Mergi la conţinutul principal

Scandal uriaș la Primăria Ianca. Adeverințe false pentru obținerea de pensii sociale

*  pe 2 martie, DNA a efectuat percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la Primăria orașului Ianca *  s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatei Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei Ianca, care ar fi primit de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei * a mai fost reținută și o persoană fizică pentru dare de mită

 

Fapte de corupție la Primăria Ianca. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus măsuri preventive într-un dosar penal privind eliberarea de adeverințe false necesare pentru obținerea de pensii sociale minime C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producție). Pe 2 martie, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la Primăria orașului Ianca. S-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatei Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului  Ianca, dar sunt cercetate și alte persoane. Pentru a elibera adeverințe, aceasta ar fi primit suma totală de peste 200.000 lei, de la 71 de persoane. A mai fost reținută și o persoană fizică, pentru dare de mită. Tribunalul Galați va decide dacă dispune arestarea preventivă.

Concret, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 2, respectiv 3 martie 2022, a inculpatelor: PAVEL ROMICA, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului  Ianca, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Procurorii DNA mai arată că a mai fost reținută o persoană fizică, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată, dare de mită în formă continuată. În aceeași cauză a mai fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar față de trei persoane fizice, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și dare de mită. ”În cursul zilei de 2 martie, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la următoarele instituții publice: Primăria orașului Ianca, Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea și Oficiile Poștale Județene Brăila și Vrancea. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2018, inculpata Pavel Romica, în calitatea menționată mai sus, împreună cu alți doi inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, grup care și-ar fi desfășurat activitatea până în luna februarie 2022. Prin această «asociere» membrii grupului ar fi urmărit obținerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverințe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producție (C.A.P.) Ianca, județul Brăila, astfel încât să poată obține pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Națională de Pensii”, au stabilit procurorii DNA.

 

Bani încasați de funcționarul de la Primăria Ianca

Potrivit procurorilor DNA, în perioada respectivă, inculpata Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi pretins și a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane, suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării și eliberării adeverințelor false menționate mai sus. ”Cu titlu de exemplu precizăm că beneficiarilor de adeverințe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei/anul de vechime atestat, astfel că 15 ani de vechime „costau” suma de 8.700 lei. După ce intermediarii își opreau „comisionul” (între 2.700 lei și 3.000 lei) inculpatei Pavel Romica îi revenea suma de 3.000 lei (200 lei/anul de vechime). În continuare, beneficiarii ar fi depus dosarele de pensionare, care includeau și acele adeverințe false, la Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea, ai căror angajați au emis fără vinovăție deciziile de pensionare pentru fiecare titular”, au stabilit procurorii DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei inculpați aflați sub această măsură trebuie să respecte o serie de obligații. În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

La data de 3 martie, cele două inculpate reținute în cauză urmează să fie prezentate Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro