• la serviciul de ambulanță se fac în prezent lucrări la o hală unde se aduc mașinile de ambulanță pentru anumite verificări, precum și la un grup sanitar • fostul șef al SAJ Brăila, dr. Florin Ștefan, susține că lucrările nu și-ar avea rostul și că, oricum, se fac de mântuială, pe bani mulți, cheltuiți inutil • pe de altă parte, actualul manager al SAJ, dr. Viorica Iuga, spune că lucrările se desfășoară așa cum trebuie, fiind aprobate de Consiliul Județean, în hala respectivă urmând să se amenajeze vestiare și săli de așteptare • investiția se ridică la 195.000 lei
La sediul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila se lucrează în prezent pentru reconfigurarea unei hale și reabilitare unei toalete din curtea instituției, însă intervențiile nu sunt văzute cu ochi buni de fostul director al SAJ, medicul Florin Ștefan, care reclamă că se cheltuie bani degeaba pentru niște lucrări care, pe lângă faptul că nu și-ar avea rostul, mai sunt și prost executate. Concret, ar fi vorba despre un plafon fals montat prea jos și prins superficial, cu șuruburi inadecvate, într-un spațiu folosit pentru verificarea și repararea ambulanțelor, dar și ca loc pentru fumat. În plus, s-ar interveni și la WC-ul din curte, unde se dau jos niște plăci de gresie care ar fi foarte bune, în opinia lui Florin Ștefan. “Pun plafon fals, profile de aluminiu, prinse cu niște șurubele mici. Le-am spus ca sunt niște profile din aluminiu, cum le prind acolo, cică lasă domnule, că știm noi ce facem. Apoi din profilul ăsta vine gardul ăla propriu-zis, pe care se pune rigips, vine cu o autofiletantă, un șurubel, cică nici nu ar trebui cu filet, nu prezintă nicio siguranță. Cine a făcut proiectul ăsta, cine ascunde, ca diriginte de șantier, calitatea lucrărilor!? Că se poate întâmpla o nenorocire, la un cutremur dacă se prăbușește tot tavanul din rigips la care se mai adaugă și profile de aluminiu. Lucrarea este la o hală unde se mai bagă salvările și se mai uită pe sub ele, erau bine făcute de pe vremea lui Ceaușescu, era spațiu mai mare, era nevoie să se ducă gazele de eșapament sus. Acolo se fumează, tavanul ăla este coborât la jumătate, se duce tot fumul în tavan, se intoxică ăia, nu mai au condiții, se face maroniu. Acolo trebuia o mână de var, mai ștergi păianjenii cu o mătură și jos era mozaic. Pe timpul meu am pus acolo mozaic, că așa trebuie. Actuala conducere a dat mozaicul jos, că trebuie să lucrăm să dăm bani la alții, au pus gresie, pun gresie de care punem noi prin casă, nu este normal, acolo este trafic intens, au pus gresie bună, în zona de trafic intens, unele mai rezistente, pe unde circulă salvarea, pe urmă altele mai mari în diametru dar nu știu cât de rezistente, nu pot comenta aici. Se apucă să le spargă pe alea, ca să dăm niște bani, șapa aia de beton o dă cu vopsea. Muncitorii au spus că scot ce era înainte că printre rosturile alea intră microbi. Dar ce, acolo e sală de operație? Acolo este numai pentru ambulanțe, mașini, și mai intră personalul care fumează. E pentru salvări, nu altceva”, ne-a transmis dr. Ștefan.
Alte lucrări, alte nemulțumiri
Potrivit sursei citate, sunt efectuate lucrări și la WC-ul din curte, unde, după cum spune el, era gresie foarte bună, pusă de pe timpul când el era la conducerea SAJ. Costurile, spune dr. Ștefan, au o valoare destul de ridicată și sunt făcute doar pentru că ar exista interese la mijloc. “De ce te apuci tu să le spargi pe alea!? Știu de ce, ca să dăm niște bani, conceptul e același, dar suma este diferită! Numai tavanul acolo, fără șapă spartă, tavanul și pereții o văruială, a dat și un glet, 500 milioane lei vechi, au mai făcut vreo două cadre și se mai lucrează în spate acolo. Aceeași firmă am înțeles că este, care a făcut și pe la TBC, sunt niște relații de rudenie. Dar cine a făcut proiectul ăsta, cine verifică calitatea lucrărilor? În primul rând nu trebuia, apoi cine a făcut referatul de necesitate, pe ce bază, cine l-a aprobat, cine urmărește calitatea tehnică a lucrărilor din partea SAJ Brăila!? Este o îmbârligătură acolo, nu știu cum se cheamă firma, nu mai are importanță, important este că e hoție pe față. Și cu tavanul pus, gresia aia era perfectă, nu era una crăpată. Ca să spargă la WC gresia și faianța ne-au lăsat la un moment dat fără apă, vă dați seama ce înseamnă atâția oameni fără apă. Ai necesități fiziologice, lucrăm cu microbi, eu nu aveam unde să mă duc să mă spăl pe mâini. Tavanul ăla trebuie finisat și jos mai este de spart gresie, apoi turnat șapă de beton, apoi dă cu o vopsea”, a spus dr. Ștefan.
Managerul SAJ:”Eu vă asigur că lucrările sunt făcute așa cum trebuie”
Legat de acuzațiile aduse, i-am cerut un punct de vedere și maganerului SAJ Brăila, dr. Viorica Iuga, care și-a exprimat nemulțumirile cu privire la cele reclamate de dr. Ștefan, însă a precizat că totul se desfășoară cu responsabilitate în baza unui proiect de lucrări aprobat la nivelul Consiliului Județean Brăila. Aceasta nu ne-a dat detalii despre firma care se ocupă de lucrări și ne-a direcționat către Consiliul Județean. “Eu vă asigur că lucrările sunt făcute așa cum trebuie, și din punct de vedere al legii, al execuției și al verificării, este apobat de Consiliul Județean, sunt anumite echipaje care lucrează, care au câștigat achiziții. Nu vă faceți probleme din astea, dacă dânsul (n.r. - dr. Ștefan) își face probleme, este problema dumnealui, dacă este specialist. Eu vă mărturisesc că nu sunt specialistă în construcții și nici în economie, eu mă bazez pe cei cu care lucrez. Am avut atâtea răutăți din partea dumnealui, nu am de ce să mă apăr, că nu am greșit cu nimic. Despre firma care efectuează lucrări vă puteți interesa la Consiliul Județean, sunt acolo aceste date și vi le pot da dumnealor.
Lucrările au început de vreo lună de zile, presupun igienizare a unor spații care au fost ateliere, noi nu mai avem acum ateliere, s-au făcut de la podea, care era un ciment stricat. Și erau foarte înalte, așa cum au fost halele de lucru, și acum vrem să le amenajăm ca și vestiare, săli de așteptare, mărim vestiarele pentru ambulanțieri și pentru asistenți, și sigur că am căutat să coborâm plafonul, la un plafon ca la cameră obișnuită, pentru a putea să le încălzim mai eficient. Dacă cuiva i se pare că e greșit...
Eu vă asigur că nu am nicio intenție rea, nici de a mă îmbogăți, nici de a fura, restul nu discut. Nu mai vreau să mai vorbesc în plus, eu nu sunt o persoană conflictuală”, a declarat managerul SAJ.
Sursa citată a mai precizat că există sala pentru ambulanțe, cu groapă, unde se păstrează absolut în același loc, dar în hală o să fie vestiare și sală de așteptare,
“Este și o sală, care a fost și până acum, unde se fac verificări la ambulanțe, pe groapă cum le zicem noi, se păstrează același loc, unde se pot uita pe dedesubtul mașinii când este nevoie. Oricum, noi majoritatea reparațiilor le facem la service, acum nu mai sunt de a face cu mâna reparațiile”, a mai explicat dr. Iuga.
Managerul ne-a transmis rugămintea să nu o mai “jignim”, cu ceea ce “înșiră” dr. Ștefan. “Eu mă știu nevinovată și curată, cine mă știe, cunoaște aceste aspecte. Sper să nu aveam neplăceri, să mă trezesc cu cine știe ce articol... Dacă este vorba de probleme profesionale, de transport, de cazuri, acelea cu plăcere, în rest nu răspund la asemenea prostii”, a încheiat convorbirea telefonică, dr. Iuga.
Lucrări în valoare de 195.000 lei
Potrivit informațiilor primite de la Consiliul Județean, investiția aflată în derulare la sediul Serviciului de Ambulanță Județean constă în "reparații curente imobil Str. Pietății nr. 1 - 3, corp 4", având ca obiect lucrări de zugrăvire, înlocuire instalații electrice, înlocuire instalații sanitare etc. Suma alocată de CJ pentru acest proiect se ridică la 195.000 lei, iar contractul de execuție a fost semnat la data de 9 noiembrie, cu firma "Rocibcor" SRL Brăila. Termenul de finalizare este de 60 de zile de la deschiderea șantierului.