• cei doi soţi care au închiriat locaţia din incinta Căminului Cultural arată cu degetul spre Primăria Chiscani, pe care o fac responsabilă de situaţia juridică încâlcită privind funcţionarea discotecii • patronii povestesc că au amenajat clădirea de la zero, lucrările ajungând la 4 miliarde lei vechi • Marcelica şi Gabriel Mihalea s-au plâns că fostul primar, Ion Crăciun, ar fi refuzat să le încheie un nou contract, după expirarea celui vechi, deşi îşi organiza toate evenimentele politice în spaţiul renovat • patronii discotecii se plâng că au fost evacuaţi din Cămin, deşi, iniţial, s-a discutat altceva
După ce Primăria Chiscani a pus lacătul pe “Disco Club Rebel” din localitatea Chiscani, administratorii afacerii cu locul de distracţie, Marcelica şi Gabriel Mihalea, au ţinut să dea cărţile pe faţă privind relaţia pe care au avut-o cu primăria din localitate. Cei doi soţi recunosc că discoteca a funcţionat ilegal, adică fără autorizaţie, în ultimii ani, dar asta, spun ei, din cauza fostului primar, Ion Crăciun, care ar fi refuzat să încheie cu ei un nou contract pentru Căminul Cultural. Acum că au fost evacuaţi din clădire de către actuala administraţie, prioritatea familiei Mihalea este să-şi recupereze aparatura din discotecă, dar şi investiţia în reabilitarea şi modernizarea clădirii, făcută pe banii proprii şi care va rămâne practic primăriei. Pentru asta însă trebuie realizată o evaluare. Între timp, tensiunile între cele două părţi au crescut, mai ales după ce Primăria Chiscani a ridicat pretenţia ca foştii chiriaşi să plătească impozit pe clădire, pe perioada cât a funcţionat discoteca. Acum familia Mihalea spune că va da în judecată autoritatea din Chiscani.
“Renovarea s-a făcut pe banii noştri”
Marcelica Mihalea, unul dintre asociaţii firmei care a ocupat un spaţiu generos în clădirea Căminului Cultural din Chiscani, a ţinut să-şi prezinte punctul de vedere în urma articolului publicat în cotidianul “Obiectiv Vocea Brăilei”, în data de 29 martie - “Disco Club Rebel din Chiscani îşi ia zborul”. Ea a povestit că această discotecă a fost înfiinţată acum aproximativ 16 ani, când ea şi soţul au preluat acel spaţiu în Cămin. “Cu acordul primarului şi consilierilor de la acel moment, am găsit acolo o locaţie. Avem un proces verbal de predare a spaţiului, să se vadă ce am primit: o locaţie ca la ţară, cu băncuţe din lemn, pereţi strâmbi, cu o podea din lemn mâncată de cari, cu o sobă de teracotă. Nu existau geamuri, uşi, întreruptătoare, iar curentulul electric funcţionea parţial. S-a făcut o şedinţă, atunci firma noastră se numea SC SEMACA, am propus consilierilor ce vrem să facem acolo, toţi consilierii, în unanimitate, şi primarul de atunci, au fost de acord. Timp de 10 ani am avut contractul, dar în perioada respectivă a decedat fostul primar, iar firma noastră a intrat în faliment. Am făcut altă firmă, MORPAN, şi am preluat contractul, cu toate condiţiile stabilite. Ne-am angajat că în maxim 3 luni vom face toate lucrările în spaţiul respectiv şi aşa s-a întâmplat. De fapt, am făcut acolo trei renovări. Prima a fost exact în momentul preluării spaţiului, dar cea mai consistentă s-a realizat în perioada celor 3 luni când, practic, am făcut totul. (...) Nu existau la acel moment toalete, erau undeva în câmp, lângă terenul de fotbal, (...) am construit holul de intrare, iar acolo am înfiinţat toalete, cu fosă septică. Timp de 16 ani noi am vidanjat-o, pe banii noştri. Sunt birouri acolo, ei folosesc toaletele zilnic, toaletele sunt comune, puteam să le ţinem închise”, a declarat Marcelica Mihalea.
Soţii Mihalea au precizat că în perioada de mandat a primarului Ion Crăciun, în Cămin au avut loc toate întâlnirile politice, ale tuturor formaţiunilor reprezentative din comună: “Noi suntem apolitici, dar răspundeam prezent la toate acţiunile, la toate ceremoniile. Cu şcoala am avut mereu o relaţie foarte frumoasă, timp de 10 ani, am avut un concurs interjudeţean «Vreau să fiu o mică stea»“.
În aceste condiţii, în 2010, când le-a expirat contractul de închiriere s-au aşteptat să le fie prelungit. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, cu toate insistenţele şi adresele scrise ale celor doi soţi. Aceştia susţin că, timp de 4 ani, au tot formulat cereri de negociere deoarece încasau amendă din cauză că fucţionau ilegal în spaţiu, neavând contract de închiriere. “Am spus domnului primar că trebuie renegociat un nou contract. Noi ne doream acest lucru pentru a putea vinde afacerea şi să recuperăm banii investiţi. Plus că firma intrase în faliment, iar noi luam amenzi. Am băgat 4 miliarde şi ceva în clădire. Erau alegerile, dânsul urma să intre într-un nou mandat, ei se întâlneau şi se certau acolo, între ei, noi participam dar nu ne băga nimeni în seamă. Ei au tărăgănat-o, fapt specific Primăriei din Chiscani şi altor primării, nu au dat importanţă că noi am intrat în faliment, îi durea în spate”, au povestit soţii Mihalea.
Şi a venit controlul Curţii de Conturi ...
Cei doi patroni spun că în urmă cu 2-3 ani a avut loc la Primăria Chiscani un control al Curţii de Conturi, iar funcţionarii Primăriei au trecut în contul firmei care admininistra discoteca un debit de 80.000 lei. “Ce înseamnă aceşti 800 de milioane!? Ni s-a spus că e vorba de impozit pe clădire. Pai, staţi aşa... vreţi impozit pe clădire de la mine, nu vă este ruşine? Eu nu sunt proprietar aici. (...) Deci ei mă ţineau acolo fără autorizaţie, fără nimic, iar eu nu plecam pentru că îmi păzeam bunurile mele. Eu nu pot să plec de acolo aşa, pur şi simplu, chiar dacă oricum vroiam să lichidăm”, au punctat soţii Mihalea, subliniind că în contract nu era clauză că firma ar fi trebuit să plătească impozit pe partea de clădire ocupată. Revenind la controlul Curţii de Conturi, cei doi soţi au susţinut că, în urma analizei situaţiei, instituţia ar fi concluzionat că de vină este autoritatea locală că nu a încheiat contract de închiriere. “Li s-a spus celor de la Primărie: «Ce aţi păzit 4 ani, ei nu mai au contract». Păi nu ne-au mai făcut contract şi vor bani, dar în baza a ce? Noi practic nici chiria nu o mai puteam plăti către ei, pentru că nu era contract. (...) Ne-au dus cu vorba. În loc să rezolvăm situaţia, ne-am trezit cu procese, daţi în urmărire penală, dar plângerea a fost respinsă întrucât am făcut dovada cu documente”.
“«Greşeala» noastră: nu am fost implicaţi în politică şi nu am dat şpagă”
Soţii Mihalea se plâng că, şi după venirea noului primar, Costică Cojea, situaţia a rămas tot nerezolvată şi s-au trezit evacuaţi, prin executor judecătoresc. Legat de datorii, au spus că recunosc doar debitul privitor la chirie, undeva la aproximativ 13.500 lei, dar resping impunerea pentru impozit pe clădire. “Ei stau ca nişte struţi cu capul în nisip, se fac că nu ne văd. Patru ani ne-am rugat de ei (primăria - n.r.) să ne facă un contract, să fim în legalitate. Nu poţi să mă scoţi vinovat. Eu am băgat în casa ta, cu aprobarea ta, o grămadă de bani şi la un moment dat tu îmi spui stop. Am vorbit cu primarul să facem o treabă, iar ei nu vor. Acum în Chiscani este o tensiune ... domnul primar face parte dintr-un partid ... majoritatea sunt din acel partid ... câte unul din alt partid .... ăia au un colţ împotriva psd-ului ... şi noi suntem prinşi la mijloc. M-au ţinut aşa, că ne dă, că facem o evaluare, şi ne-am trezit cu executare silită. Oricum, eu nu vreau să mai funcţionez acolo, dar trebuie să recuperez investiţia”.
Soţii Mihalea au spus că au discutat cu noul primar şi rămăsese să se formeze o comisie de evaluare, primarul şi consilierii au spus că se va face un inventar, pentru a se calcula exact investiţia, însă totul s-a dat peste cap, aşa, peste noapte. “Eu o să îi dau în judecată, pentru tot ce am pătimit până acum, toate pierderile pe care le-am suferit. Sunt parşivi: adică discutăm una în faţă şi ei fac alta. Aşa ne-au ţinut 4 ani, pe vremea fostului primar, iar situaţia continuă în acelaşi mod, şi acum”.
De Revelion, nu a fost vreun “război”
Deţinătorii locului de distracţie din Chiscani au ţinut să vină cu explicaţii şi în ce priveşte petrecerea din noaptea de Revelion, de care s-au plâns vecinii de peste drum. Gabriel Mihalea a spus că totul a fost organizat de tinerii din Chiscani, iar petrecerea ar fi fost una în limite cât de cât normale. Patronul discotecii ne-a explicat că îi ştie pe cei din localitate şi nu sunt golani, ci tineri normali, dar care probabil au petrecut mai zgomotos, în seara de Revelion. A mai spus că nu a primit vreo reclamaţie din partea localnicilor care au relatat ziariştilor că au trăit o experinţă cruntă la trecerea dintre ani, asta deşi familia care locuieşte vizavi are numărul lor. “Oricum, dacă am fi fost sunaţi de bărbatul care are casa în faţa clubului, am fi intervenit să îi ajutăm la reparaţia stricăciunilor. De Revelion, cea mai mare stupizenie, este normal să se tragă cu artificii. Acum de Revelion a fost tineretul din comuna Chiscani. Lumea este rea, la noi este o ideea preconcepută, dacă ai un club, o discotecă, înseamnă că eşti golan, vagabond. Noi suntem nişte oameni normali. În acest domeniu este munca noastră. Eu am făcut discotecă din pasiune”.