Scandal monstru la CLM Brăila pentru «neexercitarea bunului simţ» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Bătaie de joc pe banii contribuabililor!

Scandal monstru la CLM Brăila pentru «neexercitarea bunului simţ»

• patru proiecte de hotărâri privind neexercitarea dreptului de preemţiune al municipalităţii în privinţa achiziţionării unui teren şi a trei clădiri din oraş au pus pe jar, ieri, consilierii municipali • liberalii s-au abţinut de la vot la aceste proiecte, motivând că nu este atributul Consiliului să voteze aşa ceva, ci ţine strict de primar • pentru că era vorba de patrimoniu, lipsa a 5 consilieri de la şedinţă şi abţinerea celor 5 PNL-işti prezenţi, a condus la o situaţie cât se poate de confuză şi totodată penibilă • în prezent PSD-iştii, în frunte cu primarul Marian Dragomir, susţin că sunt obligaţi să anunţe părţile implicate că a fost respinsă neexercitarea dreptului de preemţiune şi deci, în consecinţă, trebuie să ia în calcul cumpărarea • de cealaltă parte, liberalii consideră că nu au greşit cu nimic şi afirmă că dacă se va încerca achiziţionarea terenurilor se va face fără voia lor, în contextul în care ei vor vota “împotrivă”

 

După scandalul recent privind cumpărarea terenului din spatele Muzeului “Carol I”, membrii CLM Brăila şi-au “ascuţit din nou săbiile” pentru o altă rundă privind tema exercitării sau neexercitării dreptului de preemţiune al municipalităţii pentru achiziţionarea unor imobile. Mai exact, în şedinţa ordinară de ieri a CLM Brăila, pe ordinea de zi, printre altele, s-au aflat patru proiecte distincte privind “neexercitarea dreptului de preemţiune” pentru achiziţionarea unor imobile din municipiu. Este vorba despre un teren liber de construcţii de pe Strada Dumbrava Roşie, nr. 39 A, Lot 1, un apartament de pe strada Edmond Nicolau nr. 10, o clădire de pe strada Frumoasă nr. 24 (parter) şi o alta situată pe Str. Radu S. Campiniu nr. 22. Ei bine, având în vedere faptul că, fiind vorba de patrimoniu, pentru a trece toate aceste proiecte era nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, şi cum la şedinţă din cei 27 de membri CLM au fost prezenţi doar 22, situaţia s-a tensionat rapid în contextul în care cei cinci liberali care au venit la şedinţă au decis să “fluiere” contra vântului şi să se abţină. Precizăm că de la şedinţă au lipsit motivat liberalii Cristian Pricop, Cătălin Hagiu, PSD-istul Sorin Boşneag, PND-istul Bogdan Botea şi Dan Păun de la ALDE.

Cert este că din toată această situaţie cei mai şifonaţi au ieşit proprietarii imobilelor şi cei care doresc să le cumpere bunurile. Pe de altă parte, nu poate fi trecut cu vedere penibilul situaţiei, dacă ne gândim că în urma acestei şedinţe municipalitatea are “ocazia” de a achiziţiona nişte apartamente pe care nu are la ce le folosi, bineînţeles, tot cu banii contribuabililor.

 

Voturi politice, mustrări şi ironii

Deşi nu au comentat nimic la momentul aprobării ordinii de zi a şedinţei, consilierii PNL Brăila prezenţi au cerut lămuriri în momentul în care s-a ajuns la primul dintre aceste puncte referitoare la neexercitarea dreptului de preemţiune. Petrică Popa a dorit să i se precizeze unde anume se face referire în Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, că neexercitarea dreptului de preemţiune este atributul CLM şi nu al primarului municipiului, reprezentantul legal al Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT).

“Conform Legii 215, vânzarea sau cumpărarea unor bunuri este atributul Consiliului Local. În cazul de faţă propunerea este ca dumneavoastră să nu vă exercitaţi atributul de a cumpăra aceste bunuri”, a venit răspunsul secretarului municipiului Ion Drăgan.

Imediat după aceea, viceprimarul Alexandru Jantea, preşedintele şedinţei ordinare de ieri a supus la vot proiectul şi: surpriză! Cei 5 consilieri PNL Brăila s-au abţinut de la vot, astfel că nu s-au înregistrat decât 17 voturi “pentru”, cu unul mai puţin decât era necesar pentru a trece proiectul. Şi de aici au urmat o serie de dezbateri şi negocieri privind reluarea votului, sau chiar convocarea unei şedinţe de îndată care să aibă loc la câteva minute după încheierea celei ordinare pentru remedierea situaţiei.

“În condiţiile în care avem 5 abţineri, acest proiect fiind unul care priveşte patrimoniul nu trece, pentru că nu întruneşte 18 voturi «pentru». Consecinţa ar fi ca această tranzacţie să fie blocată, urmând ca Primăria să formuleze o propunere de cumpărare a acestui teren. În bugetul local, din câte ştiu eu, nu avem prevăzute surse financiare pentru a cumpăra astfel de terenuri. Deci demersul ar fi de completare a bugetului pe capitolul respectiv privind cumpărarea de terenuri. Apoi, să venim în faţa dumneavoastră, la iniţiativa celui care va dori - primar, viceprimar, consilieri -, cu un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea acestui imobil, teren liber de construcţii Strada Dumbrava Roşie, nr. 39 A, Lot 1”, a adăugat Drăgan.

“Să înţeleg că a fost o eroare sau urmează să faceţi pentru şedinţa viitoare o propunere de suplimentare a bugetului cu suma respectivă, pentru cumpărarea acestui imobil?”, i-a întrebat primarul Marian Dragomir pe consilierii liberali. Cu toate acestea PNL-iştii au precizat că din punctul lor de vedere se exagerează, deoarece chiar dacă pică aceste proiecte procedura poate fi oricând reluată, la fel cum Primăria poate să nu îşi exercite efectiv dreptul de preemţiune şi în 30 de zile, aşa cum scrie în Codul Civil, această situaţie să se anuleze de la sine şi proprietarul să poată vinde cui doreşte.

Interesant este că nici social-democraţii nu au renunţat la ideea că membrii PNL din CLM Brăila trebuie să vină cu un proiect de hotărâre privind o rectificare bugetară care să prindă cheltuielile pentru cumpărarea acestor imobile.

“În momentul de faţă, aşa cum a spus domnul secretar, ne aflăm în situaţia în care va trebui să achiziţionăm acest teren. În contextul în care consilierii municipali PNL s-au abţinut, îi rugăm dacă este posibil, în următoarea şedinţă să vină cu o propunere de buget, în aşa fel încât amendamentul pe care dumnealor l-au propus prin abţinere să producă efecte”, a declarat Jantea.

De cealaltă parte liberalii s-au plâns imediat că li se “forţează mână să voteze într-un fel anume”, lucru pe care nu îl consideră normal, făcând totodată precizarea că nu îşi vor schimba opţiunea.

“Cred că uneori ajungem în situaţii în care e greu să dăm paşii înapoi. Nu aş vrea să se interpreteze că ajungem într-o situaţie de acest tip, deşi aceasta cam aşa este. În concluzie, în situaţia actuală Primăria Municipiului Brăila nu poate transmite persoanei respective faptul că nu ne exercităm dreptul de preemţiune, pentru că doar ce a picat proiectul şi acum va trebui să îl exercităm. În concluzie, tranzacţia respectivei persoane este blocată prin acest mod. Şi atunci va trebui să recurgem la următoarele etape: varianta 1 este să reluăm acest proiect în CLM, vom vota toţi «pentru» şi atunci nu vom cumpăra terenul respectiv. Sau, în condiţiile repetării votului de mai devreme, Primăria va trebui să îşi refacă rectificare de buget şi să aloce sumele necesare pentru a cumpăra acest teren. Nu e vorba aici de forţare”, a mai adăugat Dragomir, făcând totodată precizarea că are obligaţia, pe lege, de a demara procedurile şi de a înştiinţa proprietarii despre cele întâmplate în şedinţă.

De asemenea, după alte lungi dezbateri, Dragomir a propus să se convoace o şedinţă de îndată a consiliului local cu un singur punct pe ordinea de zi astfel încât să se remedieze problema. La rândul lor, consilierii PNL Brăila au cerut ca celelalte trei proiecte legate de neexercitarea dreptului de preemţiune să fie scoase de pe ordinea de zi sau amânate, însă propunerea nu le-a fost acceptată, astfel că s-a mers înainte cu votul, iar rezultatul, evident, a fost acelaşi.

În momentul în care şi următorul proiect a picat la vot, Jantea a exclamat ironic: “Foarte frumos! Mai cumpărăm un teren. Cumpărăm tot doamna Huiu (n.r. - Emilena Huiu, şefa Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire). Sunaţi-o pe doamna Huiu! Propun să cumpărăm tot municipiul”. Replica nu a fost apreciată de consilierii liberali, care la fel de ironici l-au rugat pe viceprimar “să nu îi mai certe”.

După încheierea şedinţei ordinare, primarul Marian Dragomir i-a rugat pe consilieri să nu părăsească sala, pentru că urma să aibă loc o şedinţă de îndată. Doar că, după 5 minute de pauză în care au avut loc discuţii în curtea CUP Dunărea, edilul-şef a revenit în sală şi a făcut anunţul că şedinţa nu se va mai ţine.

 

Dănăilă susţine că membrii PNL au procedat corect

Contactat ulterior de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, le-a luat apărarea consilierilor liberali, precizând că au analizat foarte bine respectivele proiecte înainte de şedinţă, astfel că nu consideră că au luat decizia greşită. Liberalul a explicat că din punctul lor de vedere doar atunci când se pune problema exercitării dreptului de preemţiune, după ce primarul decide că este oportun, poate solicita votul consilierilor municipali, dar nu şi atunci când este vorba de neexercitare.

“Din 2008 până în 2016 cât am fost consilier local eu nu am văzut în nicio şedinţă un proiect de hotărâre privind «neexercitarea dreptului de preemţiune». Pentru că în baza Legii 422, cea care îţi permite să îţi exerciţi dreptul de preemţiune, se face referire la faptul că acesta poate fi exercitat de Ministerul Culturii, de direcţii ale Ministerului Culturii, sau dacă aceştia refuză, de către Unităţi Administrativ Teritoriale aşa cum este Primăria Municipiului Brăila. În cazul ăsta UAT înseamnă Primăria Municipiului Brăila, care prin lege, este reprezentată de primarul Municipiului Brăila, evident. Această lege a intrat în vigoare în anul 2001. De atunci până în 2017 nicio hotărâre de consiliu nu a fost emisă în sensul neexecutării dreptului de preemţiune. Primarul este cel care face asta”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că pe acelaşi considerent toate contractele de vânzare - cumpărare mai vechi, în cazul cărora nu a existat o astfel de hotărâre, ar deveni nule.

“Pe aceeaşi logică,  astfel de proiecte ar trebui băgate în şedinţă de Guvern. Pentru că Ministerul Cultelor şi Culturii ar trebui să voteze neexercitarea acestor drepturi de preemţiune în şedinţă de Guvern. Dar nu se întâmplă asta”, a mai adăugat Dănăilă.

Cât despre modul în care s-a complicat situaţia în prezent, liberalul a afirmat că nu consideră că este o problemă majoră, în contextul în care consilierii PNL Brăila nu vor vota “pentru” achiziţionarea acestor imobile, chiar dacă se va supune într-o proximă şedinţă.

Dacă va fi o nelămurire, o chestiune care rămâne în conflict probabil că vom merge în instanţă să vedem cum se pronunţă şi cu asta basta”, a conchis PNL-istul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro