O companie din Republica Moldova reclamă disperată că un partener de afaceri din Constanţa se pregăteşte să-i tragă o ţeapă de peste 100.000 de USD, contravaloarea a peste 550 tone de porumb aflat în regim de antrepozit vamal în Portul Hercules. Mai precis, reprezentantul SC "Val Company" cu sediul în Republica Moldova, Veronica Viţă, spune că firma "Barter Trading România" cu sediul în Constanţa, deşi nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, a încercat să scoată cantitatea de porumb din depozitele "Hercules" pentru a o vinde mai departe unui exportator "Glencore Proteine România" SRL. Iar asta s-ar întâmpla cu complicitatea Vămii Brăila care nu ar fi intervenit pentru a opri înstrăinarea mărfii. De cealaltă parte însă, Vama spune că, după ce i s-a comunicat decizia de sechestru judiciar asupra cantităţii de porumb, a anulat permisul de încărcare şi a dat asigurări că marfa nu poate părăsi Portul fără a avea actele vamale în regulă. Mai departe rămâne ca cei doi parteneri să-şi rezolve litigiul în instanţă.
Moldovenii acuză "complicitatea" Vămii
Scandal comercial în Portul Hercules între o firmă din Republica Moldova şi un angrosist de cereale din Constanţa. Moldovenii reclamă faptul că partenerul nu le-ar fi plătit marfa, situaţie în care s-au văzut nevoiţi să ceară instanţei brăilene instituirea sechestrului asupra unei cantităţi de circa 550 tone de porumb aflat în antrepozit vamal la SC "Hercules" operatorul portuar local. "Conform Hotărârii nr. 91/25014 din data de 18.08.2014 a Tribunalului Brăila s-a pus sechestru judiciar asupra cantităţii de 551,87 tone porumb boabe, recolta 2013, origine Republica Moldova, în valoare de 103.751,56 dolari SUA aflată în silozul SC Hercules SA Brăila. Marfa a fost livrată de SC Val Company SRL către Barter Trading Romania SRL care nu şi-a onorat obligaţiunile contractuale de a plăti marfa. Pentru aceasta, Tribunalul Brăila a luat decizia de a sechestra această marfă până la soluţionarea definitivă a litigiului. Însă Vama Brăila, în complicitate cu Barter Trading România SRL împreună cu Glencore Proteine România SRL încalcă flagrant Legea şi nu vor să se supună Hotărârii Tribunalului Brăila în sensul că au iniţiat procedurile de înstrăinare a mărfii unei alte persoane juridice ignorând hotărârile instanţelor româneşti şi a executorului judiciar care în prezent se află în Portul Hercules", se arată în scrisoarea trimisă ieri pe adresa redacţiei de către cei de la "Val Company" din Republica Moldova, sub semnătura administratorului, Veronica Viţă.
Sechestrul a salvat porumbul
De cealaltă parte însă conducerea Vămii Brăila a explicat că la mijloc este o neînţelegere între doi parteneri de afaceri şi că implicarea instituţiei a fost perfect legală. "Din actele pe care le avem, înţelegem că întreaga cantitate de porumb se află în regim de antrepozit vamal în portul Hercules. În data de vineri, 15 august, titularul antrepozitului vamal a cerut instituţiei noastre şi a obţinut eliberarea permisului de încărcare a unei cantităţi de produse vegetale pe barje. Luni, 18 august, firma din Republica Moldova a venit aici cu executorul judecătoresc, cu avocat şi ne-a prezentat decizia Tribunalului Brăila cu privire la instituirea sechestrului judiciar asupra cantităţii de circa 550 tone de porumb boabe. În cursul zilei de astăzi (ieri, 19 august - n.r.) a fost anulat permisul vamal de încărcare eliberat la finele săptămânii trecute. Mai departe, cei doi agenţi economici îşi vor soluţiona litigiul. Ce pot spune cert este că marfa nu poate părăsi portul fără a fi îndeplinite toate formalităţile vamale", ne-a declarat Ştefan Dumitrel, şeful Biroului Vamal Brăila.
De precizat că pe portalul instanţelor figurează un dosar înregistrat în data de 11 august în care reclamant apare SC "Val Company" din Republica Moldova, iar pârât "Barter Trading România" SRL, însă deocamdată informaţiile în dosar nu au fost actualizate.