin instituirea unor restricții și mai mari”, ne-a transmis Dragomir.

 

Rămași fără spectacole, actorii brăileni lucrează la audio-books-uri pentru Inspectoratul Școlar

Reprezentanții teatrului "Maria Filotti" ne-au transmis că actorii vor reveni pe scenă atunci când situația epidemiologică va permite acest lucru. Concret, pe perioada scenariului roșu,  care se va derula la Brăila în următoarele 14 zile, actorii nu se vor îndepărta de scenă, dar vor lucra la diverse proiecte, în interiorul instituției.  Astfel, în baza parteneriatului încheiat între teatrul brăilean și Inspectoratul Școlar Județean, actorii vor lectura în această perioadă diverse opere literare din programa școlară, titluri de cărți solicitate de Inspectoratul Școlar și înscrise la categoria audio-books.

Spectacolele care urmau să fie prezentate în această lună - Viața nu te întreabă niciodată nimic! - One Woman Show cu Wanessa Radu, regia Anca Cismaru, de la Sala Bujor Macrin, din 26 martie, Pasărea măiastră, adaptare după Petre Ispirescu de Daniel Chirilă, spectacol prezentat de Teatrul „Guliver” din Galați, care urma să se joace la Sala Mare sâmbătă,  27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, și piesa de duminică, 28 martie de la Sala Mare - Conversație după înmormântare de Yasmina Reza -, regia Vlad Massaci, vor fi reprogramate. Potrivit conducerii Teatrului brăilean, peste 14 zile, dacă scenariul roșu va fi depășit, actorii vor reveni pe scenă cu repertoriul actual, cât și cu noi proiecte.

 

Restricțiile vor continua cel puțin două săptămâni

Cât timp va fi municipiul Brăila în scenariul roșu e greu de spus, mai ales că numărul îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 continuă să crească. Prefectul județului, Nicușor Ciocan, ne-a declarat că peste două săptămâni se va putea face o nouă analiză a incidenței cazurilor de Covid-19 din ultimele 14 zile. În funcție de rata de infectare, Brăila va continua să figureze în scenariul roșu sau, dacă numărul de cazuri va scădea, se vor relaxa restricțiile.

”Se va face o nouă verificare și se va calcula incidența. În funcție de cazurile din zilele următoare, ulterior vom stabili ce se va întâmpla mai departe. Analizăm și apoi propunerea se va vota în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și vom emite un nou ordin. Oricum, zilnic, în funcție de incidență, unele localități ies din scenariul roșu, altele intră. Nu este un număr de cazuri dintr-o zi, ci este o incidență cumulată care se calculează de către DSP pe ultimele 14 zile”, ne-a declarat prefectul Brăilei.

În ceea ce privește școlile, în scenariul roșu vor continua să meargă la școală preșcolarii, elevii din clasele primare și elevii din ultimii ani de gimnaziu și liceu care vor susține în vară examenele naționale. Așa cum ne-a precizat inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu, simulările naționale care se desfășoară în aceste zile nu sunt afectate de trecerea în scenariul roșu, iar elevii vor putea susține probele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro