Mergi la conţinutul principal

Scandal la ECO

• ex-directorul general al companiei, Alexandru Micu se plânge că a fost pedepsit prin demitere din cauză că în mandatul său ECO a dat în judecată Serviciul de Gospodărire Locală pentru recuperarea unor importante sume de bani • mai mult, este convins că procedura de înlăturare a sa de la conducerea unităţii s-a făcut ilegal, sub forma unui abuz, aşa că s-a adresat instanţei • “directorul general şi administratorii companiei şi-au făcut treaba şi şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile, context în care nu se justifică decizia de revocare a mea la finalul anului trecut!”, susţine Micu • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir şi consilierul PSD George Caranica, reprezentantul CLM în AGA la ECO, subliniază că nu a fost vorba de o demitere ci de încetarea de drept a mandatului directorului Micu

 

Fostul director al operatorului public de salubritate SC ECO SA Brăila, Alexandru Micu, se plânge că a fost în mod abuziv dat afară din companie pentru că nu ar fi răspuns la comenzi politice. El susţine că încercarea sa de a recupera creanţele ECO din relaţia cu Serviciul de Gospodărire Locală, însemnând câteva miliarde de lei vechi, precum şi contestarea la instanţă a tăierilor din facturile lunare practicate de către aceeaşi instituţie la decontul lunar al serviciilor prestate de cei 3 operatori locali au fost interpretate drept o declaraţie de război la Primărie dar şi la partid, context în care, în doi timpi şi trei mişcări, i s-a pregătit şi livrat “debarcarea”. Drept dovadă, spune Micu, actele de demitere sunt făcute pe genunchi, dar şi mai grav, fără respectarea legii şi a protocolului impus de legislaţia în domeniul guvernării corporative. Aşa că fostul director a mers la instanţă pentru a răsturna şi anula demiterea sa. Iar principala sa armă în apărare este faptul că la venirea sa în unitate, în urmă cu 9 ani, a preluat o companie falimentară, iar acum a predat o firmă pe profit cu indicatori economico-financiari net superiori. Recunoaşte că i s-a oferit postul de director adjunct la ECO după instalarea la cârma companiei a noului director Ionuţ Pisică, dar susţine că a refuzat pe motiv că este conştient că orice gest sau decizie i-ar fi fost interpretate drept acţiuni subversive ţintite împotriva noului număr 1 din unitate.  

 

Cu cărţile pe faţă

Fostul director al operatorului local de salubritate ECO SA Brăila, unde acţionarul majoritar este Consiliul Local Municipal Brăila, Alexandru Micu a ales să dea cărţile pe faţă în ce priveşte motivul schimbării sale din fruntea acestei companii. El povesteşte că demiterea sa i s-a tras, în cea mai mare parte, de la faptul că, aflat la cârma SC ECO, a făcut paşii legali şi procedurali pentru recuperarea unor creanţe de câteva miliarde de lei vechi de la Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), instituţie aflată şi ea în subordinea Primăriei. Mai mult, a contribuit esenţial la eliminarea sa din companie, povesteşte Micu, şi faptul că a cerut oficial explicaţii privitor la faptul că, lunar, acelaşi SUPAGL le tăia tuturor operatorilor, aşadar inclusiv la SC ECO SA Brăila, din valoarea facturilor de decont pentru serviciile de salubritate prestate. Iar asta în contextul în care ECO se confrunta cu o lipsă de lichidităţi, având în derulare un contract draconic de eşalonare a datoriilor către Fisc unde gaj fusese pus un teren al municipalităţii, şi toate acestea sub presiunea respectării zilelor de salariu în companie. 

“În primăvara anului 2016 am fost nevoiţi să deschidem la instanţă un proces prin care ECO SA a chemat în judecată Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală Brăila având ca obiect recuperarea creanţelor de la SUPAGL Brăila pentru servicii de salubrizare prestate de către ECO SA şi neplătite. De exemplu, la sfârşitul anului 2015  SUPAGL Brăila înregistra restanţe către ECO SA Brăila de peste 550.000 lei, la sfârşitul anului 2016, restanţe de peste 950.000 lei, iar la finele lui 2017, restanţe de peste 1.850.000 lei, sume confirmate prin extras de cont. Neplata serviciilor prestate de către SUPAGL a generat reacţii în lanţ în interiorul companiei ECO în sensul că au apărut automat restanţe la plata salariilor, restanţe către bugetele locale şi către bugetul statului, către furnizori, precum şi efectuarea unor servicii de salubrizare de slabă calitate. Iar toate acestea în condiţiile în care compania avea în derulare un grafic de eşalonare cu ANAF-ul privind plata obligaţiilor fiscale, Primăria fiind garant în numele ECO cu acel teren de 25 ha aparţinând municipalităţii, situat în intravilanul oraşului. Altfel spus, dacă ECO nu plătea eşalonarea Fiscul putea executa acel teren. Vă daţi seama ce responsabilitate atârna pe umerii noştri, ai conducerii companiei. Ba chiar la un moment dat, pentru a evita riscul executării acelui teren, alături de personalul TESA din firmă care m-a girat, am contractat un împrumut în nume personal pentru a avea asigurată sursa financiară pentru plata obligaţiilor fiscale. Adică s-au făcut nişte eforturi din partea salariaţilor pentru a duce la capăt acea eşalonare. Iar acum totul a fost şers cu buretele şi dat la coşul de gunoi prin demiterea mea”, a spus Micu, adăugând că se aşteaptă pronunţarea în dosarul pentru recuperarea creanţelor de la SUPAGL.

Un alt aspect asupra căruia a insistat sursa citată vizează cel de-al doilea proces pe care ECO l-a demarat, tot în 2016, în mandatul lui Micu, împotriva municipalităţii, de această dată legat de tăierea unor cantităţi din gunoiul colectat de la populaţie şi depozitat la Muchea şi transferul acestora la capitolul gunoi colectat de la agenţi economici. “Colectarea gunoiului din oraş se face separat pentru populaţie, pentru agenţi economici şi gunoiul stradal. Plata pentru depozitarea la Muchea a gunoiului stradal şi celui de la populaţie o face municipalitatea din sursă proprie, în timp ce pentru gunoiul de la agenţi economici plata depozitării o face ECO. Practic ce făcea SUPAGL, din cantităţile de la populaţie tăia anumite cantităţi pe care apoi le punea la agenţi economici pentru care plătea ECO. Lunar discutam de cantităţi de ordinul zecilor de tone de deşeuri tăiate de la populaţie şi puse în sarcina de plată a ECO. Doi dintre cei 3 experţi numiţi la instanţă pentru a anliza această speţă au ajuns la această concluzie evidentă, mai puţin expertul numit de Primărie care a făcut opinie diferită. Procesul a fost soluţionat aici, la Brăila, în defavoarea ECO, dar compania a făcut recurs la Curtea de Apel Galaţi unde dosarul este acum pe rol”, a explicat Micu.

 

ECO a avut un reviriment în ultimii ani

Fostul director al operatorului public de salubritate a atras atenţia asupra faptului că de la venirea sa la cârma unităţii firma a înregistrat în mod constat o îmbunătăţire a incidatorilor economico-financiari. De altfel, Micu a subliniat în repetate rânduri de-a lungul timpului că la momentul venirii sale la conducere, în vara lui 2009, unitatea avea două găuri mari: 2,8 milioane de lei datorie la Finanţe şi 2,4 milioane lei către “Tracon”. Pentru datoria la Fisc compania a reuşit, cu ajutorul municipalităţii, să încheie un grafic de eşalonare pe care l-a finalizat în 2016, în decembrie. Interesant de punctat aici este că la momentul 2003, când “Tracon” a devenit acţionar important la “ECO”, unitatea avea un activ net pozitiv - adică datoriile erau mai mici decât valoarea totală a activelor - undeva la 0,5 milioane lei. În 2009, când Consiliul Local Municipal a redevenit oficial acţionar majoritar, datoriile depăşeau cu 20,5 milioane lei totalul activelor, adică activul net avea o valoare negativă. Îmbunătăţirea indicatorului activ net a survenit pe fondul situaţiei în care, în ultimii ani, compania a ieşit în mod constant pe profit. “La momentul începerii mandatului meu, adică la 31.07.2009, compania înregistra o pierdere de 880.481 lei, iar până la final de an am reuşit să reduc pierderile la 621.328 lei”, ne-a explicat directorul SC “ECO” SA, Alexandru Micu, adăugând că de atunci, în mod constant compania a reuşit să înregistreze profit: în 2010 - 153.330 lei, 2011 - 691.657 lei, 2012 - 128.163 lei, 2013 - 64.125 lei, 2014 - 128.606 lei, 2015 - 29.037 lei, 2016 - 257.569 lei. “Ce se înţelege de aici? Faptul că directorul general şi administratorii companiei şi-au făcut treaba şi şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile, context în care nu se justifică decizia de revocare a mea la finalul anului trecut. Mai mult, întregul proces de înlăturare a mea din conducerea firmei s-a întâmplat fără respectarea procedurilor legale în domeniul guvernării corporative, la fel şi în cazul numirii noului director care m-a înlocuit. Tocmai de aceea am contestat în instanţă întreaga procedură parcursă la finalul anului trecut în cadrul şedinţelor AGA şi sunt convins că magistraţii care se vor ocupa de dosar vor ajunge la aceeaşi concluzie”.

 

Majorare de capital la ECO

Reamintim că, pe finalul anului trecut, a fost aprobată o hotărâre CLM privind majorarea de capital la această companie cu 9 milioane lei. Banii au dublă destinaţie: pe de o parte, vor face din ECO o companie fără datorii, iar pe de altă parte, îi va asigura acesteia banii necesari să-şi cumpere utilaje de salubrizare mai mult decât necesare pentru a întreţine curăţenia în acest oraş. Mai precis, potrivit prevederilor HCLM în discuţie, capitalul acestei firme creşte de la 1.118.407,2 lei la 10.118.407,2 lei. Mai mult de jumătate din aportul suplimentar la capital se duce pe stingerea tuturor datoriilor ECO: este vorba despre suma de 5.244.511 lei din care cu puţin peste 4 milioane s-au achitat furnizorii restanţi înregistraţi la data de 30 septembrie anul curent, cu alte 0,5 milioane, obligaţiile către bugetele locale (taxe şi impozite aferente proprietăţilor deţinute de companie pe raza judeţului Brăila şi Tulcea), cu 0,42 milioane, obligaţiile fiscale aferente bugetului de stat şi cu alţi aproape 0,3 milioane s-au stins restanţele la plata propriilor salariaţi. De precizat că circa 2,75 milioane lei s-au dus în visteria SC “Tracon”, proprietarul gropii ecologice de la Muchea şi, de altfel, unul dintre acţionarii minoritari ai “ECO”, toate în contul unor datorii istorice, facturi restante, penalităţi, dobânzi şi cheltuieli de judecată. Restul de 3.755.489 lei, compania va putea să-i investească în achiziţia de utilaje noi de care are mare nevoie pentru a-şi putea face treaba mult mai eficient în sensul asigurării serviciului de salubritate în cartierele pe care le are în sarcină. Iată şi lista completă de cumpărături propusă de ECO: 350 de pubele zincate de 1,1 mc, 250 de pubele metalice cu capac din plastic (cu o capacitate de 1.100 l) cu ajutorul cărora se va face colectarea selectivă a gunoiului de la populaţie, 2 autogunoiere de capacitate mare, o automăturătoare de 16 t, o autospecială multifuncţională dotată inclusiv cu aspirator de frunze şi container pentru moluz, un tractor de capacitate 110 CP inclusiv cu priză de putere şi tiranţi faţă, o remorcă agricolă dotată cu suprastructură de tip “hook an lift”, un încărcător frontal cu cupă şi o perie frontală BEMA.

 

Dragomir: “Micu nu a fost dat afară, de fapt, i-a încetat mandatul de drept”

Contactat de redactorii “Obiectiv”, primarul municipiului Marian Dragomir a respins ideea că fostul director Alexandru Micu ar fi fost pedepsit în vreun fel pentru vreo presupusă insubordonare: “Din punctul meu de vedere, mandatul domnului Micu a încetat de drept, la termen. Mandatul dumnealui oricum a mai fost prelungit de mai multe ori. În nici un caz nu a fost demis!”, a punctat sec sursa citată.

Aceeaşi idee a fost susţinută şi de către consilierul municipal George Caranica, reprezentantul CLM în AGA la ECO: “Nu a fost nici un fel de demitere. Mandatul domniei sale a încetat la termen. Procedura guvernării corporative acum o implementăm în această companie şi se fac toţi paşii legali pentru stabilirea administratorilor. Până acolo însă s-au respectat prevederile Legii societăţilor comerciale, pentru că să nu uităm ECO este o societate pe acţiuni. Dar repet, mandatul domnului Micu a încetat la termen”, a spus Caranica.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro