Scandal intre vechea si noua conducere a Companiei Piscicole - Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal intre vechea si noua conducere a Companiei Piscicole - Braila

Marian Dragomir, fostul director al filialei Braila a Companiei de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), acuza noua conducere ca nu a facut popularea cu puiet a bazinelor piscicole naturale, impusa de contractele deja incheiate. Dragomir sustine ca, daca s-ar incepe acum aceasta populare, ar fi oricum prea tirziu, iar efectul cel mai important il reprezinta reducerea substantiala a numarului de pesti din specii cu mare valoare economica, precum sturionul sau morunul. In opinia fostului director, actuala conducere a filialei nu-si ia in serios calitatea de gestionar, dat fiind ca nu desfasoara activitati de protejare a fondului piscicol si de populare a Dunarii cu puieti: "«Timpul trece, leafa merge» - este motto-ul dupa care este organizata activitatea filialei Braila a Companiei de Administrare a Fondului Piscicol. In conformitate cu normele juridice in vigoare, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol are obligatia sa investeasca un procent din veniturile obtinute in popularea cu puiet a bazinelor piscicole naturale. Pentru administrarea fondului piscicol din Dunare, CNAFP Bucuresti a incheiat contracte de concesiune cu Asociatia Compescaria 2003. In conformitate cu prevederile contractelor respective, in fiecare an trebuie efectuate populari cu alevini (puiet de peste cu virsta de pina la 10 zile si greutatea de sub 1 gram) din anumite specii. Numarul de alevini, precum si specia se regasesc prevazute in contractele de concesiune. Conform prevederilor contractuale, popularile trebuiau facute cu alevini, ce nu se mai pot gasi la momentul actual, pentru ca acestia se produc in statiile de reproducere primavara, in lunile mai si iunie. In cadrul Filialei Braila, care include judetele Braila, Buzau, Galati, Tulcea si Vrancea, aceste obligatii prevazute imperativ atit de legislatie, cit si de contractele de concesiune au fost respectate in anii trecuti, dupa cum urmeaza: * in anul 2003 a fost efectuata o populare in Dunare cu 5.000 puieti din specia pastruga * in anul 2004 a fost efectuata populare in Dunare cu 42.000 puieti morun si 5.000 puieti nisetru.
Popularea in bazinele piscicole naturale are un rol extrem de important in refacerea efectivelor piscicole, cit si in ceea ce priveste introducerea unor specii foarte valoroase (pastruga, nisetru si morun). Am constatat insa acum, inca o data, ca la Filiala Braila a CNAFP nu conteaza profesionalismul, ci doar culoarea politica. Dupa ce am fost inlaturat din functie pe aceste considerente, in mod abuziv, ma asteptam totusi ca noul director sa se implice in activitatea filialei, in respectarea legii si contractelor, dar se pare ca acesta are alte prioritati. Sintem in luna septembrie, si la Filiala Braila nu a fost efectuata nici o populare. Poate ca acum, sub conducerea dictata de algoritm politic, nu conteaza nici legea si nici obligatiile contractuale. Daca acum, in urma semnalelor transmise, s-ar incerca o populare cu puiet de peste, pe linga nerespectarea prevederilor contractuale, rezultatele vor fi nesemnificative, deoarece exista un grad crescut de turbiditate in Dunare, ce va afecta fiziologic puietul ce nu a fost adaptat la conditiile de mediu existente in Dunare.

"Este o simpla campanie de denigrare a Companiei"

Contactat telefonic, directorul filialei locale CNAFP, Ioana Toader, ne-a declarat ca, din punctul sau de vedere, nu exista nici o problema cu popularile, si ca acestea se vor face in perioada urmatoare: "Eu sint inginer piscicol si in citeva zile voi fi doctor, in acest domeniu, astfel incit stiu exact despre ce vorbesc. Nu exista nici un fel de probleme in ceea ce priveste popularile cu puiet, daca se gaseste material pentru populari. Exista unele ferme unde este un surplus de alevini. Ceea ce face domnul Dragomir este o simpla campanie de denigrare a Companiei. In orice contract cu concesionarul, se specifica faptul ca popularea trebuie facuta in cursul anului, nu in ce perioada anume. La crap, spre exemplu, se face popularea si in septembrie, cind se realizeaza pescuitul de control. Nu se poate popula la o temperatura de douazeci si ceva de grade Celsius, cum a fost pina acum. Si oricum, in general, popularile se fac primavara sau toamna, deci chiar nu exista nici o problema, din acest punct de vedere, nu sint nici un fel de intirzieri".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro