Aproape întreaga promoţie de absolvenţi ai unui curs de operator calculator, organizat anul trecut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, au cerut, ieri, socoteală conducerii instituţiei cu privire la întârzierea la plata subvenţiei de 400 lei, cuvenită după încheierea cursurilor. Oamenii povestesc că la înscriere li s-ar fi promis că după absolvire vor încasa suma de 400 lei fiecare, reprezentând contravaloarea orelor de curs la care au fost prezenţi. "Am urmat un curs de operator computer, introducere prelucrare şi validare date, demarat la 1 octombrie 2014. Cursul a durat o lună, iar la depunerea dosarelor ni s-a spus că diplomele se vor elibera la o lună, iar indemnizaţiile chiar în ziua examenului, pe 5 noiembrie mai exact. De atunci venim din două în două luni, fără niciun rezultat. Ni se spune ba că nu au fost făcute cererile de plată, ba că a greşit nu ştiu ce secretară din instituţie, tot timpul ne-a invocat tot felul de motive. Mai nou, aseară, colega mea a fost sunată de conducerea instituţiei şi i s-a spus că «dacă vă prind în Centru chem Poliţia». Nu-i nevoie, venim noi cu Poliţia aici! Este revoltător ce se întâmplă. A fost nevoie să trimitem o notificare oficială către Centru, ca să ne elibereze diplomele după susţinerea examenului şi abia aşa ni s-au dat diplomele. Nu suntem singurii care avem probleme cu încasarea indemnizaţiilor de 400 lei pentru că şi alţi absolvenţi cu care am vorbit s-au plâns de acelaşi lucru. Într-un răspuns scris, primit de la Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, ni se spune că vom primi subvenţia până la sfârşitul programului, anunţat pentru 31 iulie. Dacă nu primim banii până atunci, vom rămâne clar fără ei. De aceea ne vom lupta şi suntem hotărâţi să reclamăm peste tot acest caz revoltător", declară Manuela Chiroşcă, unul dintre absolvenţi. "Am mai participat şi la alte cursuri, la finalul cărora ni s-au achitat fără probleme subvenţiile, numai aici conducerea refuză pur şi simplu să ne dea banii", a completat-o unul dintre colegi.
De cealaltă parte, directorul Centrului, Maria Puşcaciu, le-a explicat reclamanţilor că, de fapt, instituţia nu are nicio vină în întârzierea plăţii acestor subvenţii, întrucât toate demersurile legale s-au făcut în termen pentru alocarea banilor pentru subvenţii şi că, spre deosebire de alţi organizatori de cursuri - societăţi comerciale, instituţia publică nu se poate folosi de fondurile proprii pentru plata subvenţiilor urmând ca, pe măsura rambursării, să-şi recupereze banii acordaţi cursanţilor. De asemenea, Puşcaciu a mai punctat faptul că termenul final al proiectului a fost prelungit cu două luni, în principal din cauza unor probleme în ce priveşte componenţa echipei de proiect, ceea ce înseamnă că până în 30 septembrie, noul termen, vor veni şi banii cuveniţi absolvenţilor. Răspunsul primit nu i-a mulţumit pe reclamanţi, aceştia declarând că vor trimite memorii către mai multe instituţii locale şi centrale, "inclusiv vom reclama cazul la DNA!".
Proiectul european în cadrul căruia Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională Brăila a organizat acest curs este intitulat "Consiliere, Instruire, Mediere = Loc de Muncă" şi beneficiază de finanţare comunitară prin POSDRU 2007 - 2013.