* noul criteriu de acordare a burselor de merit a fost introdus de Ministerul Educației la începutul acestui an, urmând să fie aplicat din semestrul al II-lea * Consiliul Național al Elevilor a reacționat imediat, pe motiv că ministerul privează ”zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare” * în replică, Ministerul Educației susține că beneficiarii estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de trei ori mai mulți în raport cu cei din anul 2020
Anul 2022 a debutat cu un nou scandal în învățământ. Este vorba despre bursele de merit ale elevilor, care vor fi acordate începând din semestrul al II-lea doar celor care au medii peste 9,50, în loc de 8,50, cum era inițial. De asemenea, modificări sunt și în ceea ce privește bursele de studiu, care se vor acorda elevilor cu medii între 7,50 și 9,50, față de 7-8,50, cât era până acum.
Noile criterii privind acordarea burselor au stârnit nemulțumirea asociațiilor de elevi, acestea acuzând Ministerul Educației că măsura introdusă este iresponsabilă și inechitabilă. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor a cerut Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să revină de urgență asupra deciziei, înainte de începerea celui de-al doilea semestru.
”Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online. Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat, fără niciun pic de verticalitate. De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50”, a transmis Consiliul Național al Elevilor.
În unele județe ale țării asociațiile de elevi au inițiat o grevă japoneză față de schimbările criteriilor de acordare a burselor.
Ministerul Educației susține că va crește numărul beneficiarilor de burse de merit
Deși elevii susțin că noul criteriu de acordare a burselor va duce la scăderea drastică a numărului de beneficiari, Ministerul Educației nu dă înapoi. Ba dimpotrivă, într-un comunicat de presă, Sorin Cîmpeanu susține că mai mulți elevi vor beneficia de burse.
”Cuantumul burselor a crescut de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună bursa de performanță și 200 lei/lună bursa de merit. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA cuantumului burselor? Bugetul destinat burselor elevilor a crescut de 4 ori față de bugetul anului 2020 și cu 60% față de anul 2021. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA fondului de burse? Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Întrebare: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
În comunicatul de presă se mai precizează că numărul estimat de beneficiari pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit (prin luarea în calcul a plafonului de 9.50) și 156.000 de burse de ajutor social.
Reamintim că, anul trecut, Guvernul a majorat cuantumul minim al burselor, noile sume ce vor fi acordate fiind: 500 lei pentru bursa de performanță; 200 lei pentru bursa de merit; 150 lei, pentru bursa de studiu; 200 lei, pentru bursa de ajutor social.
La nivelul județului Brăila aproape 4.700 de elevi beneficiau de burse școlare în anul 2021. După introducerea noilor criterii, rămâne de văzut câți vor mai primi burse din al doilea semestru.