Mergi la conţinutul principal

Scandalul stenogramelor din PNL

Totul a început de la înregistrarea cu Teodor Atanasiu, publicată de presă şi unde, vorbind la o şedinţă a vechiului PNL, politicianul declara că membrilor PDL li s-ar fi dat iluzia că o să aibă prim-ministru, prin Cătălin Predoiu, dar că nu îl vor avea. Atanasiu ar mai fi spus, de asemenea, că cei din garda PDL „o să dispară rând pe rând", pentru că nu ar mai fi nevoie de ei.
Ieri, înainte ca mai marii PNL să iasă la rampă, Atanasiu a susţinut că înregistrarea cu pricina a fost scoasă din context. „Îmi pare rău dacă din frânturile respective s-a dedus că aş dori o scindare a partidului sau vreunul dintre membri nu ar fi egal cu ceilalţi membri ai partidului. Nu acesta a fost contextul în care au fost spuse aceste lucruri. Ceea ce am spus acolo îmi asum, a fost într-un anumit context, nu în cel spus de dvs şi îmi cer scuze cetăţenilor dacă au înţeles altceva. (...) Îmi menţin afirmaţiile că toate deciziile PNL vor fi susţinute de către mine, iar decizia PNL este că, dacă vom face un guvern al PNL, prim-ministru va fi Cătălin Predoiu", a subliniat Atanasiu. El a precizat că discuţiile publicate nu au legătură cu realitatea, dar că frânturi din stenograme sunt veridice, dar scoase din context.
„Frânturi din acele stenograme eu le recunosc ca veridice, nu recunosc contextul în care ele au fost puse. Nu trebuie să dau nicio explicaţie despre contextul în care am avut o discuţie privată în spaţiul public. (...) Colegii mei ştiu din ce context a fost scoasă", a arătat liderul PNL, adăugând că liberalii au înţeles explicaţiile sale. Atanasiu a arătat că adversarii PNL nu sunt în interiorul partidului, ci în afara acestuia, indicând PSD.

Blaga s-a simţit deranjat

Abordat de presă şi invitat să comenteze stenogramelele de la Bistriţa, copreşedintele PNL Vasile Blaga s-a declarat derajat de acele înregistrări. „Eu am pus foarte mult suflet şi dl Iohannis, Crin Antonescu, în această construcţie în care eu cred foarte mult - PNL nou - şi nu mi-a făcut nicio plăcere să citesc, pentru că de auzit nu am auzit stenogramele respective. Mă bucură că, chiar şi în acel context, au apreciat aportul PDL. Este un moment peste care va trebui să trecem şi să învăţăm cu toţii din el, pentru că acest proiect este extrem de important - noul PNL", a spus, refuzând să precizeze ce s-a discutat cu Atanasiu. Întrebat dacă s-a cerut sancţionarea acestuia, Blaga a răspuns că Atanasiu s-a sancţionat singur, prin faptul că a trebuit să dea explicaţii. Copreşedintele PNL a mai arătat că nu-i este teamă să ajungă la guvernare, unde, în opinia sa, nu se poate ajunge decât pe cale democratică.

Desemnarea lui Predoiu ca premier

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a afirmat, la rândul lui, că momentul cu privire la discuţiile de la Bistriţa a fost trecut, punctând că nu există niciun dubiu cu privire la decizia de desemnare a sa ca premier din partea liberalilor. „Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile serioase. Veţi vedea din declaraţiile celor doi copreşedinţi că momentul a fost trecut", a spus Predoiu. Întrebat dacă s-a împăcat cu Atanasiu, Predoiu a răspuns: „Nu este vorba de ceartă, contează persoane, contează proiectul iar acesta este mult mai important pentru a fi oprit". El a afirmat că nu s-a pus în discuţie subiectul privind desemnarea sa ca premier, susţinând că nu există niciun dubiu legat de această hotărâre.
„Nu s-a pus în discuţie acest lucru. (...) Nu a fost niciun dubiu legat de această decizie. Avem un proiect la care lucrăm cu toţii. Nu există niciun fel de pas înapoi faţă de proiect, nu am niciun fel de preocupare legată de agenda viitoare. Dl Atanasiu a declarat foarte clar după şedinţă că sprijină toate deciziile PNL, inclusiv cele legate de guvernare. (...) Epoca majorităţilor de 120% a trecut pentru PNL, dar dreptul la opinie este garantat. Ceea ce este important este să ne ocupăm cu toţii de proiectele esenţiale. Este o masă critică în acest sens. Nu există niciun fel de îndoială cu privire la elementele esenţiale ale programului nostru. Nu mă deranjează nicio opinie", a completat Predoiu.

Gorghiu ameninţă cu sancţiuni

Un cuvânt a avut de spus şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu, potrivit căreia, pe viitor, orice derapaj şi orice declaraţie care afectează ideea de fuziune şi de unitate a PNL vor fi sancţionate. „Mesajul meu foarte ferm pentru cei din PNL este că orice derapaj şi orice declaraţie care afectează ideea de fuziune şi de unitate a PNL va fi în mod clar sancţionată, dar vă asigur că relaţia dintre mine şi Vasile Blaga este una nu doar politic bună, ci şi personală, avem o relaţie foarte bună. Colaborarea dintre mine şi Cătălin Predoiu este la fel de bună. (...) S-a discutat situaţia acelor declaraţii, iar reacţia aţi văzut-o şi din partea mea, şi din partea domnului Blaga. Mai mult de atât nu avem ce să comentăm. O să învăţăm cu toţii din greşelile pe care le-am făcut, o să încercăm să nu le repetăm şi cred că mesajul pe care eu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi toţi cei din conducerea partidului l-am dat astăzi - că proiectul fuziunii este foarte important, că orice derapaj pe viitor va fi sancţionat şi că respectul reciproc este esenţial pentru a fi credibili în faţa electoratului - este tot ce contează", a declarat Gorghiu. Ea a subliniat că, potrivit protocolului dintre liberali şi democrat-liberali, Predoiu este desemnat premier din partea PNL.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu