Scandal la CLM pentru «proiecte şubrede» şi aprobări pe bandă rulantă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal la CLM pentru «proiecte şubrede» şi aprobări pe bandă rulantă

• consilierii municipali au dezbătut, recent, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o serie de proiecte pe fonduri europene legate de eficientizarea energetică a 3 grădiniţe din oraş: “Furnicuţa”, “Pinochio” şi “Luceafărul” • liberalii brăileni s-au declarat nemulţumiţi de documentaţia tehnico-economică, precizând că una scrie în proiect la unele capitole şi altceva apare în planşele tehnice, avertizând că se va ajunge la corecţii • de cealaltă parte, Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Strategii din cadrul Primăriei a dat asigurări că proiectele sunt ok şi că nu vor întâmpina probleme

 

Situaţie tensionată în CLM Brăila privind o serie de proiecte legate de eficientizarea energetică, pe fonduri europene, a trei grădiniţe din oraş. Mai exact, consilierii au avut de aprobat, recent, câteva modificări la o serie de hotărâri de anul trecut, care vizau documentaţia tehnico-economică, Faza DALI, şi a indicatorilor tehnico-economici pentru eficientizarea energetică în cazul Grădiniţei cu program prelungit nr. 36 “Furnicuţa”, nr. 47 “Pinochio” şi nr. 48 “Luceafărul”. Dar şi aprobarea proiectelor privind eficientizare energetică a instituţiilor de învăţământ amintite şi a cheltuielilor pentru acestea. Pe scurt, potrivit documentaţiei proiectelor de hotărâri, valoarea totală a investiţiei de la grădiniţa “Furnicuţa” este de 1.704.448 lei (cu tva) din care asistenţa financiară nerambursabilă - 1.346.278 lei (cu tva) iar contribuţia proprie a Primăriei - 358.169 lei. La grădiniţa “Pinochio” valoarea totală este de 2.294.021 lei (cu tva) din care asistenţa financiară - 1.794.088 lei (cu tva), iar contribuţia proprie - 499.933 lei (cu tva). Iar la grădiniţa “Luceafărul” valoarea totală este de 3.212.535 lei (cu tva), din care asistenţa financiară - 2.669.891 lei (cu tva), iar contribuţia proprie - 488.156 lei (inclusiv tva).

Ei bine, nimic deosebit până aici, însă liberalii prezenţi la şedinţă au ţinut să atragă atenţia că în ciuda faptului că totul merge “pe repede înainte” şi consilierii majorităţii sunt obişnuiţi să ridice mâna “la comandă”, proiectele nu au fost discutate în Comisii, au intrat direct spre aprobare în şedinţa extraordinară, însă acestea prezintă câteva nereguli de ordin tehnic ce, în opinia lor, ar putea genera ulterior corecţii din partea Uniunii Europene.

 

PNL-iştii: Una scrie în proiect şi alta în planşele tehnice

Liberalii brăileni, în frunte cu consilierul municipal Sorin Ioniţă, Petrică Popa şi Adrian Tabarac (preşedinte de şedinţă) au susţinut că există situaţii în cadrul documentaţiei proiectelor legate de eficientizarea energetică a grădiniţelor, unde informaţiile nu sunt identice cu cele din planşele tehnice. Aceştia au dat ca exemplu faptul că la Grădiniţa “Furnicuţa”, în proiect se vorbeşte despre montarea de corpuri de iluminat LED, în timp ce în planşa tehnică despre becuri fluorescente. Ioniţă a fost cel care a semnalat problema, completând de asemenea că cei care au realizat documentaţia tehnică nu au venit cu două variante la fiecare proiect, aşa cum spune legea, astfel încât consilierii să poată vedea care este cea mai bună raportându-se la calitate sau la preţ.

“Ceea ce am să spun doresc să nu fie interpretat ca o declaraţie politicianistă. Vreau să vă reamintesc că grupul PNL a votat, în septembrie 2017, toate aceste proiecte. Citindu-le din scoarţă în scoarţă am identificat anumite erori. Din documentaţia DALI nu reies, din punctul meu de vedere, două scenarii distincte, aşa cum spune legiuitorul şi cu analiză detaliată. La grădiniţa «Furnicuţa», în documentaţie este trecută schimbarea corpurilor de iluminat din fluorescent în led, însă dacă mergeţi mai departe la planşele desenate o să observaţi că acolo vorbim despre tuburi fluorescente. De asemenea, în proiectul DALI este trecut la anvelopare polistiren de 10 cm, dar nu se spune ce tip de polistiren. Eu zic că este un detaliu de importanţă majoră având în vedere că una este să se pună PS50 şi alta PS100”, a declarat Ioniţă, solicitând ca proiectele, dat fiind faptul că se referă la finanţare de la Uniunea Europeană, să fie amânate pentru şedinţa ordinară.

De cealaltă parte, Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Strategii Programe şi Proiecte de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei, a afirmat că sesizările consilierului PNL nu stau în picioare, deoarece proiectele sunt bine întocmite şi prezintă două situaţii distincte de lucru, dintre care a fost selectată cea mai bună.

“Avem minim 2 soluţii de intervenţie care au fost analizate în acest DALI. Pot să vă spun că aceste documente sunt analizate de specialişti. Funcţionarii publici din cadrul Municipiului Brăila, indiferent în ce direcţie lucrează, nu se pot exprima în ceea ce priveşte soluţiile tehnice elaborate de specialişiti. Spuneţi că la pagina 5 înlocuim ledurile şi că în planşă nu apar decât tuburi fluorescente, însă vreau să ştiu la ce planşă vă referiţi, deoarece avem planşe cu situaţia existentă şi planşe cu situaţia propusă. Mai mult, aceste proiecte au fost evaluate de evaluatori tehnici specializaţi şi datorită acestui fapt suntem acum în consiliul local să aprobăm modificarea şi actualizarea documentaţiei”, a declarat Neagu.

Dezbaterile au continuat o perioadă îndelungată, deoarece liberalii nu s-au arătat mulţumiţi de răspuns, precizând că din punctul lor de vedere proiectul prezintă mai multe lacune şi situaţii care nu sunt clare, astfel că există riscul să producă situaţii problematice după ce inspectorii de la Uniunea Europeană vor face verificări. Ioniţă chiar le-a pus la dispoziţia celorlalţi consilieri de la PSD planşele în care apăreau informaţiile legate de becuri fluorescente şi nu LED, cum erau notate în partea scrisă a proiectului.

Liberalul a propus retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor şi să se discută pe ordinea de zi a unei şedinţe ordinare, însă Neagu a avertizat că proiectele nu se pot amâna, deoarece în cazul unei întârzieri, chiar şi de câteva zile municipalitatea ar risca sancţiuni din partea Uniunii Europene. Propunerea liberalilor de amânare a proiectelor s-a spus la vot însă a fost respinsă cu 16 de voturi “împotrivă”, 5 “pentru” (din partea consilierilor PNL prezenţi la şedinţă Petrică Popa, Sorin Ioniţă, Marian Fusea, Constantin Sîrbu şi Adrian Tabarac) şi o abţinere a consilierului independent Lucian Căprariu.

În cele din urmă proiectul a fost aprobat cu 17 de voturi “pentru” şi 5 abţineri  din partea grupului PNL. Precizăm că este vorba despre cea mai recentă şedinţă extraordinară a CLM (din luna mai) când au fost prezenţi doar 22 consilieri locali municipali, lipsind motivat 5: liberalii Raluca Bucur şi Cristian Pricop, Daniela Rădulescu şi Dan Păun de la ALDE şi PSD-istul Răzvan Popescu.

 

Neagu dă asigurări că proiectele sunt în regulă

Ulterior acelei şedinţe, Iuliana Neagu i-a contactat pe redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, pentru a preciza că problemele reclamate de consilierii PNL, în opinia sa nu sunt justificate, deoarece proiectele prezentate au două soluţii tehnice.

“Vă spun, în documentaţie există cele două soluţii luate în analiză, respectiv pe toate cele 3 categorii de lucrări obligatorii în ghidul de finanţare. Se analizează două soluţii, fără discuţie!”, a declarat Neagu.

Directorul a mai punctat că din moment ce proiectele au fost aprobate, se pregătesc toate documentele, se semnează, se scanează, iar ulterior sunt încărcate în sistemul electronic MySMIS şi trasmise către evaluator.

Toate cele 3 proiecte au fost depuse în vederea obţinerii finanţării prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute şi a utilizării eneregiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B - Clădiri publice.

 

Dănăilă şi Tabarac avertizează că riscăm corecţii de la UE

În cadrul unei conferinţe de presă liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă şi consilierul municipal Adrian Tabarac au reluat subiectul privind eficientizarea energetică a celor 3 grădinţe, precizând că liberalii nu au nimic împotriva unor astfel de investiţii, însă nu pot să treacă cu vederea dacă sesizează unele probleme. Cei doi au criticat graba cu care s-au aprobat aceste proiecte şi faptul că lucrurile au decurs de aşa manieră încât s-a aşteptat până în ultimul moment pentru dezbateri, astfel că în condiţiile în care au apărut probleme nu s-a mai putut interveni asupra lor pentru a le rezolva, fără riscul de a avea sancţiuni de la Uniunea Europeană din cauza întârzierilor.

“Proiectele se fac în grabă şi DALI-ul nu este conform prevederilor legale. Când îţi spune clar la lege că trebuie să oferi două variante diferite de proiectare, în urma cărora să se aleagă una singură... Pe şantier nu ajunge memoriul, nu ajunge partea scrisă, ci planşele. Iar în proiectele de pe ordinea de zi una era scris în poveste şi alta pe planşe. Prin această abordare heirupistă, necitind cu atenţie toate detaliile, ajungem cum se întâmplă în Chercea să ne trezim că unde trebuia trotuar acum e spaţiu verde şi invers. Şi din nou le cârpim acolo, pe loc”, a afirmat Tabarac.

La rândul său, Alexandru Dănăilă a precizat că nu este nicio surpriză faptul că reprezentanţii Uniunii Europene verifică la milimetru fiecare proiect finanţat, astfel că se aşteaptă la repercursiuni în cazul investiţiilor la cele trei grădiniţe.

“Urmează să se producă un nou prejudiciu. Noi avertizăm toate chestiunile acestea. Să nu spună cineva că nu am zis. Şedinţa a fost extraordinară, nu au existat şedinţe de Comisii înainte şi nu am putut să luăm măsuri acolo”, a conchis Dănăilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro