Scandal în Tunisia după ce au apărut poze cu un parlamentar într-o ipostază revoltătoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal în Tunisia după ce au apărut poze cu un parlamentar într-o ipostază revoltătoare

Fotografii cu un bărbat care pare să se masturbeze în mașina parcată în fața unui liceu au generat în Tunisia o mișcare de indignare a femeilor, care au început să povestească despre abuzurile sexuale și hărțuirile la care au fost supuse. O fac sub hashtag-ul #EnaZeda, care înseamnă în arabă „MeToo” („Și eu”). Scandalul este cu atât mai mare cu cât bărbatul din fotografii este un politician proaspăt ales membru al Parlamentului. Zouheir Makhlouf neagă însă acuzațiile și susține că era pe punctul de a urina într-o sticlă, întrucât este diabetic, relatează BBC. 

 

Femei purtând tricouri pe care era scris #EnaZeda s-au adunat în fața Parlamentului, unde deputații urmau să depună jurământul. Ele au cerut o investigație în acest caz, care a și început, dar tehnic, deputatul cu pricina se bucură de imunitate acum.

Fotografiile care au stârnit scandalul au fost făcute în octombrie de o elevă care îl acuză pe politician că o hărțuiește. 

Indignarea publică generată de acest caz a determinat organizația neguvernamentală Aswaat Nisaa (Vocea femeilor) să deschidă pe Facebook un grup închis denumit #EnaZeda. Este un spațiu virtual sigur pentru victime pentru a-și împărtăși experiențele, iar dezvăluirile făcute i-au șocat pe moderatorii acestei pagini. „Pedofilia și incestul sunt mult mai răspândite decât am vrea să reunoaștem”, a declarat pentru BBC Rania Said, o reprezentantă a acestei organizații. „Foarte multe familii ascund asta și mulți nu știu nici măcar cum să se raporteze la astfel de fapte”, spune ea. 

Pagina de Facebook creată are deja peste 25.000 de membri, iar mii de solicitări de înscriere în grup încă așteaptă aprobare. În același timp, curg mărturiile despre viol și hărțuire sexuală. Acuzațiile sunt aduse unor oameni care lucrează în armată, poliție, universități, școli, media, dar și rudelor. Mai mult, nu numai femeile au formulat asemenea acuzații. Și bărbații și-au postat propriile povești.

O lege revoluționară care nu poate fi aplicată din cauza mentalităților

Fenomenul le-a luat prin surprindere pe inițiatoarele paginii, care sunt șocate cu precădere de multele relatări despre abuzuri asupra copiilor ignorate în sânul familiilor. „La început, erau atât de multe povești despre unchi, frați, vecini, băiatul de la magazinul din colț etc”, spune ea. A relatat despre cazul unei femei, acum în vârstă de 36 de ani, care spune că a fost molestată de unchiul ei când avea 14 ani. Asta, după ce, bătută de tatăl ei, se refugiase la mătușă. Pe atunci, nici nu știa ce face unchiul ei, pentru că nimeni nu vorbise cu ea despre chestiuni sexuale. Când în sfârșit a vorbit despre asta, mama i-a spus să nu sufle o vorbă, pentru că va distruge relațiile de familie.

În 2017 Tunisia a adoptat o lege menită să protejeze femeile de toate formele de violență, o lege considerată atunci revoluționară chiar la nivel mondial, pentru că prevede că odată plângerea depusă, chiar dacă victima se răzgândește, procedura legală continuă. Numai că legea încă este într-o fază de tranziție în ceea ce privește implementarea, iar sistemul și mentalitățile culturale mai ales o fac aproape imposibil de aplicat. O victimă, dacă vrea să facă o plângere la poliție, se confruntă adesea cu încercări de a o descuraja să facă acest pas atât din partea familiei, cât și a autorităților. Apoi, sistemul medical o expune în mod umilitor, pentru că nu există unități specializate pe cazuri de viol. O victimă care vrea să se adreseze justiției trebuie să aibă la dispoziție mijloace financiare și psihologice serioase.

Ceea ce face acum mișcarea #EnaZeda este să dea tuturor libertatea de a-și deschide sufletul și speră că va încuraja astfel educația sexuală atât acasă, cât și la școală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro