Scandal la CJ Brăila pentru legalitatea convocării şedinţei ordinare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal la CJ Brăila pentru legalitatea convocării şedinţei ordinare

• consilierii judeţeni PNL au acuzat că şedinţa ordinară a CJ Brăila de vineri nu a fost convocată tocmai legal • deşi Codul Administrativ vorbeşte despre convocarea şedinţelor ordinare cu şapte zile înainte, la Brăila acest lucru s-a făcut cu 16 zile înainte, deoarece preşedintele Consiliului a fost în concediu, au spus PNL-iştii • liberalul Ovidiu Nechita a precizat că existau pârghii legale ca şedinţa să se convoace corect • acesta a refuzat ulterior să participe la vot la proiectele de pe ordinea de zi  • de cealaltă parte, secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, a dat asigurări că şedinţa a fost convocată potrivit legislaţiei în vigoare

 

Încă un scandal legat de modul în care funcţionează Consiliul Judeţean Brăila a încins spiritele în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare. Consilierii judeţeni ai Partidului Naţional Liberal s-au arătat sceptici în privinţa legalităţii convocării şedinţei ce a avut loc vineri, în sala mare a Palatului Administrativ. După ce preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dat citire ordinii de zi şi a propus spre aprobare mai multe proiecte suplimentare, liderul PNL Alexandru Dănăilă a ţinut să anunţe înainte de votul final al ordinii de zi modificate că grupul liberalilor a solicitat un punct de vedere de la Prefectură în legătură cu modul în care a fost convocată şedinţa şi asupra posibilelor consecinţe administrative viitoare privind posibilitatea ca proiectele aprobate să fie lovite de nulitate. Mai multe detalii au venit însă de la colegul acestuia, consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita, care a insistat să explice faptul că aparatul CJ Brăila nu a respectat întocmai prevederile Codului Administrativ atunci când vine vorba de convocarea şedinţelor. Pe scurt, Nechita a punctat că, deşi Codul vorbeşte despre convocarea şedinţelor ordinare cu şapte zile înainte ca acestea să aibă loc, şedinţa din luna august a fost convocată cu 14 zile înainte, pentru că preşedintele Consiliului, Francisk Chiriac, a fost plecat în concediu. Liberalul a punctat că a verificat activitatea altor consilii judeţene din ţară şi a constatat că toate celelalte au respectat termenele impuse de Codul Administrativ. Mai mult, Nechita a adăugat că deşi a sesizat acest lucru conducerii CJ Brăila şi Prefecturii, răspunsul primit (la o altă adresă decât ce la care locuieşte în prezent) a fost că nu se încalcă legislaţia prin faptul că şedinţa este anunţată cu mai multe zile înainte decât termenul estimat. Nechita a dorit să sublinieze că se putea anula dispoziţia preşedintelui privind şedinţa din 30 august şi da o nouă dispoziţie, astfel încât termenul de convocare să fie potrivit Codului Administrativ, sau dacă preşedintele era plecat, şedinţa ar fi putut fi prezidată de unul dintre vicepreşedinţi, sau în situaţia în care nici aceştia nu erau disponibili, de unul dintre consilieri, desemnat preşedinte de şedinţă de către majoritate.

“De precizat că art. 181 din Codul de Procedură Civilă la care ne face trimitere Codul Administrativ, face parte din capitolul 3 având ca titlu: «Nulitatea actelor de procedură». Conform art. 185, alin. 1 privind nerespectarea termenului, este o anumită sancţiune. Când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen, este lovit de nulitate.

În consecinţă, ţinând cont că şedinţa a fost convocată în data de 14 august, aceasta trebuia să se ţină în data de 21 august 2019 şi nu 30 august 2019.

(...) Am solicitat revocarea convocării din data de 14 august şi convocarea şedinţei ordinare cu respectarea termenului stabilit de Codul Administrativ. În data de 23 august 2019 am primit răspunsul în sensul că atât Prefectura cât şi Consiliul Judeţean Brăila nu consideră a fi un viciu de legalitate nerespectarea termenului stabilit la Art. 179 din Codul Administrativ. Însă am constatat că în ţară lucrurile stau altfel. În luna august, şapte consilii judeţene au respectat acest termen pentru şedinţele convocate, numai Brăila nu”, a afirmat Nechita, revoltat.

Plecând de la ideea că necunoaşterea legii nu absolvă pe nimeni de vină, Nechita şi-a îndemnat colegii consilieri să aibă grijă cum votează la şedinţa cu pricina, însă nu s-a bucurat de prea multă susţinere.

 

Priceputu a dat asigurări că şedinţa a fost convocată legal

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, i-a solicitat secretarului judeţului, Dumitrel Priceputu, să explice, în ciuda faptului că Nechita a punctat că nu vrea un răspuns, dacă şedinţa a fost convocată legal sau nu.

“Convocarea şi stabilirea datei şedinţei a fost făcută în mod legal, în conformitate cu prevederile Ordonanţei 57/2019, fapt care, domnule preşedinte, are drept consecinţă desfăşurarea şedinţei mai departe. Vă rog frumos să conduceţi şedinţa mai departe. Dar vreau să fac o singură precizare referitoare la transmiterea răspunsului la sesizarea domnului Nechita. Avem confirmarea în original că această adresă a fost primită de domnul Nechita, după ce a fost înmânat răspunsul, personal, aici în sediu”, a declarat Priceputu, în ciuda faptului că Nechita a precizat că a primit răspunsul la sesizarea făcută privind modul în care a fost convocată şedinţa, târziu, şi asta fiindcă a solicitat personal.

Ulterior, şedinţa ordinară a mers mai departe. Chiriac a supus la vot proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi, fără niciun fel de problemă, iar Ovidiu Nechita a fost singurul consilier judeţean prezent în sală care a anunţat la fiecare punct că nu participă la vot.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro