O parcare de 2,5 miliarde lei vechi în comuna Măraşu a fost subiectul ce a încins spiritele consilierilor judeţeni la cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila. Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, alături de celelalte 11 idei propuse pentru cofinanţare de către patru primari PSD (Nicu Turcu - Stăncuţa, Petre Cazacu - Surdila Găiseanca, Coman Stanca - Vădeni, Nicuşor Abăseacă - Traian) şi doi PNL (Florin Moroiu - Salcia Tudor, Costel Capbun - Berteştii de Jos). Trebuie precizat că, deşi a avut doar 26 de puncte, şedinţa Consiliului Judeţean de marţi a durat mai bine de patru ore, consilierii liberali şi cei social democraţi contrându-se cu fiecare ocazie la majoritatea subiectelor dezbătute. Proiectul de hotărâre privind "amenajarea unei parcări în centrul civic al comunei Măraşu" (primar PNL Nicolae Niţescu), a fost lăsat la finalul şedinţei, fiind introdus suplimentar pe ordinea de zi, la propunerea liberalilor. Potrivit raportului prezentat la mapă, Consiliul local al comunei Măraşu a alocat 125.969 lei pentru realizarea obiectivului şi a solicitat aceeaşi sumă şi din partea miniparlamentului judeţean. Cu alte cuvinte, în total, investiţia se ridică la 251.938 lei, lucru pe care PSD-iştii l-au taxat imediat. "Avem un proiect de asociere cu Consiliul Local Măraşu pentru cofinanţarea unei parcări la sediul primăriei. Proiectul l-am primit, ieri (n.r. - luni) după-amiază. De altfel, dumneavoastră, astăzi (n.r - marţi), aţi venit cu el şi aţi suplimentat ordinea de zi. Eu ridic un semn de întrebare cu privire la oportunitatea acestui proiect, pentru că este vorba de o parcare a primăriei. Nu mai spun că drumul de la Brăila până la Măraşu este o adevărată aventură. Probabil că cei care se aventurează pe acest drum, odată ajunşi acolo vor avea beneficiul unei parcări de 500 mp. Dar problema nu e asta, ci faptul că partea noastră de cofinanţare este de 1,250 miliarde lei vechi. Mi se pare că excede oricărui standard de cost", a declarat consilierul PSD Ionel Avram, cerând totodată explicaţii din partea colegilor. Liberalii au replicat că nu e vorba despre o parcare în faţa Primăriei, ci în zona centrală a comunei şi că jumătate din costul total al proiectului înseamnă transportul materialului cu care ar fi realizat. "300 de lei costa numai să treacă o maşină cu BAC-ul. De asemenea, terenul de acolo are o anumită conformaţie, fiind vorba de o diferenţă de nivel", a declarat liberalul Marian Sârbu.
Mortu vs. Nechita
Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a subliniat că într-adevăr, costul este mult prea mare pentru realizarea unei parcări şi a propus amânarea proiectului până la şedinţa viitoare, timp în care departamentul tehnic să reanalizeze proiectul. "Domnilor consilieri, avem de ales între a supune la vot acest proiect sau a-l amâna, reevaluându-i valoarea. Mi se pare că 2,500 miliarde pentru 500 mp de nivelare şi asfaltare, oricât de mult ar costa transportul materialelor până acolo, este mult prea mare. Ca să nu existe nicio ambiguitate, sunteţi de acord să amânăm pe septembrie? Mi se pare că există o anumită ambiguitate", a declarat Viorel Mortu. Liberalii nu au fost de acord cu propunerea acestuia şi au cerut ca proiectul să se voteze şi să aibă parte de acelaşi tratament ca şi celelalte ce au vizat cofinanţări din partea CJ-ului către Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT). Proiectul a picat cu 21 voturi "împotrivă", opt "pentru" (ale liberalilor şi consilierului Cristian Ancuţa) şi două abţineri din partea consilierilor independenţi Marian Căpăţînă şi Tănase Iorgoveanu.
"Am o rugăminte, proiectele care vin din partea grupului de consilieri PNL puneţi-le la sfârşitul şedinţei şi să continuăm să le tot amânăm din două în două luni de zile, poate aşa rezolvăm problemele. Văd că asta faceţi. Le amânaţi de fiecare dată. (...) Ştiţi foarte bine că luna viitoare nu mai daţi bani pentru că nu se poate finaliza. Asta este o joacă pe care o faceţi dumneavoastră. Este un mod elegant de a refuza un proiect", a declarat, extrem de deranjat de situaţie, Nechita. Concluzia vicepreşedintelui Viorel Mortu a fost aceea de a se reanaliza proiectul pentru a vedea dacă investiţia şi costurile cerute se justifică.
11 proiecte de aproape 5 milioane de lei
Toate celelalte 11 proiecte venite din partea a şase comune au fost adoptate, unele chiar cu suplimentări de fonduri, aşa cum este cazul UAT-ului Berteştii de Jos (PNL). Liberalii au reuşit să obţină o suplimentare de 60.000 lei din partea CJ Brăila, pentru proiectul investiţional "Construire clopotniţă biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe din comună", suma toală fiind de 180.000 lei. Trebuie precizat că aproape în toate cazurile suma alocată de primăriile din judeţ a fost egală sau aproape egală cu banii veniţi din partea CJ, în unele cazuri chiar mai mare. În total, proiectele investiţionale aprobate în şedinţa din luna august a CJ Brăila se ridică la suma totală de 4.822.495 lei, din care 2.358.359 lei din bugetul judeţului şi 2.464.136 lei de la nivelul Consiliilor locale.