Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale spun insa ca societatea nu a primit contractul in mod direct, ci l-a preluat de la o alta.
Iulian Iancu sustine ca firma Sterling Ressources a primit in noiembrie anul trecut dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.
Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, a cerut ANRM contractul de concesionare a resurselor din Marea Neagra, anexele secrete si hartile, iar Ministerului de Finante referatul care a stat la baza HG prin care firma Sterling a devenit concesionar al perimetrelor respective.
Iancu a trimis miercuri o scrisoare presedintelui Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, cerandu-i sa transmita comisiei contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrul XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra societatii Sterling Resources, documentele prealabile acestui contract, anexele secrete si hartile aferente, iar Ministerului Finantelor i-a solicitat, prin alta scrisoare, referatul care a stat la baza semnarii de catre Ministerul Economiei si Finantelor a HG nr. 1446 din 21 noiembrie 2008.
Presedintele comisiei de Industrii sustine ca trebuie lamurit cat mai urgent daca statul roman a fost prejudiciat prin aceasta concesionare. Iancu a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca din discutii cu oficiali a aflat ca este vorba de un potential de 1 mld. de metri cubi de gaze, iar intrebarea care apare in urma informatiilor aparute este de ce statul roman n-a cedat dreptul de concesionare Romgaz.
"Cert e ca e un traseu destul de interesant. Contractul a fost incheiat in 1990, la vremea respectiva dreptul de a prelua productia ce-i revenea statului roman i-a fost atribuit Rompetrol, ulterior trebuie sa vedem din acte cine a ramas pentru a lua partea de productie. Intrebarea este de ce nu a revenit Romgaz cantitatea de gaze naturale", a declarat presedintele comisiei.
Potrivit lui Iancu, acordarea dreptului de concesiune pe ultima suta de metri a Guvernului Tariceanu este surprinzatoare, iar Hotararea de Guvern nu a fost contrasemnata de Ministerul Justitiei. "Cedarea acestui drept ridica semne de intrebare tocmai pentru ca este motivata a fi facuta in concordanta cu legea petrolului. Este surprinzator ca demersul s-a facut cand atentia tuturor era indreptata catre campania electorala, este surprinzator ca in HG nu apare semnatura ministrului Justitiei, apare in schimb semnatura sefului cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, este surprinzator ca elementele cheie, care ar fi putut sa ne demnonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei sunt documente secrete", a explicat el.
Deputatul sustine ca are informatii potrivit carora demiterea fostului sef al ANRM, Buliga Gheorghe, are la baza rezervele pe care acesta le-a manifestat fata de acest contract. Iancu a spus ca Buliga a solicitat de la Guvern contractul si documentele aferente, nu le-a primit si a refuzat sa se angajeze in numele statului. El nu a exclus ca ar putea cere Biroului Permanent al Camerei constituirea de urgenta a unei comisiei de ancheta, daca lucrurile se complica si a precizat ca, deocamdata in lipsa documentelor necesare, nu se poate spune daca statul a fost prejudiciat. El a avertizat insa ca un asemenea contract, daca a fost adoptat in conditii nefavorabile statului, ar putea compromite efectele deciziei CIJ Haga.