"Sperăm să nu se întâmple nimic rău, dar, în caz de dezastru, avem două scenarii pregătite, unul pentru situaţia în care apa trece peste dig, iar altul pentru situaţia în care se rupe digul. Varianta a doua ar fi mai rea, fiindcă Insula Mare s-ar inunda complet în intervalul a 36 până la 48 de ore". Aceasta este informarea referitoare la starea de fapt din Insula Mare făcută, ieri, de prefectul Dumitru Popa, în faţa prim-ministrului Emil Boc, a ministrului de Interne, Vasile Blaga şi a ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Cei trei înalţi oficiali s-au aflat pentru câteva ore la Brăila, pentru a afla de la autorităţile locale cât de gravă este, în zona noastră, situaţia pe Dunăre şi pe Siret. În Sala Rondă a Prefecturii, unde erau prezenţi toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Popa a indicat pe hartă punctele critice: zona falezei municipiului, zona chesonului "Cehart Donaris", de lângă Chiscani, şi, cel mai important, cei 150 km de dig care înconjoară Insula Mare a Brăilei. "Pe digul IMB există numeroase tasări, în dreptul rampelor de acces, pe unde au trecut cu maşini şi utilaje grele atât localnicii cât şi firmele care exploatează fondul forestier. De asemenea, au apărut 27 de grifoane, infiltraţii pe care cei de la ANIF fac tot posibilul să le ţină sub control, cu sprijinul angajaţilor firmei «TCE 3 Brazi» (arendaşul a circa 50.000 ha de teren arabil din Insulă n.n.). Pe braţul Vâlciu, în zona kilometrului fluvial 54, există o porţiune de dig făcută din piatră şi acoperită ulterior cu pământ, care prezintă anumite probleme şi necesită operaţiuni de consolidare", a informat prefectul. Dumitru Popa le-a mai explicat şefilor săi din Guvern că, dacă se va ajunge la evacuarea localităţilor din Insulă, s-a stabilit ca localnicii din zona Frecăţei să fie trecuţi pe malul drept, în munţii Măcin, unde nu există pericol de inundaţii. Cei din zona Măraşu vor fi aduşi la Brăila.
Premierul Boc a pus mâna pe lopată, demonstrativ, la Şendreni, unde Siretul mai are puţin şi trece de dig După ce l-a ascultat pe prefect, Emil Boc i-a dat cuvântul primarului Aurel Simionescu, pentru raportarea situaţiei din municipiu. Primarul a vorbit despre cele 100 de persoane evacuate din imobilele situate în zona inundată din port. "Sinistraţii au fost cazaţi în condiţii destul de bune, în tabăra Lacu Sărat. Li s-a dat inclusiv hrană caldă şi ne ocupăm în continuare de ei, împreună cu Crucea Roşie. Dacă va fi nevoie, vom apela la sprijinul Guvernului. Deocamdată, există zone din România unde situaţia este mult mai gravă şi resursele trebuie direcţionate acolo", a punctat primarul Simionescu, iar premierul i-a spus că apreciază felul cum pune problema.
Ministrul Mediului este în temă cu pericolul ecologic de la Chiscani
După ce a ascultat raportările prefectului şi primarului, premierul a cerut presei să părăsească sala. Surse din administraţie ne-au informat că, în spatele uşilor închise, miniştrii au cerut explicaţii referitoare la halda de deşeuri chimice din fostul Combinat, care se află în zona chesonului de la Chiscani şi este în pericol de a fi inundată. Reamintim că, deşi nu prea este luat în serios de autorităţile judeţene, primarul Chiscaniului, Ion Crăciun, atrage atenţia de mai mulţi ani că, dacă Dunărea ar ajunge la această haldă, ar putea "spăla" mii de metri cubi de deşeuri chimice, provocând un dezastru ecologic de proporţii internaţionale. Nu ştim exact ce explicaţii li s-au dat oficialilor de la Bucureşti. Cert este că, la finalul întrevederii, după ce a ieşit din Sala Rondă, ministrul Mediului, întrebat de reporterul "Obiectiv" dacă are cunoştinţă despre pericolul ecologic de la Chiscani, ne-a declarat: "Cunosc această problemă şi, din câte am înţeles, digul care ar trebui să apere zona ameninţată este administrat de o societate privată («Celhart Donaris» n.n.). Vom încerca să rezolvăm partea juridică, astfel încât acest dig să fie preluat de Apele Române şi întreţinut corespunzător, ca să nu ne mai confruntăm cu situaţia de acum".
Faleza inundată. Există brăileni care văd partea bună a lucrurilor, bucurându-se de o zbenguială prin apă Înainte de a pleca spre alte zone cu probleme din ţară, premierul Emil Boc a spus că este mulţumit de felul cum este gestionată situaţia la Brăila şi a dat asigurări că autorităţile locale vor primi sprijin de la Guvern, dacă va fi nevoie. Aceleaşi asigurări le-au fost date şi celor din Galaţi, pe unde Emil Boc a trecut înainte de a veni la Brăila. La Şendreni, într-un gest mai mult sau mai puţin firesc, premierul a pus mâna pe o lopată şi a încărcat, demonstrativ, în faţa numeroşilor cameramani şi fotoreporteri care îl însoţeau, un sac şi o roabă cu pământ, dându-le astfel o mână de ajutor localnicilor care se căzneau să supraînalţe digul, ca să nu le ia Siretul casele pe sus.
Ieri, la Brăila s-a atins o cotă de 688 cm, iar prognozele indicau pentru data de sâmbătă, 3 iulie, cota de 703 cm, un record pentru zona noastră. Pe Siret, debitul ajunsese, ieri, la 2.600 mc/s şi era în creştere.