Preşedintele Klaus Iohannis a trimis ieri preşedintelui Curţii Constituţionale (CCR) o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament, arătând că atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.
Şeful statului solicită CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între respectivele instituţii. În cursul dimineţii, preşedintele CCR, Augustin Zegrean declarase că se poate face o sesizare chiar şi în lipsa unei hotărâri a Parlamentului cu privire la votul dat miercuri de Senat în cazul cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova. "Este dreptul lor să o facă, să admită sau să respingă, pentru că este o cerere, şi la o cerere trebuie să dai un răspuns, nu?", a spus Zegrean.
Kovesi nu este mulţumită
Ulterior acestei declaraţii, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis o scrisoare preşedintelui CSM în care solicită sesizarea CCR pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori privind reţinerea şi arestarea senatorului Dan Şova. DNA arată că, pe 25 martie, Senatul i-a comunicat ministrului Justiţiei că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, însă nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării a unui senator. În acest sens, au fost avute în vedere prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit cărora hotărârile de acest gen se adoptă cu votul secret al majorităţii membrilor camerei.