Mergi la conţinutul principal
Bucălău vs Chiriac pe tema siguranței în secțiile ATI

Scandal pe “barba”pacienților

* tragediile din trei spitale mari din România, unde au luat foc secțiile ATI, au murit pacienți și au ars medici au reactivat discuțiile despre autorizațiile la incendiu în sectorul sanitar din Brăila *  subiectul a fost adus în discuție recent de consilierul județean liberal Alexandru Bucălău, printr-un comunicat de presă, fapt ce l-a nemulțumit pe șeful CJ Brăila, Francisk Chiriac * în apărarea sa, Chiriac spune căSecția ATI normală și secția ATI COVID au toate sistemele funcționale în ceea ce privește siguranța la stingerea incendiilor” * ISU Brăila confirmă lipsa autorizațiilor de la spital, dar și faptul că există anumite avize de funcționare pe secțiile unde sunt lucrări în derulare

 

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila nu are încă autorizație de securitate la incendiu! Nu are de mai bine de 8 ani!  Informația a fost confirmată de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, cei care emit astfel de autorizații. Conform informațiilor puse la dispoziție de ISU Brăila, lipsesc autorizațiile de incendiu la Corpul B, Corpul E-Secția Cardiologie-Pediatrie și Secția ATI din Corpul A, adică fix unde este cea mai mare nevoie de securitate la incendiu, pentru că acolo sunt pacienți Covid, care depind de oxigen. Ce face oxigenul la cea mai mică scânteie, am văzut cu toții deja, din nefericire, în secțiile ATI din spitalele din Piatra Neamț, București și Constanța! ”Pavilionul A - Secția ATI – nu este autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, a fost emis aviz de securitate la incendiu în 2011, lucrările s-au finalizat în 2013, nu a fost făcută solicitarea de obținere a autorizației de securitate la incendiu. Pentru celelalte secții din Pavilionul A s-a obținut aviz de securitate la incendiu în luna august 2021. Spitalul de Urgență "Sf. Spiridon" – Pavilionul B – nu este autorizat din punct de vedere al securității la incendiu, acesta suferind de la punerea în funcțiune până în prezent modificări structurale. Secția Cardiologie – Pediatrie – Pavilionul E – nu este autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, a fost emis aviz de securitate la incendiu în 2021. Funcționează fără autorizație de securitate la incendiu ca Secție suport COVID”, ne-a informat ISU Brăila. Conform aceleiași surse, spitalul are autorizație de securitate la incendiu doar pentru Secția Boli Infecțioase – Pavilionul C, iar pentru Unitatea de Primiri Urgențe, care se află în acest moment în reabilitare, are emis un aviz de securitate la incendiu în 2020, urmând ca la finalizarea lucrărilor să fie solicitată autorizația de securitate la incendiu. De asemenea, Secția Obstetrică - Ginecologie - Pavilionul D – are autorizație de securitate la incendiu parțială, dar nu are autorizație de securitate la incendiu pentru instalația de stingere și detecție.

 

Diferența dintre autorizație și aviz de securitate la incendiu

În conformitate cu Legea nr. 307 din 12 iulie 2006 (*republicată*) privind apărarea împotriva incendiilor, termenii și expresiile specifice apărării împotriva incendiilor, în domeniul avizării/autorizării, au următorul înțeles: Art. 1 (2) a) autorizație de securitate la incendiu  este actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale - securitate la incendiu - la construcții, instalații tehnologice și alte amenajări; autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale - securitate la incendiu;

b) aviz de securitate la incendiu este actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale - securitate la incendiu - a construcțiilor, instalațiilor și altor amenajări. ”În urma controalelor efectuate la spital, pe lângă problemele referitoare la avize/autorizații de securitate la incendiu, s-au constatat nereguli privind organizarea intervenției de stingere a incendiilor la locul de muncă, nu au fost elaborate/actualizate planurile proprii de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență produse de seism, de evacuare  în situații de urgență, nominalizarea personalului și a responsabilităților privind salvarea și evacuarea pacienților. O parte din deficiențele constatate au fost remediate în termenele stabilite”, se mai arată în informarea pusă la dispoziție de ISU Brăila.

 

Manager spital : ”Vorbiți cu Consiliul Județean... Ei au proiectele.”

Contactat telefonic și întrebat despre lipsa acestor autorizații de securitate la incendiu, managerul SJU Brăila a dat vina pe Consiliul Județean. ”Da, nu are (n.r. – spitalul ). Avem autorizație pentru Corpul C, la Boli infecțioase și mai era o autorizație pe Corpul D, la Maternitate, dar e parțială aceea, pentru că ultima dată când au venit pompierii au zis că e prea veche și că trebuie modificată. Mi-au spus să fac din nou toate documentele. Celelalte corpuri care nu au autorizație, sunt corpuri vechi. Acolo urmează niște modificări ca să obținem autorizațiile. După reabilitare! Probabil că atunci se vor obține”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, Delia Râșnoveanu. Întrebată când se are în vedere această reabilitare a spitalului, Râșnoveanu ne-a spus clar: ”Vorbiți cu Consiliul Județean... Ei au proiectele.”

 

Chiriac: ”Secția ATI normală și secția ATI COVID au toate sistemele funcționale în ceea ce privește siguranța la stingerea incendiilor”

Despre lipsa autorizației de securitate la incendiu s-a discutat și luni, 4 octombrie a.c., în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Brăila, în sistem videoconferință. De la o simplă discuție însă totul s-a transformat într-un bâlci politic, după ce președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a insistat să ia cuvântul pentru a clarifica situația autorizației de la Spitalul Județean, ca urmare unui comunicat de presă transmis de consilierul județean PNL, Alexandru Bucălău, care reclama exact lipsa respectivei autorizații. Intervenția președintelui CJ s-a transformat, în scurt timp, într-o ceartă destul de agresivă în momentul în care și Bucălău a intervenit în discuție. ”Aș vrea să fac un comentariu. Am văzut un comunicat de presă și vreau să vă spun așa: Secția ATI normală și secția ATI COVID au toate sistemele funcționale în ceea ce privește siguranța la stingerea incendiilor. Spitalul are și contract de mentenanță pe aceste sisteme. Toate corpurile de clădire, în afară de corpul C, care are autorizație, au aviz de securitate la incendiu dat de ISU Brăila. Toți banii dați la spital sunt investiții care vor duce la un moment dat - după ce vor fi finalizate -, la luarea autorizației de funcționare de la ISU, pentru toate corpurile de clădire ale Spitalului Județean. Am o rugăminte, domnule consilier Bucălău, pentru că dumneavoastră sunteți semnatarul acelui comunicat de presă: nu mai fiți arogant și dezinformați populația Brăilei(...)", a spus președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac. La rândul lui, consilierul județean Alexandru Bucălău a precizat că avizul și autorizația ISU sunt lucruri diferite, motiv pentru care acesta a insistat că ”trebuie să facem toate diligențele necesare pentru a avea autorizație pentru securitate la incendiu”. Dialogul a continuat cu acuzații politice și ironii la adresa consilierului județean Alexandru Bucălău, din partea lui Chiriac. ”Eu m-aș abține și aș tace din gură ca să nu mă fac mai mult de râs. Eu m-aș abține. Săptămâna trecută erai constructor, acum ești medic, pe urmă ești de la ISU, mâine-poimâine te faci scafandru. Aruncă-te în Dunăre, poate ieși la Galați că acolo e apa mai mică. Ieși la mal!”, i-a mai spus președintele CJ Brăila, consilierului liberal. ”Domnule președinte, avem sau nu autorizație de securitate la incendiu la Spitalul Județean? Dumneavoastră aveați atribuțiile pentru a obține documentele necesare pentru emiterea acelei autorizații. În atâția ani de zile nu a fost emisă acea autorizație! Asta este realitatea! Fie că ne convine sau nu!”, a răspuns Alexandru Bucălău.

În discuție a intervenit și consilierul Vasile Constantin Varga, care a încercat să calmeze spiritele, abordând un alt subiect, dar liniștea nu a persistat însă până la final, Chiriac și Bucălău aruncându-și unul altuia reproșuri legate de impotența politică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro