Mergi la conţinutul principal

Scandal uriaş pentru promovările de directori la CJ Brăila

• consilierii judeţeni au dezbătut aprobarea planului de ocupare a funcţiilor publice în anul 2017 pentru aparatul propriu şi cel al instituţiilor subordonate • faptul că patru poziţii de conducere din CJ Brăila vor fi scoase la concurs prin promovare şi nu prin recrutare a pus “pe jar” tabăra PNL • liberalii au criticat dur conducerea instituţiei, acuzând-o că nu dă şanse egale tuturor specialiştilor interesaţi şi că favorizează doar funcţionarii publici, asta după ce amendamentul propus le-a fost respins la vot

 

«Posturi de directori oferite cu dedicaţie, bătaie de joc la adresa cetăţenilor!»  Asta au strigat liberalii brăileni, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, în momentul dezbaterii planului centralizat de ocupare a funcţiilor publice în anul 2017, pentru aparatul de specialitate al Consiliului şi instituţiile publice subordonate acestuia. Trebuie punctat că acest plan se elaborează anual, este votat de consilieri, iar mai apoi se transmite către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, după care îşi urmează cursul firesc, conform prevederilor legale, posturile libere urmând a fi ocupate prin concurs.

Potrivit proiectului aflat la mapa membrilor CJ Brăila, anul viitor, numărul funcţiilor publice din aparatului de specialitate, dar şi din instituţiile publice subordonate va fi de 190, din care 157 ocupate şi 33 vacante. Ei bine, “mărul Discordiei” l-a reprezentat modul în care conducerea CJ Brăila a decis să scoată la concurs aceste locuri vacante. Mai exact, patru funcţii publice de conducere (dintre care două de directori executivi plin şi adjunct, la Direcţia Economică şi Juridică) au fost rezervate promovării, alte trei funcţii publice de conducere ar urma să fie ocupate prin recrutare, metodă aleasă de altfel şi pentru alte 25 de funcţii publice de execuţie. Ce înseamnă acest lucru? Potrivit Roxanei Costea, şefa Biroului Resurse Umane a CJ Brăila, la concursurile pentru posturile ce vor fi ocupate prin promovare au dreptul să participe doar funcţionari publici (chiar şi din afara instituţiei), însă în cazul celor unde se va face recrutare, poate veni absolut orice persoană interesată de respectiva poziţie. Tocmai acest aspect a fost semnalat şi de grupul de consilieri judeţeni PNL, în frunte cu Ovidiu Nechita, care a cerut amendarea proiectului, astfel încât să nu se mai pună în discuţie promovarea funcţionarilor proprii.

 

Sârbu: «Şi ne mai întrebăm după aceea de ce spune lumea că e cu dedicaţie orice concurs la Brăila. Uite de ce!»

PNL-iştii au solicitat modificarea proiectului, în aşa fel încât la concursurile pentru posturile de conducere vacante din cadrul instituţiei să poată participa orice specialist, nu doar funcţionarii publici, fie aceştia şi din afara CJ Brăila.

“Toate posturile vacante sunt scoase la concurs prin recrutare, mai puţin cele patru posturi. De ce? Dacă ne uităm la anexă scrie: director general adjunct la Direcţia Economică, Direcţia Juridică. De ce nu sunt tot prin recrutare dacă tot dorim să avem specialişti? Sunt cu dedicaţie? Eu asta înţeleg. Dacă greşesc vă rog să mă corectaţi. Atât timp cât vorbim despre promovare şi nu de recrutare înseamnă că vreau să promovez pe cineva din interior. Eu cred că cel mai bine ar fi ca la aceste concursuri să poată veni şi persoane din afara sistemului. La promovare este direcţionat doar către funcţionari. De ce? Pot veni oameni de specialitate pe aceste posturi. Dacă funcţionarii din CJ vor dovedi că sunt mai buni, vor intra pur şi simplu pe post. Dacă se face recrutare are dreptul oricine, inclusiv cei care sunt vizaţi acum de promovare. Ne este teamă cumva că vom găsi specialişti mai buni? Dacă nu, atunci de ce să nu facem recrutare? De ce nu se doreşte acest lucru? Aici dăm de înţeles că este special făcut acest concurs pentru promovarea unor persoane. Nu îmi permit să fac acum diferite comentarii, dar vă spun că nu este corect. Vă rog să facem un amendament, astfel încât să nu fie promovare, ci recrutare şi toată lumea să aibă şanse egale”, a declarat Nechita.

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a afirmat că a mai avut experienţe nefericite cu “specialişti” veniţi din afara instituţiei, cu precizarea că promovarea oamenilor din interior care s-au dovedit merituoşi s-a propus chiar la cererea sa.

“Ideea este în felul următor: vrem unele persoane, funcţionari publici să putem să-i promovăm şi să îi aducem pe nişte funcţii de conducere dacă sunt buni, în cadrul CJ Brăila. Dacă nu, luăm hotărârea să scoatem postul la concurs cu persoane din afară. Cu dedicaţie, cum? Promovarea se face tot prin concurs. Pot participa prin promovare şi funcţionari care nu sunt în aparatul propriu al Consiliului Judeţean. Oricum pe funcţiile respective este necesară o experienţă mult mai îndelungată ca funcţionar public. Vrem să şi promovăm oameni din cadrul CJ Brăila. Iar lucrurile astea sunt la latitudinea mea!”, a declarat Chiriac.

 

Amendamentul liberalilor a picat la vot

În ciuda explicaţiilor şefului Consiliului Judeţean, liberalii nu au renunţat să vocifereze şi să ceară amendarea proiectului. În cele din urmă s-au cerut explicaţii de la şefa Biroului de resurse umane, care a apreciat că ideea sa la redactarea proiectului a fost fix aceea de a da şansa unor funcţionari din cadrul instituţiei să promoveze.

“Ce să spun? Am considerat că funcţionarii publici au dreptul de a promova. Aşa se procedează. În primul rând am grijă de funcţionarii publici”, a declarat Costea, cu precizarea că, din punct de vedere tehnic, cele două proceduri de ocupare a posturilor prin concurs nu diferă foarte mult.

“Şi consideraţi că este cazul să mai învăţăm pe alţii să facă nişte lucruri pe care unii dintre dumneavoastră le ştiţi deja foarte bine?”, a intervenit şi consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu.

În cele din urmă amendamentul propus de liberali  a fost supus la vot, dar a picat, obţinând doar 11 voturi “pentru” şi 19 “împotrivă”.

Şi ne mai întrebăm după aceea de ce spune lumea că e cu dedicaţie orice concurs la Brăila. Uite de ce!”, a răbufnit şi Marian Sârbu.

“Să înţeleg că aveţi aceiaşi oameni pe care vreţi să îi promovaţi. Este clar! Domnule preşedinte, ceea ce faceţi dumneavoastră acum este o bătaie de joc, la adresa tuturor cetăţenilor şi a oamenilor care vor să vină şi să muncească. Le luaţi acest drept! După şedinţă o să vă spun şi cine vor fi directorii”, a comentat nervos şi Nechita. La rândul său, PNL-istul Vasile Cortez a ţinut să sublinieze că în prezent la Camera Deputaţilor se lucrează la un proiect  de lege care va schimba modul în care se fac concursurile în administraţie, motiv pentru care secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, şi şeful CJ Brăila s-au grăbit să facă promovări.

Într-un final, proiectul a fost aprobat cu  19 voturi “pentru”, 11 “împotrivă” din partea grupului PNL şi o abţinere a vicepreşedintelui Ionel Epureanu (PSD).

Reamintim că la şedinţă au fost prezenţi doar 31 de consilieri din 33,  liberalul Vasile Constantin Varga şi Cătălin Murea de la ALDE absentând motivat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro