Zarvă mare printre aleşii României, a căror speranţă de a trăi, la bătrâneţe, cu pensii barosane, pare să se spulbere. Depus miercuri la Parlament, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi a iscat o adevărată furtună mai ales printre PNL-iştii care, unul câte unul, după discuţii cu responsabilii partidului, au început să-şi retragă semnăturile.
Conform deputatului PSD, Petre Daea, proiectul de lege prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei. Cifră "obţinută prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară", detaliază proiectul de lege.
Indemnizaţie supusă impozitului pe venit
Indemnizaţia de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege. Potrivit calculelor iniţiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei. Iniţiatorii proiectului de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor arată, în expunerea de motive, că "deputaţii şi senatorii au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară", scrie agerpres.ro.
Motivarea iniţiatorilor
În concluzia la propunerea legislativă se menţionează că se doreşte "creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului, prin profesionalizarea acestora ca urmare a creşterii atractivităţii şi motivarea specialiştilor din diferite domenii, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să candideze la alegerile parlamentare". În plus, parlamentarii iniţiatori doresc "alinierea parlamentarilor români la principiile care guvernează, indemnizaţiile şi regimul pensiilor parlamentarilor din Parlamentul European şi a majoritării Parlamentelor din statele membre UE. Se doreşte, de asemenea, abordarea unitară, prin aplicarea "aceloraşi principii privind salarizarea/pensionarea acelor care iniţiază/aprobă legile (parlamentarii) cu cei care pun în aplicare legile (magistraţii).
Iniţiatorii mai spun că se elimină "discriminarea dintre parlamentari, cărora li s-au tăiat pensiile cu caracter specific funcţiei, în august 2010 şi celelalte categorii de pensii speciale, cărora li s-au întregit pensiile (aviatori, personal diplomatic şi consular parţial), sau care au deja iniţiative legislative, aflate în dezbatere parlamentară: Curtea de Conturi, personalul diplomatic şi consular, funcţionarii parlamentari, grefierii. Propunerea vrea să "stopeze discriminările create de categoriile cărora li s-au tăiat pensiile, dar care în prezent sunt în plată prin recâştigarea drepturilor în instanţă şi a celor care au pierdut în instanţă acest drept".
O mare responsabilitate!
"Întrucât Parlamentul României are calitatea de organ reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, principalele funcţii ale Parlamentului sunt de a adopta legi, de a desemna şi revoca unele autorităţi publice şi de a exercita controlul parlamentar asupra guvernării. Fiind organul suprem reprezentativ al poporului, Parlamentul exercită puterea ce aparţine poporului, fapt ce îl legitimează să supravegheze modul de înfăptuire a politicii statului", se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă. Iniţiatorii consideră că "din perspectiva rolului ce îl are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate în respectarea şi îndeplinirea intereselor cetăţenilor, prin interzicerea deputaţilor şi a senatorilor de a exercita orice altă funcţie de autoritate publiă sau activitate comercială incompatibilă cu statutul de parlamentar".