Scandal cu acuzaţii la aprobarea cotizaţiei pentru HC Dunărea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal cu acuzaţii la aprobarea cotizaţiei pentru HC Dunărea

• consilierii judeţeni au aprobat, recent, în cadrul unei şedinţe extraordinare, banii pe care CJ Brăila îi va da către Handbal Club “Dunărea” Brăila în 2019 • este vorba despre 3.000.000 lei ce ar trebui alocaţi trimestrial • în total, bugetul de venituri şi cheltuieli al clubului în acest an se ridică la 5.021.600 lei • subiectul a stârnit critici din partea consilierului PND Cătălin Iordache, care a cerut justificări în privinţa sumelor mari acordate, în condiţiile în care echipa nu are performanţe faţă de anii trecuţi • ieri şi CLM Brăila a aprobat finanţarea echipei: 1.200.000 lei, iar consilierii PNL au acuzat că se dau bani doar echipelor sportive conduse de PSD-işti

 

Membrii Consiliului Judeţean au aprobat, recent, în cadrul unei şedinţe extraordinare, finanţarea Handbal Club “Dunărea” Brăila pe anul 2019. Discutăm despre suma de 3.000.000 lei, care potrivit proiectului de hotărâre se va aloca în tranşe trimestriale pe parcursul anului. De asemenea, CLM Brăila a votat, ieri, alocarea sumei de 1.200.000 lei pentru echipa de handbal. Subiectul a stârnit însă agitaţie în rândul consilierilor, în ambele cazuri. La CJ, PND-istul Cătălin Iordache a făcut o comparaţie între sumele alocate în prezent, când echipa nu are performanţe, şi cele din anii anteriori când se afla pe Locul II, dar primea mult mai puţini bani.

Revenind la alocare, trebuie precizat că HC “Dunărea” are obligaţia de a prezenta rapoarte financiare şi de activitate, copii ale documentelor justificative din care să rezulte cum s-a utilizat fiecare sumele alocate, în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea fiecărui trimestru. Potrivit unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor HC Dunărea, s-a stabilit bugetul de venituri şi cheltuieli al clubului în 2019. Per total, este vorba despre 5.021.600 lei. Din care, cei 3.000.000 lei bani de la CJ Brăila şi cei 1.200.000 lei de la Primăria Brăila, la care se mai adaugă18.000 lei - cotizaţii membrii fondatori şi susţinători (persoane juridice), 3.600 lei - cotizaţii membri (persoane fizice) şi încă 800.000 lei venituri proprii. La capitolul cheltuieli, în acel document se vorbeşte tot despre suma de 5.021.600 lei, din care: cheltuieli cu personalul 250.000 lei, cheltuieli salariale 150.000 lei, cheltuieli cu impozite şi contribuţii salarii - 100.000 lei. La acestea se mai adaugă 3.418.600 lei - contracte pentru activitatea sportivă şi colaboratori, 150.000 lei - cheltuieli contracte activitate sportivă şi colaboratori, 180.000 lei - cheltuieli cu prime conform contractelor activitate sportivă şi colaboratori, 5.000 lei - cheltuieli cu chirii pentru sportivi şi staff tehnic, 120.000 lei cheltuieli cu mese pentru sportivi şi staff, 100.000 lei cheltuieli cu taxe la Federaţia Română de Handbal şi Federaţii de specialitate, 100.000 lei cheltuieli cu arbitrajele şi organizare jocuri, 150.000 lei cazare şi masă în deplasări la jocuri, 80.000 lei cantonamente pregătire sportivi, 150.000 lei cheltuieli de transport la jocuri. Interesant este că la capitolul cheltuieli cu bunuri şi servicii discutăm despre 63.000 lei, din care 5.000 lei - furnituri de birou, 10.000 lei transport intern sau extern al personalului delegat, 7.000 lei - masa şi cazare intern sau extern pentru personalul delegat, 6.000 lei poştă, telefon, fax, internet, 5.000 lei - servicii bancare şi asimilate, dar şi 30.000 lei pentru rechizite, consumabile, materiale şi servicii cu caracter funcţional. Ar mai fi 85.000 lei pentru medicamente, materiale sanitare şi servicii medicale, 40.000 lei - bunuri de natura obiectelor de inventar, 80.000 lei echipament sportiv şi în final, 50.000 lei cheltuieli de protocol, prezentare, promovare, marketing.

 

Iordache a cerut justificări

 

Discuţiile la acest proiect au început cu reproşurile liberalului Ovidiu Nechita în privinţa faptului că proiectul nu a fost însoţit de un raport economic al HC Dunărea pe anul trecut. Acesta a solicitat o informare în acest sens, însă preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a dorit să puncteze că se realizează şi audit intern şi extern pentru a se verifica modul în care se cheltuie banii publici de către club.

Ei bine, consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a dorit să atragă atenţia asupra faptului că deşi anii trecuţi echipa avea rezultate bune, primea sume foarte mici, acum când nu mai stă la fel de bine, se vorbeşte despre un buget al clubului de 5.021.600 lei. Iordache a subliniat în special capitolul legat de banii pentru primele jucătoarelor, banii pentru arbitraj, sumele pentru cheltuieli de bunuri şi servicii acuzând, printre altele, că o parte dintre bani ar putea ajunge la aranjarea de meciuri, deoarece lucrurile din proiect, din punctul său de vedere, sunt neclare.

“Când echipa este la baraj, mai are puţin şi nu mai e în prima ligă, dăm 2 miliarde lei vechi primă? Când era pe locul 2, dădeam doar 25.000 lei. Ne bucurăm că suntem pe ultimul loc şi le dăm prime mai mari, da? A crescut de patru ori valoarea primelor. Că «jucăm bine», suntem pe ultimul loc. La cheltuieli cu bunuri de natura obiectelor de inventar şi mijloace fixe, în anii trecuţi se dădeau 5.000 lei, când eram pe locul 2. Acum este de 40.000 lei. De opt ori mai mari. Foarte interesant. Practic, dumneavoastră încercaţi să premiaţi insuccesul sau incompetenţa! Cheltuieli de protocol prezentare, promovare şi marketing: când echipa era pe locul 2 cheltuiam 5.000 lei pe an, iar când este la retrogradare cheltuim 50.000 lei pe an. Vi se pare normal, presupun, ca atunci când jucăm prost să cheltuim mai mult cu marketing-ul şi cu protocolul, da? Mi se spune că veniturile proprii ale echipei sunt de 8 miliarde lei vechi. Dar nu se explică de unde vin. Interesant e şi altceva. Foarte interesant, de altfel. Cheltuieli cu furnituri de birou - 5.000 lei. În acelaşi timp, cheltuieli cu rechizite, consumabile, materiale şi servicii cu caracter funcţional - 30.000 lei? Atunci când v-am întrebat dacă la HC Dunărea îşi modernizează sediul şi fac birourile mi-aţi spus că e o banalitate pentru că au primit sponsorizări şi că nu cheltuie din buget. A fost o minciună. Pentru că de fapt în buget apar aceste cheltuieli acum. Nu râdeţi că mi se pare de prost gust. După aceea, aveţi cheltuieli cu arbitrajele şi organizarea de jocuri - 1 miliard lei vechi. Domnule preşedinte, dumneavoastră ştiţi foarte bine că echipa în acest moment se confruntă cu o problemă foarte gravă, iar gurile rele spun următorul lucru: că noi încercăm să cumpărăm cât mai multe meciuri. Probabil că banii ăştia de aici pe care îi puneţi dumneavoastră sunt pentru arbitrii, ca să cumpere meciuri. Nu mai râdeţi că râdeţi ca o babă proastă”, a declarat Iordache, stârnind un şir de atacuri la persoană între el şi Francisk Chiriac. Preşedintele CJ Brăila l-a ameninţat pe PND-ist că îşi vor rezolva toate problemele în instanţă, astfel că poate să spună orice. Francisk Chiriac a decis să răspundă de această dată întrebărilor consilierului PND, dar asta după ce liberalul Marian Sârbu a afirmat că ar dori să audă răspunsurile, deoarece şi el consideră că modalitatea de premiere a jucătoarelor ar trebui clarificată.

“Domnilor, această sumă este pe an fiscal. Sunt două echipe: cea de divizie şi cea de senioare. Campionatul acesta se termină în luna mai. Clubul de handbal vă poate spune că s-au făcut achiziţii de jucătoare foarte bune, unele chiar de la echipele din top 3, care vor avea alte salarii. Automat, din momentul în care vor începe următorul campionat vor fi şi prime pentru rezultate. Noi vorbim despre două campionate pe această sumă. Nu dăm prime la jucătoarele care nu fac performanţă. Toate sumele prinse în buget pe care domnul Cătălin Iordache le-a enumerat acolo, cu prime şi ce mai e, vor fi decontate către Consiliul Judeţean şi vor fi luate cu boldul. Chiar şi auditate. Nu va fi vreo problemă în ceea ce priveşte alocarea unor sume sau cheltuirea unor sume fără justificare. Sunt oameni care cunosc lucrul ăsta, sunt experţi contabili, Avem auditori la CJ şi de fiecare dată au dat un raport de audit. Dimpotrivă, în fiecare an clubul face şi un audit extern, să vedem cum cheltuim aceşti bani. Deci nu vorbim că plătim neperformanţa. Eu vă spun: performanţa se face şi cu bani”, a declarat Chiriac.

După ce şeful CJ Brăila a avertizat că îi va face plângere lui Iordache lucrurile au degenerat şi s-a ajuns la un adevărat “război” al jignirilor şi acuzaţiilor între cei doi.

Tabăra liberalilor a dorit să propună un amendament privind realizarea unui regulament prin care se stabileşte modul în care se folosesc banii alocaţi de CJ Brăila de către clubul de handbal, însă s-a ajuns la concluzia că s-ar putea realiza un proiect distinct în această privinţă.

În cele din urmă, proiectul a fost supus votului şi aprobat cu 26 voturi “pentru” şi 1 abţinere din partea lui Cătălin Iordache.

 

Caranica consideră că bugetul echipei nu este mare

 

Prezent la şedinţa CJ, preşedintele HC “Dunărea” Brăila, PSD-istul George Caranica a insistat să vină cu unele precizări, după acuzaţiile care s-au făcut. Acesta a dorit în primul rând să puncteze că sumele prevăzute pentru  primele jucătoarelor vizează în mod special echipa de divizie, unde sportivele de 17 - 19 ani primesc salarii foarte mici de 1.000 - 1.200 lei.

“Pentru a putea să stimulăm performanţa, noi am avut în vedere în cadrul unui regulament aprobat la nivelul clubului, ca pentru victorie şi meciuri de egal să se poată aloca o sumă, tocmai pentru stimularea performanţei. În ceea ce priveşte investiţiile în birouri şi tot ce a însemnat investiţie la nivel de club. E vorba de două birouri ale clubului care sunt în interiorul sălii Polivalente. Ele au fost modernizate - s-au montat termopane, parchet şi s-a văruit -, cu ajutorul unei firme private. Nu există la nivelul clubului niciun contract de prestări servicii contracost sau factură. Absolut nimic. Este doar un contract de sponsorizare”, a declarat Caranica.

În ceea ce priveşte bugetul, acesta a dorit să sublinieze că trebuie să se ţină cont de anii sportivi, în sensul că în luna mai se termină un campionat şi apoi se intră în următorul an competiţional până în 2020. Motiv pentru care se vor face câteva transferuri importante.

“Spre comparaţie, Râmnicu Vâlcea are 1.400.000 euro. Bugetul pe care l-am solicitat noi de aproximativ 600.000 euro, nu este unul extraordinar de mare raportându-ne la Liga Naţională de Handbal Feminin”, a mai precizat sursa citată.

 

Scandal şi la CLM Brăila

 

Consilierii municipali au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare alocarea a 1.200.000 lei pentru HC Dunărea în 2019. Ei bine, aici subiectul tabu a fost legat de finanţarea celorlalte discipline sportive. Consilierul PNL Adrian Tabarac a acuzat că se alocă bani doar pentru disciplinele sportive care într-un fel sau altul sunt conduse de PSD-işti. Liberalii au solicitat ca suma de la HC Dunărea să se împartă şi către celelalte discipline sportive precum fotbal, baschet sau volei. Prezent în sală, Mircea Totolici, preşedintele clubului de baschet “Cuza Sport” Brăila a avut o izbucnire în timpul şedinţei. Ulterior, când consilierii din opoziţie au solicitat să i se permită să ia cuvântul, PSD-iştii şi aliaţii acetora au respins propunerea la vot.

Primarul Marian Dragomir a explicat că există o diferenţă între echipa de handbal, unde Primăria şi CJ Brăila sunt membri fondatori şi unde alocarea financiară se face pe bază de contribuţie şi cea a echipelor private, care pot fi susţinute de către cei care le-au înfiinţat şi sponsori. Acesta a atras atenţia că în anii trecuţi acele echipe au fost susţinute oricum cu sume “considerabile” de către municipalitate, însă, în 2019 banii alocaţi de municipalitate pentru sport se regăsesc în infrastructura sportivă.

“Plătim 9.200.000 lei, adică 1,957 milioane euro pentru bazinul olimpic. Plătim, doar pentru început, 400.000 lei pentru reabilitarea stadionului Progresul, în parteneriat cu FRF. De asemenea, anul acesta vom veni în CLM pentru asocierea cu cei de la CJ Brăila pentru reabilitarea şi depunerea unui proiect pe Compania Naţională de Investiţii, în vederea modernizării Stadionului Municipal. Suma alocată pentru reabilitarea infrastructurii sportive în acest an este de 9.700.000 lei. Adică 263.000 euro. Aceştia sunt banii pentru sport. Şi, de asemenea, mai sunt sumele alocate clubului la care Primăria Municipiului Brăila este acţionar”, a declarat Dragomir.

Proiectul privind finanţarea HC Dunărea a fost aprobat cu 23 voturi “pentru” şi două abţineri din partea consilierului municipal PND Bogdan Botea şi a consilierului municipal independent Lucian Căprariu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro