Scandal cu acuzații dure la Spitalul Județean pentru ”proceduri greșite”, inițiate chiar de un cadru de conducere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal cu acuzații dure la Spitalul Județean pentru ”proceduri greșite”, inițiate chiar de un cadru de conducere

* medicul chirurg Octavian Georgescu a lansat, recent, o serie de acuzații dure pe rețelele de socializare, la adresa conducerii CJ Brăila și a asistentului coordonator al Corpului B al Spitalului Județean, Valentin Pătârlăgeanu * Georgescu a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de imagini și o filmare video în care Pătârlăgeanu (consilier municipal PSD) face instructaj privind măsuri anti-COVID pe holurile spitalului, înconjurat de o mare de oameni, cadre medicale * medicul a  subliniat că situația este una gravă și departe de procedurile impuse de autorități privind distanțarea socială * de cealaltă parte, Pătârlăgeanu susține că spitalul nu avea atunci pacienți confirmați cu COVID-19 și punctează că a respectat procedura, convocând strict doar asistenții-șefi pentru instructaj, ceilalți angajați ajungând să fie prezenți din proprie inițiativă * consilierul a afirmat că îl va acționa în instanță pe Georgescu, lider sindical, pentru că a postat imagini * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac i-a recomandat lui Georgescu ”să își vadă de pensie”

 

 

Încă un scandal monstru la Brăila pe tema procedurilor respectate mai mult sau mai puțin în contextul pandemiei de coronavirus. În weekend, pe pagina sa de socializare, mediul chirurg pensionar (chirurgie pediatrică) Octavian Georgescu, fost consilier județean (la vremea respectivă din partea PC) în perioada când Gheorghe Bunea Stancu era șeful CJ Brăila, și actualmente lider sindical, a reclamat o situație care s-ar fi petrecut la începutul lunii, pe 7 aprilie în Corpul B al Spitalului Județean de Urgență. Este vorba despre o instruire făcută de asistentul coordonator al corpului respectiv, Valentin Pătârlăgeanu (consilier municipal PSD) adresată personalului spitalului, procedură despre care Georgescu susține că este total departe de normele impuse de autorități. Medicul a postat o serie de fotografii și chiar un videoclip în care Pătârlăgeanu apare înconjurat de foarte mulți angajați, pe holurile spitalului, care nu par să respecte distanța recomandată, deși unii dintre aceștia sunt echipați cu măști și mănuși. Potrivit lui Georgescu, după situația dramatică din spitalul de la Suceava, un astfel de gest, ”doar pentru ca un PSD-ist să își facă numărul” este total deplasat.  Mai mult, acesta a criticat dur autoritățile competente că nu au luat niciun fel de măsuri pentru a împiedica astfel de situații problematice sau pentru a le sancționa.

De cealaltă parte, Pătârlăgeanu s-a arătat complet deranjat de faptul că a fost fotografiat și filmat fără știrea sa pe holurile spitalului. Acesta a anunțat că îl va acționa în instanță pe Georgescu pentru gestul făcut. Mai mult, el consideră că a procedat cât se poate de corect, deoarece convocarea sa i-a vizat strict pe asistenții-șefi, restul personalului care a venit, ar fi făcut-o de bună voie. Totodată, PSD-istul a dorit să mai puncteze că la vremea respectivă în Corpul B se afla un singur pacient suspect de COVID-19, în cazul căruia testul a ieșit negativ.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac s-a arătat de asemenea deranjat de gestul lui Georgescu și i-a recomandat acestuia că ar fi mai bine să ”își vadă de pensie”.

 

Acuzațiile lui Georgescu

 

Medicul Octavian Georgescu a postat duminică pe pagina sa de Facebook o filmare și imagini în care Valentin Pătârlăgeanu apare înconjurat de angajați ai spitalului județean, într-un spațiu destul de restrâns, făcându-le instructajul privind normele pe care trebuie să le respecte pentru a se proteja de virusul COVID-19.

”Înainte de a citi, vizualizați imaginile de mai jos. Dacă credeți că este vorba de Suceava, Arad, Brașov, Covasna sau aeroportul din Cluj, vă înșelați. Este vorba de imagini transmise de membrii noștri de sindicat în data de 7 aprilie 2020 între orele 11:00 - 12:30, când din dispoziția Directorului medical au fost chemate de acasă aproximativ 50 de cadre medii și auxiliare pentru ca «tovarășul»  asistent coordonator al corpului B să le țină un instructaj. La ora la care mi-au fost trimise primele fotografii, întâmplător, eram în biroul doamnei manager, epidemiolog de altfel, moment în care încheiam contractul de donație a unor produse din partea sindicatului către spital. Am prezentat imediat imaginile. Dumneaei consultând-o pe Directorul economic de față, au ajuns la concluzia că trebuie să îi atragă atenția asupra acestei greșeli Directorului medical. Urmărind din exteriorul biroului evoluția faptelor și ținând legătura cu membrii de sindicat implicați în acea acțiune am constatat că declarațiile celor două doamne, din administrația spitalului, nu au fost decât de fațadă. Manifestarea a continuat sub oblăduirea acelei «eminențe strălucitoare» până în jurul orei 12:30”, a scris Georgescu.

Acesta spune că a solicitat măsuri din partea autorităților competente vizavi de cele semnalate. ”Am așteptat ca alți oficiali să se sesizeze de lipsa de profesionalism a celor din administrația Spitalului Județean (DSP Brăila, Prefectura Brăila , Poliția Județeană) de Consiliul Județean , mentorul conducerii SJU nu putem vorbi. Se pare că evenimentul a trecut neobservat prin lipsă de raportare. Cât poți fi de tembel după cazul de la Suceava să mai ai curajul să convoci 50 de oameni pentru ca doi lideri (din administrație și PSD) să-și facă numărul?”, a conchis Georgescu.

 

Pătârlăgeanu susține că a procedat corect

 

Consilierul municipal Valentin Pătârlăgeanu (PSD) de asemenea, asistent coordonator al Corpului B, a precizat că dincolo de orice aspect privind procedura, nu i se pare normal că a fost filmat și că imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare, fără știința sau acordul său. Acesta a precizat că deja a sesizat Facebook despre postarea lui Octavian Georgescu, ba mai mult, a punctat că are de gând să îl acționeze în instanță pentru acest gest. Pătârlăgeanu a dorit să adauge că în incinta SJU Brăila este interzisă fotografierea sau filmarea fără înștiințarea și consimțământul conducerii. Dincolo de supărarea pentru publicarea episodului, Pătârlăgeanu s-a apărat în privința modului în care a procedat. Acesta a dorit să precizeze că atunci când a avut loc ședința respectivă, Corpul B se pregătea să devină dedicat pacienților cu COVID-19, astfel că la ora respectivă nu se afla decât un pacient suspect în Corpul B, care ulterior a fost testat iar rezultatul a fost negativ, brăileanul fiind transferat apoi la Secția de Boli Infecțioase.

”În primul rând dânsul nu are nicio calitate să facă aceste acuzații. În al doilea rând, a postat imagini și filmulețe cu mine, care au fost realizate fără știrea mea, fără acordul meu - și asta constituie o violare a dreptului meu la intimitate și la absolut orice -, fapt pentru care îl voi acționa în instanță. De altfel, am sesizat și Facebook pentru ceea ce a făcut. Deci acele imagini cu mine nu sunt publice! Nu mi-a cerut acordul, nu au fost făcute cu știrea mea. Eu am rămas trăsnit când am văzut așa ceva. De asemenea, în Spital, filmatul și fotografiatul sunt strict interzise. Nu se fac decât cu acordul conducerii și avem un regulament strict din acest punct de vedere”, a declarat Pătârlăgeanu.

Totodată, asistentul Coordonator al Corpului B a mai adăugat că el nu a convocat decât șefii de secție la instruirea respectivă, restul personalului medical curios în privința mesajului său, ar fi venit acolo de bună voie. De asemenea, acesta a apreciat că foarte mulți dintre cei care au participat purtau măști și alte echipamente de protecție.

”Nu a fost o acțiune în care eu am chemat oameni sau așa ceva. Este vorba despre o instruire care trebuia să fie făcută cu asistenții-șefi. Este tot ce vă pot spune. Au fost urmate toate recomandările în vigoare, legale. Este un instructaj despre echipare, făcut cu asistenții-șefi. Oamenii au stat la distanță. Au fost atenționați de la începutul procesului acela de instruire, să spunem așa. Repet, la acel proces de instruire au fost chemați doar asistenții-șefi din Corpul B, care au rămas aici și care sunt destinați exclusiv pentru COVID-19. Oamenii s-au anunțat apoi unul pe altul. Gândiți-vă, dintre a nu ști cum să te echipezi, cum să te dezechipezi și a nu învăța, practic... Una este să fac eu instructajul la șase asistenți-șefi. Și aceștia, după aceea să își strângă oamenii să îi instruiască la rândul lor. Și nu poți să știi. Pentru că astăzi putem să avem trei pacienți și mâine să avem o sută! Că nu avem cum să știm asta. Deci având în vedere panica aceea care se crease și faptul că nivelul de expunere este cel mai mare când vine vorba de cadrele medicale, țineți cont de un singur aspect: Corpul B al spitalului era gol în acel moment. Deci nu aveam internat niciun pacient confirmat cu COVID. Aveam în ATI un pacient care era suspect, dar care a ieșit negativ. Aspect care poate fi demonstrat cu documente legale oricând. Deci ca să se înțeleagă foarte clar: în Corpul B, în acel moment se afla doar acest pacient în ATI, suspect, care s-a negativizat și care nici nu mai este acum aici. A fost trimis înapoi la Boli Infecțioase. Pentru că rezultatul testului pentru COVID a fost negativ. Să fim foarte bine înțeleși. Colegii au vorbit între ei, asistenții-șefi au spus că urmează să fie instruiți și au venit și alți colegi. Nu aveam cum să îi trimit acasă. Vă dați seama! Ce era să le zic?! Și am spus înainte de a începe: «Vă rog tare mult să păstrați distanța de minim 1 m». Și dacă vă uitați pe acele imagini, o să vedeți că probabil 90% aveau măscuță. Adică regulile de distanțare socială, că despre asta vorbim, au fost respectate. Acesta este punctul meu de vedere. Nu avea niciun drept! Eu am rămas stupefiat că am fost filmat. Iar faptul că au fost făcute publice... inclusiv codul penal pedepsește aceste lucruri. Și o să mă adresez instanțelor care se ocupă de așa ceva! Pentru că nu este frumos ceea ce a făcut și nici nu este îndrituit. Nu are nicio calitate! Nu mai este angajat al Spitalului Județean, este pensionar. Cum se bagă dumnealui să publice imagini cu mine?! Să publice imagini cu el! Nu le-am postat eu ca să spunem că le-a luat de pe pagina mea! Pentru că este un atac la persoana mea! Dânsul a spus acolo că am convocat eu toată «acea mare de oameni», ca să îl citez. Repet, este total greșit! Eu nu am convocat decât asistenții-șefi, pentru că asta este treaba mea, să le fac instruirea. Și dumnealor apoi trebuie să procedeze la fel cu cei din subordine. Nu cumva să se înțeleagă greșit!”, s-a apărat Pătârlăgeanu.

 

Chiriac îi recomandă lui Georgescu să stea liniștit la pensie

 

Contactat la rândul său de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, nu a dorit să comenteze prea mult cele sesizate de medicul Octavian Georgescu despre modul cum s-a procedat la instruirea personalului medical de la Corpul B al SJU. Acesta a subliniat doar că i se pare o reacție nepotrivită din partea lui Georgescu în contextul actual, deoarece în opinia sa este mai bine ca personalul să fie instruit, decât să nu se întâmple acest lucru.

”Este rău că instruim personalul sau e bine?! Că au fost mulți acolo, poate că este o greșeală, dar important este că i-a instruit pe toți. Dar nu vreau să comentez ce spune domnul Georgescu. Îi fac doar o recomandare domnului doctor: să iasă la pensie. Să îi lase pe alții care se ocupă de chestia asta. Să stea și dumnealui ca restul pensionarilor, acasă. Să lucreze în grădină, să iasă între 11 și 13 la cumpărături. Noi avem atâtea probleme, să ne lase în pace! Da? Să stea acasă! Că ne face un bine tuturor”, a declarat scurt Chiriac.

Pe de altă parte, să nu vă fie cu supărare stimați domni, dar nimeni nu vrea să se întâmple și la Brăila cum am văzut la spitalul din Suceava, mai nou la Focșani și în multe alte unități spitalicești din țară și din București, cifra cadrelor medicale infectate fiind îngrijorătoare, mai ales că NIMENI nu știe câți cetățeni sunt infectați dar sunt asimptomatici.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro