Scapă Insula Mare de inundarea controlată? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scapă Insula Mare de inundarea controlată?

* aceştia caută în prezent cele mai indicate soluţii pentru renaturarea unor suprafeţe îndiguite artificial, pentru ca Dunărea să poată deversa în mod natural, fără a mai ameninţa zonele locuite * varianta inundării Insulei Mari a Brăilei s-a tot vehiculat în ultima perioadă, însă e greu de luat o astfel de decizie la nivel central

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile judeţene din Brăila, Galaţi şi Tulcea s-au întâlnit cu secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, şi directorul Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementul Apelor (ANIMA), Dan Cârlan, pentru a discuta pe tema prevenirii inundaţiilor provocate de Dunăre. Şedinţa a avut loc la Galaţi, oraş care, după cum se ştie, a fost salvat in extremis de o inundaţie catastrofală, în timpul viiturii de astă-vară. Pentru ca localităţile riverane Dunării să nu se mai confrunte cu astfel de situaţii, autorităţile intenţionează să inunde controlat anumite suprafeţe. În acest sens, directorul ANIMA a anunţat că, dintre suprafeţele de la Dunăre aflate pe teritoriul României, 15% vor fi inundate definitiv, iar 42% vor deveni poldere, adică păşuni care, în situaţii de criză, vor prelua în regim controlat surplusul de apă de pe fluviu. "Ce suprafeţe vor fi inundate definitiv şi ce suprafeţe vor deveni poldere se va şti abia după finalizarea unui studiu la care se lucrează în prezent", a declarat directorul Dan Cârlan, adăugând că o soluţie ştiinţifică va fi supusă dezbaterii publice cel mai târziu până în luna mai 2011.

Brăila a fost reprezentată de prefectul Dumitru Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu şi primarul Aurel Simionescu. Prefectul Popa care, prin natura funcţiei, este şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ne-a spus că, în momenul de faţă, nu poate spune dacă sunt luate în calcul şi suprafaţe de pe teritoriul judeţului nostru. "Aceste inundări controlate vor viza tot bazinul românesc al Dunării, de la intrarea în ţară până la Deltă. Brăila ar putea fi luată în calcul sau nu, în funcţie de studiul efectuat de specialişti. Oricum, decizia finală va fi una politică şi va fi luată la nivel naţional. Deocamdată, suprafeţele vizate teoretic nu au fost nominalizate, pentru a nu se inflama spiritele în rândul comunităţilor locale", ne-a explicat prefectul Popa.

Reaminitim că, astă-vară, când Dunărea ameninţa să inunde Galaţiul, s-a vehiculat inclusiv varianta spargerii digului Insulei Mari a Brăilei, măsură ce ar fi dus la dispersarea undei de viitură. Atunci, atât locuitorii satelor din IMB cât şi conducerea "TCE 3 Brazi" Piatra Neamţ, firma care a arendat peste 50.000 ha de teren arabil în Insulă, au reacţionat vehement, cerându-le guvernanţilor să renunţe la acest plan "iresponsabil".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro