Mergi la conţinutul principal

Scandal monstru privind dezinfectările la Brăila. Dănăilă acuză că nu s-a procedat corect, Dragomir atrage atenția că PNL susține conferințe de presă în pandemie, fără respectarea normelor

* președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a susținut, ieri, o conferință de presă în care a acuzat că municipalitatea nu a acționat corect la dezinfectarea străzilor și că a pus viața cetățenilor în pericol * liberalul susține că mașinile care au dezinfectat străzile au mers deseori în tandem, ba mai mult, că nu s-a ținut cont să se acționeze doar atunci când nu erau oameni pe stradă, deși substanțele sunt periculoase * acesta a solicitat DSP-ului să verifice situația după încheierea pandemiei de coronavirus * primarul Marian Dragomir a precizat că s-a acționat legal și s-au folosit substanțe autorizate, dar a acuzat la rândul său că liberalii au ieșit la criticat, abia după ce la Brăila s-a declarat că nu mai există pacienți cu COVID-19 * edilul-șef a ținut să puncteze că liderul PNL Brăila a susținut o conferință de presă pe durata stării de urgență, fără a respecta întocmai normele de distanțare socială, lucru care, în opinia sa, nu ar strica să fie verificat de autoritățile competente

 

 

 

Acțiunile de dezinfectare a străzilor de la nivelul Municipiului Brăila au devenit subiect de dispută politică între președintele PNL, Alexandru Dănăilă și primarul Marian Dragomir. Liderul liberalilor a susținut, ieri, o conferință de presă la sediul partidului, prima de la decretul privind starea de urgență națională, în care a acuzat, printre altele, că nu s-a procedat corect la dezinfectarea străzilor. Acesta a afirmat că a văzut cum mașinile Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila au acționat în tandem de multe ori, astfel că șoferii au inhalat substanțele respective ore în șir. Ba mai mult, a punctat că atunci când s-a acționat în oraș, nu s-ar fi ținut cont de prezența cetățenilor pe stradă, ceea ce din punctul său de vedere este inadmisibil, deoarece le-ar fi putut fi pusă viața în pericol.

”După ce se acționează cu acele substanțe nu ar trebui să mai fie nimeni pe stradă și să existe riscul să le inhaleze. Dar să vă spun două chestiuni pe care le-am văzut eu. În primul rând, mașinile care au făcut această operațiune mergeau una după alta. Deci mașina din spate mergea într-o nebuloasă totală din cauza acelui fum, care are niște particule de lichide până la urmă. Dar șoferul și cu pasagerul - că erau doi oameni în mașina respectivă -, au stat și au inhalat ore întregi toate substanțele alea care au fost date din mașina din fața lor. Nu știu de ce mergeau în tandem. În fine. Probabil că asta a fost decizia. A doua chestiune a fost legată de ora la care s-a întâmplat. Chiar dacă suntem în stare de urgență, România nu a fost blocată total, unele activități economice au mers, s-au putut face deplasări până la ora 22:00. Cert este că oamenii au putut să iasă pe stradă, cu declarațiile pe proprie răspundere despre care știe toată lumea. Dar această operațiune s-a întâmplat în jur de ora 17:00 - 18:00, când încă erau oameni pe stradă. Fumul acela a acoperit curțile, străzile, spațiile pietonale pe unde mergeau oamenii. O chestiune care, din punctul meu de vedere, a fost făcută greșit de către primarul Marian Dragomir. Dar a vrut să facă un lucru care să se vadă. Ei bine, s-a văzut. Și probabil că unii oameni au suferit și intoxicații minore”, a declarat Dănăilă.

Liderul PNL a mai afirmat că în momentul când se va încheia pandemia de coronavirus, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila ar trebui să verifice Primăria pentru modul în care a acționat pentru a dezinfecta străzile.

”După ce se termină situația aceasta legată de COVID-19 aș vrea ca DSP să verifice modul în care a fost administrată această substanță. Pentru că dacă dăm cu o substanță care face mai mult rău decât face bine, e mai bine să nu dăm. Anul trecut, Primăria Brăila a dat cu o substanță, inclusiv pe luciul de apă - pentru că atunci au dat cu avionul -, care nu fusese testată pentru luciul de apă și care putea să distrugă fauna, flora și așa mai departe. Anul ăsta, dăm cu o altă substanță, într-un alt mod, care riscă să afecteze viețile cetățenilor sau să le creeze diverse probleme respiratorii. Noi suntem într-o perioadă în care încercăm să ne protejăm cu toții de un virus care creează probleme la nivelul aparatului respirator și ajungem să facem alergie de la o prostie pe care a făcut-o Primăria, fără să își dea seama?! Deci cred că ar trebui verificată concentrația folosită, substanța care a fost folosită, să vedem dacă este aprobată și modalitatea în care ea a fost împrăștiată prin Municipiu”, a adăugat liberalul.

Alexandru Dănăilă a mai precizat că, pe modelul altor județe din țară, și la Brăila ar fi trebuit constituită o comisie din care să facă parte un reprezentant DSP, un cadru medical, un reprezentant al autorității publice locale, al societății civile, Poliției și așa mai departe, entitate care să aprobe modalitatea privind efectuarea operațiunilor de deratizare, dezinfecție, dezinsecție, pentru a limita riscurile de expunere a cetățenilor.

 

Dragomir susține că dezinfectările s-au făcut corect, dar atrage atenția asupra problemelor din «curtea» PNL

 

Primarul Marian Dragomir a precizat pentru redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” că angajații SUPAGL Brăila au respectat toate prevederile legale în momentul în care au acționat la dezinfectarea străzilor, spațiilor și scărilor de blocuri. Ba mai mult, că au acționat cu substanțe autorizate. Cu toate acestea, primarul a profitat de moment pentru a atrage atenția că liberalii nu prea și-au făcut simțită prezența în timpul apogeului pandemiei, însă în momentul în care au fost declarate zero cazuri de pacienți COVID-19 în Brăila, au ieșit la criticat.

”Timp de două luni de zile PNL Brăila nu a existat. Nu au sunat pentru a întreba dacă avem nevoie de ajutor. Nu au venit cu vreo propunere concretă. Iar acum, când la Brăila nu mai există nicio persoană infectată, nu sunt cazuri COVID-19, la prima conferință de presă pe care o fac, în loc să aprecieze eforturile brăilenilor și ale autorităților locale, ne critică?! Poziția lor este una absolut penibilă. Angajații de la SUPAGL Brăila au respectat prevederile legale. Au acționat cu substanțe autorizate. Dar persoanele din opoziție cu funcție publică, care au stat ascunse pe perioada pandemiei, au o deosebită plăcere să acuze orice și oricând”, a declarat Dragomir, revoltat.

Ba mai mult, primarul a profitat de moment pentru a atrage și el atenția autorităților competente în privința unor nereguli pe care le-a remarcat la tabăra liberalilor. Acesta a afirmat că i se pare cât se poate de interesant cum liderul PNL Brăila afirmă că DSP ar trebui să verifice acțiunile primăriei, însă susține totodată o conferință de presă, clasică, în contextul în care starea de urgență nu s-a încheiat, iar normele de distanțare socială încă trebuiesc respectate.

”Având în vedere că în Municipiul Brăila, deși nu există multe cazuri de persoane infectate cu COVID-19, PNL ordonă Direcției de Sănătate Publică să controleze instituțiile care au ținut sub control pandemia, dar în același timp... Cum era exprimarea aceea?! «Nu iau toate măsurile pentru limitarea pandemiei» și organizează chiar ei, conferințe de presă, fizic, încălcând prevederile ordonanțelor militare! Probabil, dacă sunt la guvernare, consideră că nu trebuie să fie controlați de nimeni, deși nu respectă nicio regulă și pun în pericol sănătatea jurnaliștilor prezenți la conferințele de presă!”, a mai adăugat edilul-șef.

Mai mult, acesta a punctat că știe și de unde vin toate aceste atacuri la adresa sa: ”Toate aceste acțiuni ale PNL-ului fac parte din noua strategie privind organizarea unui referendum pentru demiterea primarului”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro