Un bătrân de 80 de ani, de la Căminul "Sf. Nicolae", a pus pe jar forţele de ordine, în miez de noapte. Pe fondul unor afecţiuni medicale, octogenarul s-a urcat în podul instituţiei şi a început să arunce cu pietre, refuzând să stea de vorbă cu cineva. Angajaţii căminului s-au chinuit în zadar să îl convingă pe bătrân să coboare, astfel că au fost nevoiţi să apeleze la sprijinul oamenilor legii.
Potrivit datelor furnizate de Compartimentul Relaţii Publice al Jandarmeriei Brăila, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00.30, un echipaj de intervenţie a fost solicitat să aplaneze un scandal produs în căminul pentru persoane vârstnice, situat în zona centrală a oraşului. Ca urmare a sesizării primite, la adresa indicată s-au deplasat un echipaj de jandarmerie şi unul de poliţie.
La faţa locului, spun jandarmii, s-a constatat faptul că bătrânul s-a urcat în podul instituţiei, după ce a refuzat să stea de vorbă cu vreun angajat. Ba, mai mult, acesta arunca cu pietre de diferite mărimi, pentru a nu se apropia nimeni de el. "Pentru a putea urca şi a-l opri din acţiunea lui pe bărbat jandarmii au folosit scuturile din dotare, pentru a nu fi loviţi. La apropierea de persoana recalcitrantă, aceasta şi-a încetat acţiunea şi astfel a putut fi coborâtă şi condusă la o unitate spitalicească, în vederea executării unui consult de specialitate", a precizat plt. Sorin Neftode, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.
Personalul Căminului "Sf. Nicolae" a încercat, aproape o oră, să aplaneze scandalul provocat de bătrânul aflat în stare de agitaţie.
Boli cronice asociate cu afecţiuni psihice
Bătrânul se află în Căminul "Sf. Nicolae" din ianuarie 2010, diagnosticul pus de medici la internare fiind "demenţă Alzheimer" şi "psiho-sindrom organic cronic degradativ cu reacţii de tip confuzional". Aflat sub tratament prescris de un psihiatru, el nu a pus probleme deosebite personalului de la Căminul Sf Nicolae, până duminică noaptea, după cum ne-a precizat directorul instituţiei, Gica Budur. Fiind un locatar cu afecţiuni psihice, au mai existat anumite stări conflictuale cu alţi vârstnici din cămin, însă acestea nu au degenerat într-un incident major. "Oamenii care vin la cămin au pe lângă boli cronice şi afecţiuni psihice, astfel că la anumite perioade se manifestă cu reacţii violente. Avem 33 de cazuri de vârstnici cu probleme psihice, din totalul celor 90 de locatari ai căminului. Ei se află sub tratamentul unui medic psihiatru, dar la un moment dat organismul se obişnuieşte cu medicamentele prescrise, astfel că acestea trebuie înlocuite. Realitatea este că personalul care lucrează aici este în permanenţă în pericol, aceste reacţii fiind imprevizibile. Este o muncă cu multă uzură psihică, mai ales că nu sunt decât 32 de angajaţi, deşi organigrama prevede 45 de posturi, care nu pot fi ocupate din cauza blocării din anul 2009", ne-a precizat Gica Budur. Potrivit statisticilor întocmite de directorul instituţiei, în urmă cu cinci ani, vârstnicii cu boli psihice reprezentau 7% din numărul total al locatarilor căminului, în timp ce în prezent s-a ajuns la 30%.
Bătrânul a fost transportat duminică noaptea la Spitalul de Psihiatrie Brăila, de unde a revenit luni la Căminul "Sf. Nicolae", starea lui fiind stabilizată în urma tratamentului administrat.