Mergi la conţinutul principal

Scandal politic pentru piatra de pe o stradă din comuna Chiscani

• doi dintre membrii Consiliului Local al comunei Chiscani, Vasilică Radu (PNŢCD) şi Costică Gorgan (PNL) îi aduc acuzaţii grave primarului PSD Costică Cojea • înarmaţi cu fotografii şi documente, aceştia susţin că şeful comunei a făcut favoruri unui privat, transportând, pe bani publici, pământ şi piatră de pe domeniul public, pe o porţiune din plaja Dunării • consilierii au afirmat revoltaţi că este vorba despre un bun al comunei, cu o valoare de inventar de peste 1 miliard lei vechi şi că materialul putea fi depozitat pe un teren al Primăriei sau chiar folosit pentru alte străzi • primarul Cojea consideră că ambii consilieri sunt “plângători de profesie” astfel că a refuzat să comenteze acuzaţiile acestora

 

Modul în care primarul comunei Chiscani, Costică Cojea (PSD), a decis să acţioneze în cazul unor lucrări de decopertare şi reabilitare a unei străzi din localitate i-a revoltat la culme pe doi dintre consilierii din opoziţie, care îi aduc acuzaţii grave. Este vorba despre Vasilică Radu (PNŢCD) şi Costică Gorgan (PNL), care au vizitat, recent, redacţia cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a face o sesizare legată faptul că şeful comunei şi-a dat acordul pentru transportarea, pe bani publici, a pământului şi a pietrei de pe strada Mateiu Caragiale (intrată de curând în reabilitare), către o porţiune din plaja Dunării, deţinută de un privat. Cei doi susţin că indiferent că discutăm despre pământ şi piatră, materialul respectiv se afla în inventarul comunei Chiscani, avea o valoare de peste 1 miliard de lei vechi, astfel că nu are de ce să fie depozitat pe terenul deţinut de o persoană privată, deoarece este un bun public. Mai mult, Radu a dorit să atragă atenţia că piatra respectivă provine de la furnalele din Galaţi, astfel că este posibil să provoace probleme în timp dacă ajunge să fie spălată de Dunăre. La rândul său, liberalul Costică Gorgan ne-a informat ieri că nivelul Dunării a crescut foarte mult, astfel că deja acest lucru s-ar fi întâmplat.

“Ce face domnul primar?! Vine şi semnează ca pământul pe care îl decopertează de pe strada Mateiu Caragiale - că se pregătesc de asfaltare -, să îl ducă pe proprietatea unui privat, undeva pe malul Dunării. Nu ar trebui să facă aşa ceva. De ce să nu facă un depozit? Piatra este a noastră. A comunei. Nu este piatră cubică, dar este un strat de piatră cu pământ. Noi suntem consilieri, ar fi trebuit să fie un contract votat în Consiliul Local, dar nu s-a făcut aşa ceva. Vă spun că a dus deja 30 - 40 de maşini acolo!”, a declarat Radu, cu precizarea că în momentul în care a constatat ce se petrece a făcut fotografii şi a mers să îi sesizeze problema primarului, însă acesta din urmă, deşi i-a promis în primă instanţă că va lua măsuri, ulterior a ignorat faptul că în continuare se realizau astfel de transporturi în zona respectivă. Ţărănistul a mai adăugat că pământul putea fi depozitat pe un teren existent al primăriei şi să fie folosit ulterior, atunci când va fi nevoie, tot pe o stradă din comună.

“Nu e corect ce face. Nu ştiu care e legătura dintre ei. Nu iei de la noi, de la toată comuna şi îi dai unuia! Încercăm să îl oprim din toate treburile astea”, a mai adăugat sursa citată.

 

Gorgan: «Dunărea a crescut şi piatra deja a fost spălată»

 

La rândul său, liberalul Costică Gorgan a precizat că deşi pare o chestiune banală, în opinia sa, atât timp cât strada respectivă avea o valoare de inventar, primarul nu ar fi avut niciun drept să treacă dincolo de Consiliul Local şi să decidă unde să depoziteze materialul produs după decopertare.

“Deci zestrea, piatra care a fost pusă pe stradă, plus pământul care se sapă se duce pe o proprietate care este pe malul Dunării. E zestrea comunei, iar cheltuielile cu transportul le suportă comuna. Atenţie! Strada este înregistrată în inventar cu o valoare. Vorbim de un miliard două sute şi ceva de lei vechi. Ceea ce este înregistrat aici este lucrarea în sine. Ca valoare. Dacă era numai pământ nu aveai ce să înregistrezi. Nu ştiu dacă zestrea, ce s-a pus acolo când s-a făcut drumul pietruit, inclusiv pământul - vreo 40 de cm cu totul -, e normal să fie luată şi transportată pe terenul proprietate a unei persoane fizice. E totuşi de pe domeniul public. Drumul are o valoare. Nu este normal să îl duci aşa. Plus că orice măsură care se ia pentru domeniul public trebuie făcută numai cu acordul consilierilor locali. Piatra şi pământul, aşa cum a spus şi colegul meu, puteau fi duse undeva pe un teren al Primăriei. A fost un proiect care viza o stradă în satul Lacu Sărat care urma să se facă pe un canal de desecare. Deci putea fi dus acolo şi se reduceau cheltuielile din terasamentul pe care trebuia să îl aplice la drumul respectiv. Şi oamenii spun. Avem drumuri de exploatare. Putea fi folosit acolo. Nu înţeleg de ce duc la un privat?! Eu, comuna, trebuie să îmi amenajez drumurile pe care le am”, a declarat Gorgan.

Acesta ne-a contactat şi ieri pentru a preciza că în urma ploilor din ultima perioadă Dunărea a crescut şi deja a acoperit pământul şi piatra depozitate pe plaja privată.

 

Cojea, NO COMMENT

 

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea cum răspunde acestor acuzaţii din partea consilierilor locali, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, nu a dorit să comenteze. Acesta a precizat că este sătul de problemele pe care i le fac cei doi “plângători de seviciu”.

“Da. Ştiam că au venit la dumneavoastră. Ei sunt plângătorii de serviciu. Merg peste tot să dau cu subsemnatul din cauza domniilor lor. Nu comentez acuzaţiile! Nu vreau să fac niciun comentariu pe acest subiect!”, a declarat Cojea.

Reamintim că primarul nu se află la primul conflict de acest gen cu membrii Consiliului Local al comunei Chiscani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro