Mergi la conţinutul principal

Scandal pe preluarea unui teren din Ianca, pentru sediul Serviciului de Drumuri al CJ

• consilierii judeţeni au dezbătut, recent, un proiect privind preluarea unui teren de 5.000 mp de la Primăria Ianca, pentru amenajarea sediului Serviciului de întreţinere a drumurilor judeţene • proiectul a stârnit un val de critici din partea reprezentanţilor partidelor de opoziţie, în special în privinţa pompării de bani publici în acest serviciu util doar în unele situaţii • fiind vorba de patrimoniu, proiectul avea nevoie de două treimi din voturi pentru a trece, astfel că a fost respins prin abţinerea consilierilor PNL şi a lui Cătălin Iordache (PND)

 

Realizarea unui sediu la Ianca pentru Serviciul de întreţinere al drumurilor judeţene a stârnit un val de critici din partea consilierilor judeţeni din opoziţie. Mai exact, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila s-a dezbătut un proiect privind trecerea unui teren de 5.000 metri pătraţi din oraşul Ianca, pe care se află o construcţie de 8 mp (teren situat în intravilanul Oraşului Ianca, str. Şcolii nr. 2A), din domeniul public al oraşului în cel al judeţului, pentru realizarea unui sediu al acestui serviciu propriu. Atât consilierii liberali prezenţi în sală, cât şi PND-istul Cătălin Iordache, au semnalat câteva probleme legate de perioada aleasă pentru realizarea acestui sediu (apropierea campaniei electorale pentru alegerile Europarlamentare), dar şi utilitatea pompării de bani publici într-un serviciu care este utilizat doar în unele momente, în cazul în care nu există contracte încheiate cu societăţi pentru refacerea drumurilor, sau situaţii de urgenţă.

“Practic, dumneavoastră creaţi pentru oraşul Ianca, pe banii Consiliului Judeţean, un punct de lucru de întreţinere drumuri numai bun... Eu cred că pentru campania electorală ar trebui să vă abţineţi de la acest lucru, că aţi făcut destule. Am citit în ziare. Propun să renunţăm la acest proiect. Eu unul nu sunt de acord să fac lucrul ăsta, sunt convins că această - nu vreau să îi spun manglă că nu vreau să ne certăm -, aceste «dirty tricks», ca să le spunem aşa, nu îşi au locul aici”, a declarat PND-istul Cătălin Iordache.

La rândul său, liberalul Ovidiu Nechita i-a reproşat preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, faptul că nu s-a consultat şi cu PNL-iştii atunci când a realizat acest proiect, astfel încât să le explice pe ce criterii a fost selectat oraşul Ianca pentru a se realiza viitorul sediu al Serviciului de întreţinere drumuri. Tot din partea taberei PNL, consilierul judeţean Marian Sârbu a comparat serviciul cu societatea “Rocreativ”, precizând că nu i se pare normal să se pompeze continuu bani, fără a se realiza o analiză serioasă comparativă cu situaţia în care şi pentru aceste lucrări precum cositul ierbii şi plombatul gropilor s-ar fi mers tot pe varinata clasică: licitaţii publice.

“Aşa cum am spus şi în momentul în care s-a înfiinţat acest serviciu, că va fi un alt «Rocreativ» cu altă pălărie, se dovedeşte că aşa e. Astăzi ne solicitaţi să preluăm de la Ianca un teren de 5.000 mp cu un WC pe el, de 8 mp, pentru că înţeleg că aceasta e destinaţia lui. Acolo, noi va trebui să facem sediul serviciului de întreţinere drumui, să facem o construcţie. După care o să ne cereţi să avem paznici, să păzească acea construcţie şi utilajele. Şi uite aşa ajungem de la acei 5 lucrători care erau acolo şi trebuiau să asigure doar urgenţele, să avem un «mic gigant» serviciu care nu produce nimic. Vă întreb astăzi: câţi bani a cheltuit până acum - fără să presteze nimic -, acest serviciu? Sau cât s-a cheltuit până astăzi şi ce servicii a prestat? Şi după aceea să vedem câţi bani am fi plătit noi dacă am fi contractat acel serviciu. Şi o să vedem că am plătit mai mult decât dacă noi contractam. Dar astea sunt ambiţii personale”, a declarat Sârbu.

 

După lungi discuţii, proiectul a fost respins

Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a explicat că a ales oraşul Ianca pentru că este poziţionat aproape de centrul judeţului Brăila, astfel că de acolo s-ar putea interveni mult mai uşor la lucrările de intervenţii. Acesta a mai adăugat că a purtat discuţii şi cu primarul de la Şuţeşti, de la Făurei însă nu au fost de acord să pună la dispoziţie terenul necesar realizării sediului în care să fie garate utilajele serviciului.

“Acest serviciu chiar a prestat foarte mult. Asta e viziunea dumneavoastră că nu a prestat. Dar o să vă facem o socoteală. Domnule consilier (n.r. - Marian Sârbu), ştiţi cât durează o licitaţie ca să tăiem un copac? Un plop? Aveţi idee cât durează? Acest serviciu a fost înfiinţat pentru astfel de intervenţii, am spus să îmbunătăţim drumurile judeţene prin cosirea ierbii şi aşa mai departe, că suntem mai eficienţi cu acest serviciu. Dacă apare o groapă mare să putem să intervenim acolo unde nu avem un contract. Sunt lucruri corecte, normale. O să vă facem şi o socoteală a banilor”, a declarat Chiriac.

O intervenţie pe acest subiect a avut şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă (membru Pro România), care a ţinut să puncteze că toate discuţiile legate de serviciul de întreţinere sunt inutile în condiţiile în care acesta a fost deja înfiinţat şi funcţionează. Acesta a dorit să atragă atenţia că de fapt singura problemă este aceea de a lua în primire un teren al oraşului Ianca pentru realizarea unui spaţiu unde să fie garate utilajele serviciului. În caz contrar, s-ar ajunge la închirierea unui astfel de spaţiu, a avertizat Căpăţînă.

Fiind vorba de patrimoniu, pentru a trece acest proiect avea nevoie de două treimi din voturile consilierilor. Cum membrii PNL prezenţi în sală şi PND-istul Cătălin Iordache s-au abţinut, proiectul a fost respins în cele din urmă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro