• Asociaţia Salvate Canes a postat, recent, pe reţelele de socializare, un comentariu extrem de critic, referitor la condiţiile precare în care sunt cazaţi câinii maidanezi în adăpostul Primăriei Brăila de la Unirea • aceştia susţin că au vizitat locaţia de curând şi au găsit animalele speriate, motiv pentru care consideră că eutanasierile nu se fac aşa cum prevede legea • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir a afirmat că nici nu se pune problema de aşa ceva, făcând precizarea că majoritatea câinilor costelivi ce apar în fotografiile ONG-ului sunt animale proaspăt capturate de pe străzi • mai mult, edilul-şef susţine că va solicita o vizită la adăpostul din Lacu Sărat, gestionat deocamdată de Salvate Canes, pentru a vedea la rândul său cum sunt adăpostiţi câinii de către “iubitorii de animale”
Scandalul între iubitorii de animale şi municipalitate pentru măsura eutanasierii câinilor comunitari din Brăila începe să ia proporţii. Asociaţia Salvate Canes din Germania, cea care gestionează adăpostul de la Lacu Sărat, până când va fi preluat de către Happy Dog in Mediums (ambele reprezentate de Olivia Offner), a postat pe reţelele de socializare, recent, un comentariu extrem de critic, referitor la modul în care sunt cazaţi câinii în spaţiul gestionat de Primăria Brăila, din comuna Unirea. Aceştia au făcut o vizită adăpostului şi, analizând comportamentul animalelor, s-au arătat extrem de îngrijoraţi în privinţa faptului că modalitatea în care sunt eutanasiaţi câinii de acolo ar putea să nu corespundă normelor. De asemenea, pentru a-şi întări acuzaţiile, reprezentanţii ONG-ului au realizat şi o serie de fotografii în adăpost, pe care le-au ataşat comentariului scris în limba germană şi postat pe pagina oficială de Facebook.
Pe scurt, cei de la Salvate Canes povestesc faptul că deşi au derulat cu succes o serie de campanii de sterilizare la nivelul municipiului Brăila, autorităţile de aici nu vor să îi mai sprijine să continue astfel de acţiuni şi par setate pe măsura eutanasierii masive a câinilor. Aceştia susţin că au făcut o vizită la Primărie în perioada în care edilul-şef Marian Dragomir se afla în delegaţia din Turcia (1 - 4 noiembrie),şi că au discutat cu viceprimarul Alexandru Jantea încercând să promoveze măsura sterilizărilor, însă acesta nu i-a putut lămuri, necunoscând subiectul.
“În urma vizitei noastre la adăpostul Unirea am constatat condiţii catastrofice. Sunt câini slabi până la os şi bolnavi de care nimănui nu îi pasă. Mâncarea pentru 8 - 10 câini sau şi mai mulţi de atât este depozitată într-un singur loc, astfel că, inevitabil, patrupedele se iau la bătaie şi se muşcă între ele. Însă cel mai îngrozitor lucru pe care l-am constatat este o linişte de moarte. În mod normal, atunci când cineva străin intră în adăpost, câinii latră continuu, sunt curioşi să vadă cine este «intrusul». Câinii din Unirea s-au retras speriaţi şi stresaţi. Din această cauză ne temem că modul în care sunt omorâţi nu corespunde cu prevederile legale”, scriu cei de la Salvate Canes despre condiţiile din adăpostul de la Unirea.
Mai mult, ONG-ul precizează, tot pe reţelele de socializare, că a solicitat Primăriei, prin Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), să le ofere ocazia de a trimite un medic veterinar care să asiste la modul în care se fac toate eutanasierile în adăpost, astfel încât să se asigure că nu se încalcă prevederile legale, în cazul în care măsura extremă este pusă în practică. La finele aceluiaşi comentariu, ONG-ul solicită ajutor şi donaţii pentru salvarea câinilor din adăposturile brăilene.
Dragomir: «Probabil că vor să mai sensibilizeze pe cineva ca să le mai vireze nişte bani în conturi»
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a negat acuzaţiile aduse de către ONG-işti. Acesta susţine că maidanezii care apar în fotografiile postate de Salvate Canes sunt din adăpostul Unirea, însă nu de foarte multă vreme. Dragomir a ţinut să sublinieze că patrupedele au fost capturate recent de pe străzile oraşului.
“Într-adevăr sunt câini din adăpostul Unirea, însă dintre cei proaspăt capturaţi de pe străzi sau bolnavi. Le mulţumesc celor de la ONG-uri, pentru că eu nu am ştiut că unii dintre câinii de acolo arată aşa. Dar fiind bolnavi, consider că reprezintă un adevărat pericol pentru ceilalţi câini sănătoşi din adăpost. Am să îi solicit medicului să le facă o verificare mai atentă pentru a afla dacă sunt într-o stare incurabilă sau mai pot fi vindecaţi. Dacă cei de la ONG-uri doresc, mâine le putem da aceşti câini”, a declarat Dragomir.
De asemenea, edilul-şef a mai punctat că le va solicita reprezentanţilor SUPAGL să facă, de asemenea, o vizită la adăpostul din Lacu Sărat, administrat de ONG-uri, pentru a vedea cum se prezintă situaţia acolo şi a evita posibile astfel de cazuri.
“La noi este curăţenie, dar unii dintre câinii capturaţi de pe străzi sunt mai slabi şi bolnavi. E şi normal ca la un număr de 400 de câini să fie şi 10 - 20 bolnavi. Probabil că ONG-urile vor să mai sensibilizeze pe cineva ca să le mai vireze nişte bani în conturi”, a conchis primarul.
Trebuie punctat că în ultimii ani, Primăria Municipiului Brăila a pus la dispoziţie o serie de spaţii pentru derularea unor campanii de sterilizare a câinilor comunitari, cele mai multe puse în aplicare tocmai de către ONG-urile iubitorilor de animale.