Scandal cu terenuri şi interlopi în CLM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal cu terenuri şi interlopi în CLM

• incredibil sau nu, municipalitatea a intrat, recent, în cursă cu  interlopul Marian Dănuţ Soare pentru achiziţionarea terenulului de peste 1.300 mp din spatele Muzeului Brăilei “Carol I” • consilierii municipali au organizat, ieri, o şedinţă de îndată a CLM Brăila pentru a cumpăra spaţiul respectiv la preţul de 165.000 euro, însă s-au “împotmolit” • consilierii PNL s-au abţinut la vot, şi  cum alţi 7 membri CLM au absentat, proiectul a picat, însă totul pe fundalul unor decizii total neinspirate • pe scurt, Primăria a renunţat la dreptul de preempţiune asupra terenului, astfel că proprietarul a semnat un antecontract cu familia Soare, iar ulterior municipalitatea s-a răzgândit  • aspectul a fost sesizat şi de liberali, cu menţiunea că nu au nimic împotriva cumpărării, însă doar printr-o procedură legală • de cealaltă parte, PSD-iştii, în frunte cu vicele Alexandru Jantea, i-au acuzat pe liberali de rea-voinţă şi avertizează că ne vom trezi cu o clădire modernă taman în centrul  vechi

 

Situaţie cu iz de pamflet la CLM Brăila. Asta după ce municipalitatea şi-a dat seama un pic cam târziu că vrea să cumpere un teren în centrul vechi, spaţiu pe care deja a pus ochii şi un interlop brăilean. Este vorba despre terenul de 1.326 mp de pe Calea Galaţi, nr. 2, situat chiar în spatele Muzeului Brăilei “Carol I”, unde, momentan există un spaţiu verde destul de generos. Pe scurt, zona aparţine unei brăilence, Sofia Klarsfeld, mutată acum în Franţa, care a decis de curând că vrea să îşi vândă proprietatea din oraşul nostru. Cum municipalitatea nu a dorit să îşi exercite dreptul de preempţiune asupra terenului atunci când a fost consultată de către proprietar, aşa cum prevede legea, femeia s-a interesat la alţi cumpărători.

Ei bine, fostul “locotenent” al lui Vincler, cunoscut ca lider al interlopilor din Obor şi Lacu Dulce în trecut, Marian Dănuţ Soare,  a intrat pe felie alături de soţia sa (Alina Soare) şi a semnat deja un antecontract cu proprietarul. Între timp, Primăria s-a hotărât să revină totuşi asupra deciziei şi să ceară exercitarea dreptului de preempţiune pentru a păstra destinaţia terenului ca spaţiu verde, însă mişcarea cu întârziere nu a rămas netaxată de consilierii municipali ai PNL. Mai exact, ieri a avut loc a doua şedinţă de îndată a CLM Brăila din această lună, aprobarea sumei de 165.000 euro pentru achiziţionarea terenului respectiv, fiind principalul subiect de pe ordinea de zi, însă după o serie de contre, agitaţie şi avertizări din partea consilierilor liberali, proiectul s-a împotmolit. Acum PNL-iştii susţin că sunt de acord cu achiziţionarea terenului de către municipalitate, dar doar printr-o variantă legală, în contextul în care contractul dintre proprietar şi familia Soare este reziliat, iar PSD-iştii arată cu degetul spre tabăra opusă şi susţin că în loc de parculeţul din centrul vechi, brăilenii vor avea o clădire modernă cu geamuri şi oglinzi în viitorul apropiat.

 

Cum s-a ajuns aici

După ce Primăria a decis că vrea totuşi să achiziţioneze terenul din Calea Galaţi nr. 2, săptămâna trecută consilierii municipali au fost convocaţi la o şedinţă de îndată în care, printre altele, au aprobat şi exercitarea dreptului de preempţiune asupra acestui spaţiu, prin urmare şi o comisie care să negocieze preţul de cumpărare. Astfel, în urma discuţiilor cu avocatul proprietarului şi în baza unei evaluări, s-a stabilit preţul de 165.000 euro (756.611 lei), pentru achiziţionare şi a fost convocată o nouă şedinţă de îndată la începutul acestei săptămâni, astfel încât tranzacţia să poată fi efectuată cât mai rapid.

Ei bine, cum la această şedinţă nu s-au prezentat decât 20 de consilieri municipali din totalul de 27 a reprezentat o problemă destul de mare pentru membrii CLM majoritari, deoarece proiectele legate de patrimoniu au nevoie de două treimi din voturi pentru a trece. Precizăm că la şedinţa de ieri au absentat motivat liberalii Marian Fusea, Cătălin Hagiu, Costel Bălan, PSD-iştii Adrian Goanţă, Florin Dumitru, Petru Gojan şi Daniela Rădulescu de la ALDE. De asemenea, trebuie punctat că nici primarul Marian Dragomir nu a fost prezent (fiind în concediu de odihnă), dar nici secretarul municipiului Ion Drăgan, ale cărui atribuţii au fost preluate de către directorul juridic Angelica Pamfil.

Astfel, după ce au fost aprobate în unanimitate două proiecte privind o rectificare bugetară şi utilizarea unei sume (56.677 lei) din excedentul anual al bugetului local pentru secţiunea de dezvoltare, ambele parţial în legătură cu achiziţionarea terenului de pe Calea Galaţi, s-a supus dezbaterii şi acest punct tabu, iar spiritele s-au încins destul de tare în rândul membrilor CLM Brăila.

 

Contre şi acuzaţii de ambele tabere

La acest punct, avocatul Bogdan Botea de la PND a cerut o pauză de zece minute pentru a consulta documentele, însă solicitarea acestuia a fost ignorată, astfel că discuţiile au mers mai departe. Primul care a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că a constatat mai multe probleme legate de acest proiect a fost consilierul PNL Florin Pricop, subliniind în primul că nu înţelege de ce municipalitatea se încăpăţânează să cumpere de fiecare dată terenuri. Pricop a mai semnalat faptul că extrasul de carte funciară ataşat proiectului de hotărâre este expirat, prin urmare nu înţelege cum municipalitatea nu a catadicsit să ceară unul nou, mai ales că proprietarul a încheiat deja un antecontract cu un alt cumpărător.

“Nu putem să avem la mapă un extras la zi? Mai mult decât atât, acolo, în acest extras expirat se afirmă că acest teren face parte din categoria curţi - construcţii, proprietate privată. Iar în certificatul de urbanism, de asemenea ataşat acestui proiect, la situaţia economică se spune clar că este un spaţiu verde public, cu destinaţie clară, conform PUZ-ului centrului istoric al oraşului Brăila. Mai mult, în expunerea avocatului care o reprezintă pe doamna proprietar se aminteşte că ar exista un alt certificat de urbanism care nu este la mapă, din 2011, în care apare acest teren curţi - construcţii. Deci care este situaţia clară a acestui teren? Domnilor, noi facem o achiziţie cu o sumă mare de bani şi eu nu doresc ca noi, CLM, să fim daţi în judecată pentru acest vot! Ca atare, până la clarificarea acestor lucruri, noi, grupul PNL ne abţinem la acest vot”, a anunţat Pricop. În completare a venit şi consilierul PNL Raluca Bucur, care a solicitat să se amâne luarea deciziei în privinţa acestui proiect, până la eliberarea unui nou extras de carte funciară.

“Domnul primar ne-a garantat în şedinţa trecută că nu sunt probleme cu această tranzacţie. Totuşi, pentru că domnul primar nu este la şedinţă, l-aş întreba pe domnul viceprimar care le ştie pe toate, dacă a existat o negare din partea Primăriei Brăila, asupra dreptului de preempţiune anterior datei de 19 iulie. Şi dacă da, de ce ni s-a ascuns acest adevăr? Noi am fost duşi în eroare, inclusiv consilierii PSD, care nu au ştiut situaţia juridică de facto. Domnule viceprimar, vă rog să îmi răspundeţi la întrebare! A existat această notificare dată de Primărie că nu vrea să îşi mai exercite dreptul de preempţiune sau nu?”, a afirmat la rândul său liberalul Petrică Popa, pe un ton foarte ridicat.

Viceprimarul Alexandru Jantea a recunoscut că într-adevăr Primăria Brăila a emis o adresă prin care a spus că nu este interesată să îşi exercite dreptul de preempţiune, însă că a revenit foarte repede cu altă adresă, făcând astfel precizarea că s-a răzgândit.

“Vreau să subliniez că extrasul de carte funciară nu prezintă sarcini. Acea promisiune de cumpărare pe care a făcut-o proprietara către cel care a dat şi suma de bani (n.r. familia Soare), intervine în cazul în care noi nu ne exprimăm dreptul de preempţiune. Terenul respectiv a făcut referire la un certificat de urbanism din 2011 care este expirat. De atunci s-a modificat de foarte multe ori atât Legea 50, cât şi Legea 350 la anumite aspecte. Faptul că el este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal pe centrul vechi, sau Planul Urbanistic General al Municipiului ne dă nouă posibilitatea şi ne spune că în acea zonă se pretează doar parcuri şi zone verzi. Motiv pentru care este specificat acest aspect şi în cel mai recent certificat de urbanism. Municipalitatea a considerat că este de bun augur ca acel teren, aflat în centrul oraşului, să facă obiectul unei dezbateri în CLM, astfel încât să putem pe viitor, în condiţiile în care vom modifica şi PUG-ul, să dezvoltăm acolo o zonă, pe fonduri europene, poate un centru de zi pentru bătrâni, poate orice altceva. Dar să dezbatem şi să avem un produs finit către cetăţean. Decât să fie achiziţionat de altcineva care poate că ar da cu totul o altă destinaţie acelei zone. Dacă dumneavoastră consideraţi că este de rău augur, ok. Nu e niciun fel de problemă. Votăm. Ţin să vă menţionez că acel lot de pământ a fost evaluat de către un expert, iar suma pe care noi am propus-o pentru achiziţie este cu vreo 20.000 lei sub evaluarea expertului. Consider că preţul este unul corect, având în vedere tariful din acea zonă. Nu este absolut niciun fel de ilegalitate ca noi, municipalitatea, să cumpărăm un teren şi să încercăm să dezvoltăm un proiect în centrul oraşului”, a afirmat Jantea.

La rândul său, consilierul judeţean independent, Lucian Căprariu, dar şi Dan Păun de la ALDE au intervenit şi au cerut lămuriri suplimentare în privinţa planurilor Primăriei cu acel teren, indicând foarte clar că nu sunt de acord ca spaţiul respectiv să aibă altă destinaţie decât cea de parc/spaţiu verde. Viceprimarul a explicat că a dat doar un simplu exemplu cu centru de bătrâni, făcând precizarea că a încercat doar să indice un alt motiv pentru care municipalitatea să vrea să lupte pentru achiziţionarea terenului respectiv. Mai mult, PSD-istul a mai atras atenţia că există un termen limită până la care municipalitatea îşi poate exercita dreptul de preempţiune asupra terenului, motiv ce a stat şi la baza organizării şedinţelor de îndată în această lună.

“Extrasul de carte funciară pe care îl aveţi la mapă, într-adevăr este eliberat în 10.07.2017 şi are valabilitate 10 zile. La momentul acela, exista acea promisiune (n.r. - contractul cu Soare), dar terenul a fost restituit în baza Legii 10. Conform prevederilor Legii 10, nu se poate restitui teren cu destinaţia «spaţiu verde». Deci destinaţia a fost cea de la momentul naţionalizării: curţi, construcţii. Acesta este motivul pentru care în extrasul de carte funciară aflat la mapa dumneavoastră, destinaţia terenului este «curţi, construcţii». În PUG-ul aprobat la momentul acesta de municipiul Brăila, acel spaţiu este trecut ca spaţiu verde, aşa cum scrie în ultimul certificat de urbanism. Iar la momentul achiziţionării, în faţa notarului, acesta are obligaţia să scoată un extras de carte funciară actualizat, înainte de a perfecta actul. Deci dumneavoastră acum sunteţi de acord cu achiziţionarea, urmând ca domnul primar, în momentul semnării actului la notar, să se asigure că extrasul de carte funciară o să fie cel actualizat cu destinaţia conform certificatului de urbanism”, a mai adăugat şi Pamfil.

Între timp, la şedinţă şi-a făcut apariţia şi Kristine Dermengiu, avocatul proprietarului, care a confirmat că există intenţia de vânzare în cadrul exercitării dreptului de preempţiune a terenului către municipalitate. Cu toate acestea consilierii liberali şi Căprariu au atras atenţia că problema în acest caz nu este la proprietar, ci la celălalt cumpărător care ar putea intenta un proces în situaţia actuală.

“Vreau să puntez clar că orice modificare a destinaţiei acelei zone nu se va putea face decât printr-o hotărâre a CLM. Adică ori noi, ori următorii după noi. Noi în orice caz nu vom vota altceva decât ceea ce este oportun, iar la ora actuală este parcul. În al doilea rând, nu ştiu, mi se pare ceva curios - nu vreau să folosesc alte cuvinte -, faptul că după ce în şedinţa trecută am votat aproape în unanimitate, asupra oportunităţii şi asupra efectuării acestei operaţiuni, acum, căutăm, nu ştiu de ce, din supărare, din alte motive care mă depăşesc, să amânăm, să tergiversăm sau să nu votăm. Pe cuvântul meu că nu înţeleg!”, a precizat PSD-istul Sorin Boşneag, dezamăgit.

În cele din urmă proiectul a primit 16 voturi “pentru” şi 4 abţineri din partea consilierilor municipali PNL prezenţi: Raluca Bucur, Sorin Ioniţă, Petrică Popa şi Florin Pricop, astfel că a picat.

 

«Terenul va ajunge la un interlop», s-au plâns consilierii

Imediat după vot, viceprimarul Jantea a ţinut să le “mulţumească” colegilor care “au înţeles să dea terenul unui alt investitor”. Cum unul dintre colegii acestuia a pronunţat numele “Soare”, imediat s-a auzit vocea unui  consilier supărat de rezultat: “Şi uite aşa, terenul va ajunge la un interlop!”.

La rândul său, viceprimarul Alexandru Jantea a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că Marian Dănuţ Soare ar putea construi pe terenul respectiv o clădire modernă, din geamuri şi oglinzi, total nepotrivită pentru centrul vechi.

“În contextul actual, domnul Soare, cel care a ofertat suma, va deveni proprietarul terenului şi probabil că în conformitate cu legislaţia în vigoare, va uzita de o modificare a PUG-ului sau a PUZ-ului şi va face o altă clădire care să ne strice faţa centrului istoric, probabil din sticlă sau oglinzi. Ne vom trezi cu o astfel de clădire, în loc să avem o destinaţie de parc sau orice altceva făcut în tema şi spiritul zonei! De acord că este nevoie de anumite avize, dar legislaţia în vigoare prevede modalitatea de obţinere a acestor avize. Deci există posibilitatea. Dacă acest teren aparţinea domeniului public al Municipiului Brăila era certitudinea că municipalitatea se va  angaja conform legislaţiei în vigoare să menţină acolo zonă verde şi parc”, a afirmat Jantea, vizibil iritat de votul consilierilor PNL.

Întrebat ce are de gând să facă mai departe, viceprimarul a explicat că va încerca să poarte un nou dialog cu proprietara, în speranţa că va fi de acord ca subiectul să fie reluat într-o nouă şedinţă de CLM

“M-a deranjat foarte mult. Eu îmi asum vârsta pe care o am şi faptul că sunt tânăr. Am avut percepţia în momentul în care am dobândit calitatea de consilier municipal şi ulterior de viceprimar, că trebuie să depun toate diligenţele şi eforturile ca să mă asigur că cei care m-au votat vor avea o plusvaloare la finalul mandatului meu. Faptul că cei de la PNL au considerat că este de bun augur să dea un vot negativ cetăţenilor care i-au votat şi să se asigură că acel teren în loc să ajungă la municipalitate ar fi bine să ajungă la un investitor local. Că este el interlop, că a fost, că nu mai este, nu ştiu. Eu n-am cum să mă pronunţ că nu sunt instanţă de judecată şi nu doresc să comentez pe acest subiect absolut deloc. Dar este decizia lor de a înmâna terenul acestui investitor local. Şi mie nu mi se pare corect!”, a conchis Jantea.

 

Dănăilă: «Nu avem nimic împotrivă, dar să cumpere terenul legal!»

La rândul său, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă,  a ţinut să sublinieze că Primăria nu a procedat corect prin faptul că a anunţat în scris că nu doreşte să îşi exercite dreptul de preempţiune, după care s-a răzgândit. Mai mult, acesta a precizat că evaluatorul terenului a fost indus în eroare, deoarece nu i-ar fi fost puse la dispoziţie toate documentele privind proprietatea, astfel că a evaluat un teren pretabil construcţiilor, în loc de unul pentru spaţiu verde, ceea ce a dus la un preţ mult mai mare.

Dănăilă a explicat că liberalii nu au nimic împotriva achiziţionării terenului, motiv pentru care au votat pentru exercitarea dreptului de preempţiune, pentru prinderea banilor în buget, însă nu şi-au putut da acceptul cumpărării, în contextul în care situaţia contractului dintre proprietar şi familia Soare nu este una clară şi încheiată.

“Noi nu ştim ce conţine acea promisiune de vânzare - cumpărare. Poate că ei au despăgubiri acolo, poate că sunt nişte termene. Chiar dacă termenul înscris în Cartea Funciară este depăşit, acest lucru nu înseamnă că nu se pot cere despăgubiri. Poate că au dat deja în judecată vânzătorul că nu le-a vândut, poate că au plătit tot preţul. Cine ştie ce scrie în promisiunea respectivă?! Noi nu am avut acces la ea. Până când nu se radiază din Cartea Funciară promisiunea şi nu încetează orice relaţie contractuală între soţii Soare şi proprietarul terenului, Primăria nu poate să îşi asume o cumpărare pentru că se poate duce în instanţă. Discutăm totuşi de domeniul public. Nu avem cum să ne batem joc! Nu avem nimic împotrivă, dar să cumpere terenul legal!”, a afirmat Dănăilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro