Mergi la conţinutul principal

Scandal electoral la Ulmu

Zeci de localnici din comuna Ulmu au iesit, ieri, in strada pentru a protesta impotriva rezultatelor alegerilor de duminica, pe care le considera falsificate. Candidatul PNL la functia de primar, Vasile Banica, il acuza de fraudarea alegerilor pe actualul primar, Marian Iconaru - PSD, in "colaborare" cu presedintele BEC Ulmu, care ar fi modificat procesele-verbale in defavoarea sa. Printre neregulile pe care le-ar fi depistat se regasesc modificarea numarului de buletine neintrebuintate si a voturilor nule, ce l-ar fi ajutat pe actualul primar sa obtina 50 plus 1 voturi si sa nu se mai ajunga in turul 2. Banica mai acuza si faptul ca buletinele de vot au fost lasate o noapte intreaga, intr-o masina nepazita.
In aceste conditii, ieri, Vasile Banica a facut o plingere penala impotriva Biroului Electoral de circumscriptie al comunei Ulmu, alcatuit din Iulian Mariuta - presedinte, Iulia Perianu - loctiitor, Sevastita Balabaneanu, Ruxandra Pirlea, Radu Marian Turtoi, Marcela Mocanu, Ioana Hagiu - membri. In document, candidatul din partea PNL sustine ca dupa inchiderea sectiei de votare, reprezentantii BEC Ulmu au comis mai multe fapte de natura penala. Acesta povesteste ca, desi la sectiile de votare nu au fost eliberate reprezentantilor PNL procese-verbale de numarare a voturilor, acestia si-au notat singuri rezultatele obtinute de fiecare. Aceleasi cifre au reiesit si in numaratoarea paralela pe care au facut-o celelalte partide, lucru stabilit in urma discutiilor pe care Banica le-a avut cu Perianu Costica - PNG-CD si Putere Gicu - PDL. Dupa inchiderea sectiilor de votare, buletinele de vot au fost predate la BEC Ulmu, unde s-a procedat la numararea voturilor. Candidatul PNL sustine ca intr-o prima faza, la sfirsitul procedurii s-a ajuns in situatia ca el si reprezentantul PSD, conform numarului de voturi exprimate, sa fie pe primele doua locuri, ramasi deci, in cursa pentru turul doi. El avea 850 de voturi, iar actualul primar, 986. "Cu toate acestea, BEC Ulmu a comunicat alte rezultate dupa ce buletinele de vot anulate, cele nule si cele validate au fost plimbate in dimineata zilei de 2 iunie cu un autoturism de la Ulmu la Braila, de la Braila la Faurei, de la Faurei inapoi la Ulmu, fara a fi insotite de un organ de paza, conform legii. Dupa aceasta plimbare, BEC a catadicsit ca trebuie modificate procesele-verbale pentru ca Iconaru Marian, candidatul PSD la primaria Ulmu sa fie desemnat cistigator din primul tur. Mentionez ca reprezentantul PNL la BEC Ulmu, doamna Balabaneanu Sevastita, fiind convocata la BEC in dupa-amiaza zilei de 2 iunie, pentru modificarea si semnarea procesului-verbal, a refuzat. Deoarece voturile nu au fost scoase din portbagajul masinii, iar procesele-verbale au fost modificate fara motiv, citiva reprezentanti ai partidelor din BEC Ulmu au refuzat sa semneze aceste procese-verbale modificate", a mai declarat Vasile Banica.

Presedintele PSD lasa scandalul in grija anchetatorilor

Sursa citata a mai acuzat ca in momentul in care a vazut ca membrii comisiei nu vor sa semneze noile procese-verbale, presedintele BEC Ulmu a luat decizia ca ultima fila a procesului-verbal initial, cu toate semnaturile membrilor comisiei, sa fie decapsata si atasata la cel intocmit ulterior, pentru ca Marian Iconaru sa iasa primar din primul tur. Mai exact, candidatul PNL la Primaria comunei Ulmu a precizat ca modificarile au avut loc la sectiunile "Numarul buletinelor de vot neintrebuintate si anulate" - care din 1610 au devenit 1622 si la "Numarul voturilor nule" - din 149 au ramas 137. "S-a plecat in jurul orei 8.00 spre Braila. S-au intors inapoi pentru ca nu aveau numarul necesar ca sa iasa primar din primul tur. Au venit si au chemat comisia, au facut modificarile, iar cei din BEC au spus ca nu semneaza. Voturile au ramas in masina sefului BEC pina marti. Apoi, cu noul proces-verbal, s-au dus si le-au predat la Faurei", a adaugat Stan Pandele, membru PNL.
Reporterii nostri au incercat sa ia legatura si cu actualul primar, insa pe numarul sau de mobil a raspuns un barbat, care a precizat ca nu este Marian Iconaru, ci o alta persoana, dintr-un alt oras. Referitor la toate aceste acuzatii, presedintele PSD Braila a comentat ca e treaba anchetatorilor sa traga concluzii. "Nu stiu despre ce este vorba. Am lucruri mai importante la Consiliul Judetean decit sa ma ocup de scandaluri. Este treaba organelor statului sa ancheteze si sa ia masurile care sint prevazute de lege", ne-a declarat presedintele organizatiei PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro