In Legea invatamintului, la art. 15, punctul f, aliniatul 10, se precizeaza ca, in mod exceptional, invatamintul gimnazial se poate organiza si ca invatamint seral, cu frecventa redusa si la distanta, pentru persoanele care au depasit cu mai mult de doi ani virsta corespunzatoare a clasei, iar un elev nu are voie sa repete de mai mult de doua ori o clasa. Directorul Toader spune ca acest copil, dupa ce a fost declarat repetent in anul scolar 2004-2005, a stat un an acasa. Adica, acest an ar fi cel de-al doilea in care este inscris, iar conform art. 92, alin. 4 din Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) a invatamintului preuniversitar aceasta masura de reinscriere este legala, a explicat directorul Elena Toader.
Lungul sir al acuzatiilor
Un alt subiect al sesizarii il reprezinta transferurile la inceputul anului scolar, la clasa a IX-a, care s-ar fi facut fara respectarea legislatiei si fara stirea ISJ. "S-au facut trei transferuri la inceput de an scolar, de la LPS la alte unitati scolare, dar sint situatii speciale si Regulamentul imi permite. Din cele trei transferuri, doua au fost facute pe criterii medicale. Copiii sint bolnavi si nu pot practica un sport, iar de problemele lor nu ne-am putut da seama la sustinerea probelor practice. Cel de-al treilea transfer de la noi la alt liceu l-am aprobat pentru ca toata familia a plecat in alt oras. Conform art. 148 din ROF am voie sa fac aceste transferuri. Numai unul din trei este aprobat de Inspectorat, insa nici o lege nu ma obliga sa obtin acest acord", a mai explicat directorul Toader.
De asemenea, in petitie se reclama faptul ca s-au facut plati catre firma de paza "Ying-Yang" SRL fara semnatura contabilului, fapt demonstrat ca neadevarat chiar de contabilul unitatii, Florica Popoaca. "In urma a numeroase reclamatii aparute in aceasta vara, ca intrau tot felul de persoane in bazin fara sa plateasca, diferite probleme carora vechea firma de paza nu le facea fata, am hotarit sa schimbam firma de paza si protectie. Noul contract a fost aprobat de Consiliul de Administratie", a explicat directorul Elena Toader. Petitionarii au mai reclamat faptul ca au intrat in sala de sport, dupa ora 20.00, persoane dubioase, si ca unele cereri de transfer ale elevilor nu au fost trecute prin CA ci au fost doar "negociate cu parintii", fara insa a oferi exemple concrete, motiv pentru care prof. Elena Toader neaga aceste afirmatii.
Acuzatiile nu se opresc insa aici. "Anularea protocolului cu CSM Braila fara nici o baza legala, doar ca asa “vrea p...., mea” dupa cum s-a exprimat public. Neefectuarea inspectiilor la ore (nici una!)
Foloseste masina scolii in interes personal in mod repetat (o aduce zilnic de acasa si o si duce, zice ca e mai tare ca Mischie de la Dolj)
Amenintarea cu desfacerea contractului de munca, foloseste des expresia “Las’ ca vedeti voi dupa 1 ianuarie, va dau pe toti afara daca nu-mi pupati talpile!”. I se aduce in birou cu tava, ca la nunta, zilnic mincarea de la cantina liceului fara sa plateasca. Doamna inspector scolar general accepta orice gafa a dumneaei deoarece au fost colege la Scoala Ajutatoare 14", se mai scrie in sesizare.
Elena Toader: "Scaunul de director este liber, sa vina cine doreste"
Din toate aceste acuze, directorul Elena Toader a recunoscut doar ca nu a facut nici o inspectie la ore pina acum, desi avea o planificare. Ea sustine ca nu a facut inspectii pentru ca a fost ocupata sa puna documentele liceului in ordine, pentru ca ar fi existat dosare intregi cu documente neinregistrate si ca urmare, nu erau valabile. "Nu am facut inspectii, insa voi incepe sa fac si acest lucru. Toate aceste declaratii sint mincinoase, nedovedite. Nu am amenintat pe nimeni cu desfacerea contractului de munca, dar le-am atras atentia ca trebuie sa respecte legea, altfel vor avea probleme. Este vorba de faptul ca antrenorii de la catedra de inot vor sa faca mai multe ore decit cele prevazute in programa scolara si imbolnavesc elevii. Eu predau teorie sportiva si stiu cit rezista organismul unui copil. Ei au un anumit numar de ore pe saptamina, dar vor sa faca antrenamente in fiecare zi. Nu se poate. Trebuie respectata programa si orarul facut. Nu poate sa faca legea in scoala catedra de inot. Eu am chemat firma de ecarisaj, a luat ciinii de linga liceu - atacau persoanele straine, iar antrenorii de la catedra de inot i-au scos de acolo si le-au dat din nou drumul pe linga scoala. Ce inseamna acest lucru? Este adevarat ca mi se aduce mincare pe o tava de la cantina, dar asta pentru ca nu am timp sa ma duc acolo sa maninc, insa va demonstrez cu chitante ca am platit. Un prinz costa numai 30.000 de lei. Cum sa nu platesc? Nu ii inteleg pe cei care reclama. Ce doresc? Eu le-am spus ca scaunul de director este liber, ca nu ma inscriu la concurs, ca poate veni cine doreste", a mai spus profesoara Elena Toader.
Bazinul de inot - marul discordiei intre LPS si CSM
Una dintre cele mai grave probleme puse in sesizare este aceea ca noul director ar fi anulat protocolul cu Clubul Sportiv Municipal (CSM) fara nici o baza legala. Prof. Elena Toader sustine ca nu a anulat nici un protocol, ca doar a constatat si a comunicat si oficial CSM ca protocolul incheiat in februarie 2006 are lipsuri de fond si forma. "Exista motive legale pentru care am dorit incheierea unui nou protocol, dar nu dispunem de prerogativele instantei de judecata care e singurul organ competent sa constate nulitatea actului. Actul este semnat de fostul director adjunct, Adriana Petcu, care nu avea decizie din partea directorului sa semneze un asemenea act oficial, deci actul este nul", explica directorul Toader. Cu toate acestea, in adresa pe care a trimis-o catre CSM, directorul se contrazice pentru ca prin intermediul acesteia anunta ca protocolul este nul si in 30 de zile urmeaza sa se incheie altul nou. "Directorul era atunci in concediu medical, iar acel act este nul si trebuie semnat un alt protocol. De ce nu vrea doamna Tinca sa intre in legalitate si ma acuza pe mine ca vreau sa renunt la performanta, nu inteleg. Prin protocolul semnat, ei au cerut doua culoare, o ora dimineata si una dupa-amiaza, iar in programul anexat ei ne cer in fiecare zi a saptaminii, cite patru ore, doua culoare. Cum se respecta protocolul?", se intreaba directorul Elena Toader.
CSM nu renunta la bazin
Pe de alta parte, directorul CSM, Tinca Amza, sustine ca unitatea pe care o reprezinta este recunoscuta ca fiind de mare performanta si are nevoie de bazinul de inot asa cum a solicitat liceului, patru ore pe zi, cite doua culoare, timp pentru care este dispusa sa achite chirie liceului.
Astfel, intr-o adresa trimisa liceului, din 23 octombrie, CSM spune ca vrea sa inchirieze, contra cost, culoare in bazinul de inot pentru a continua traditia orasului in marea performanta.
"Practic, la initiativa LPS-ului protocolul a fost semnat de catre cei patru factori de decizie in anul 2000 si a ramas valabil pina in prezent, cu exceptia natatiei, prevederi ce se reactualizeaza in fiecare an. Foarte curios ca de la semnarea sa de catre directorul de atunci, Vasile Puiu, am colaborat foarte bine cu Jean Preda, Ion Ionescu si chiar cu Elena Toader pina pe data de 15 septembrie. Pina atunci am sustinut sportivii liceului la toate competitiile si a fost bine, dupa ce a inceput scoala, situatia s-a schimbat deoarece, probabil a vazut cit pot produce bazinele. Si-a vazut sacii in car si a inceput atacurile la adresa CSM-ului, iar acum incearca sa limiteze activitatea de performanta".
La rindul sau, directorul LPS a explicat ca nu vrea decit sa respecte legea, adica antrenorii sa nu faca in scoala mai multe ore decit prevede programa, chiar daca acest lucru vine in contradictie cu programul pe care considera antrenorii ca trebuie sa-l aiba un copil ce face performanta. Mai mult, Elena Toader spune ca trebuie respectati si copiii, care nu pot fi "mulsi" de medalii si apoi aruncati in societate cind nu mai pot sa suporte efortul fizic, pentru ca nu se vor putea adapta daca nu au o scoala.
300 de tineri se antreneaza zilnic in sala de atletism
In replica, directoarea CSM, Tinca Amza, are o cu totul alta parere, una, in opinia sa, in concordanta cu cea a ANS-ului: "Nici nu se pune problema ca unitatile de invatamint cu profil de program sportiv sa fie licee de instruire si educatie. Ele sint licee vocationale. Parintii si-au dat copiii aici pentru ca acestia sa devina campioni la atletism, natatie si nicidecum olimpici la matematica sau fizica".
Directoarea CSM-ului sustine ca in toata perioada care s-a scurs din 2000 si pina in prezent a ajutat pe toate planurile sportivii cu dubla legitimare si ca punctele se impart in mod egal intre cele doua grupari, ca LPS-ul a punctat in clasamentul general datorita CSM-ului.
"Daca ar fi sa analizez modul in care ne-am achitat de sarcini cred ca gruparea noastra este cea dezavantajata. Mai avem de primit bani inca din vara lui 2004, cind am sustinut la un concurs de natatie grupa profesorului Tudorel Smeu, ca sa nu mai vorbesc de datoriile pe care le are sectia de atletism a liceului, care a platit banii doar in mod accidental, pentru o singura luna in 2005 si pentru februarie 2006. Am discutat cu oficialitatile si am hotarit sa mai trec unele lucruri cu vederea. De exemplu, in sala de atletism a CSM-ului, de la 7.30 dimineata pina la ora 15.00 si dupa-amiaza de la 17.00 la 19.00, noua profesori se ocupa de pregatirea a aproape 300 de sportivi, zilnic. Iar pentru acestia se consuma apa rece, apa calda, energie electrica si termica pe care doar CSM-ul le plateste", si-a continuat pledoaria Tinca Amza.
"In conditiile pe care le impune aceasta directoare, vor mai aparea la Braila superinotatoare ca Diana Mocanu?"
Directoarea CSM-ului a cautat in final sa atraga atentia asupra conditiilor precare de pregatire existente la bazinul acoperit, unele sesizate chiar de o delegatie condusa de Toni Grecescu, director adjunct al Directiei patrimoniu si investitii a Agentiei Nationale de Sport care a verificat starea bazinului in urma cu citeva zile. Tinca Amza nu a uitat insa sa scoata in evidenta si faptul ca a cerut in mod expres alocarea catre CSM a doua culoare deoarece trebuie asigurat programul de pregatire precompetitional in care sint angrenati si elevii liceului: "Saptamina trecuta cei care au venit in control la bazin au putut observa si citeva rozatoare pe marginea lui si a fost necesara interventia profesorilor care au transformat plutele in instrumente de tortura pentru a a salva situatia. Referitor la cererea noastra precizez ca nu doar pentru sportivii CSM-ului ma lupt sa asigur conditii optime de pregatire. Am cerut intr-adevar doua culoare dimineata si tot atitea dupa-amiaza pentru CSM dar cu sportivii nostri se pregatesc si inotatorii cu dubla legitimare care nu au loc in bazin la orele rezervate liceului din cauza grupelor de clasa intii si a celor de la gradinita. Daca eu vreau sa platesc pentru acesti sportivi, care miine, poimine ne vor aduce mari satisfactii, de ce se opune doamna directoare? Eu sint un om aberant, pentru ca primesc toti atletii sa se pregateasca fara bani de dimineata pina seara in sala CSM-ului sau Elena Toader care ii obliga pe viitorii campioni sa-si plateasca orele suplimentare de pregatire, desi profesorii sint de acord sa le efectueze gratis? Oare, in conditiile pe care le impune aceasta directoare vor mai aparea la Braila superinotatoare ca Diana Mocanu, Camelia Potec sau Beatrice Caslaru?"
Contactat, inspectorul responsabil cu imaginea ISJ, Maria Stefan, a spus ca deocamdata institutia pe care o reprezinta nu poate formula un punct de vedere asupra acestui scandal, dar ca se va realiza o ancheta si rezultatele vor fi facute publice.