Mergi la conţinutul principal

Scandal în CJ Brăila pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată

• consilierii judeţeni au aprobat ieri, cinci puncte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, care au vizat mega-proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Brăila • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat că astăzi este ultima zi în care proiectul poate fi depus pentru finanţare europeană • liberalii au criticat modul în care lucrurile au fost lăsate în ultima clipă şi au avertizat că prin acest proiect preţul la apă şi canalizare în judeţ va creşte cu 50% până în 2024

 

Scandal monstru, ieri, la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean în care s-au dezbătut, printre altele, cinci puncte privind mega-proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Brăila. Interesant de precizat este că acest proiect investiţional important, în valoare de 240 milioane euro, bani europeni, a fost lăsat pe ultima sută de metri. Practic, astăzi, este ultima zi în care mai poate fi semnat contractul de finanţare, după cum a anunţat chiar preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac în timpul şedinţei. Ca o paranteză, şi la CLM se va dezbate, tot astăzi, în şedinţă acest subiect. Revenind la CJ Brăila, proiectele au încins spiritele, iar discuţiile s-au întins ore bune, după ce liberalii au acuzat că preţul la apă şi canalizare va creşte cu 50% în următorii patru ani, odată cu aprobarea acestui proiect.

Scandalul a izbucnit după ce, în timpul discuţiilor pe bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului în 2020, Chiriac şi-a rugat colegii consilieri să fie mai succinţi în privinţa dezbaterilor, deoarece este important ca proiectele privind fondurile europene să fie aprobate astăzi, ca vineri să fie semnat contractul de finanţare.

Liberalii, în frunte cu liderul Alexandru Dănăilă, au criticat faptul că s-a aşteptat până în ultimul moment pentru aprobarea acestor proiecte importante, tocmai pentru “a li se pune pumnul în gură” şi a nu fi lăsaţi să amendeze proiectele cu pricina, deoarece totul s-ar fi putut încheia cu sancţiuni din partea Uniunii Europene.

 

Dezvoltare, dar şi preţ mai mare

 

PNL-iştii au acuzat că tariful la apă şi canalizare în următorii patru ani, va creşte cu 50%, potrivit estimărilor ce reies din studiile făcute de proiectant. Astfel că, de la 4,41 lei/mc apă (fără TVA), vom ajunge la 6,98 lei/mc (fără TVA). Dănăilă a propus ca amendament, plafonarea tarifelor la nivelul actual pentru următorii patru ani, însă propunerea a fost respinsă în urma votului. Ulterior, pentru că au fost aduse în discuţie pierderile înregistrate de CUP Dunărea pe reţea, consilierul judeţean PMP Viorel Botea a venit la rândul său cu un amendament ca această creştere a tarifului să fie de 3% în următorii patru ani, iar Compania să facă tot posibilul pentru a recupera 7% din pierderi, astfel încât situaţia să se echilibreze şi să nu mai fie nevoie de creşterea tarifelor, lucru de asemenea respins la vot.

Pentru a da explicaţii privitoare la aceste proiecte a “ieşit la rampă” Didina Stănescu, directorul executiv al ADI Dunărea, care într-un fel sau altul a recunoscut în cele din urmă că se va ajunge la o creştere de 50% a tarifului. Printre altele, aceasta a fost întrebată de consilierul judeţean PND Cătălin Iordache privind salariul pe care îl încasează. Stănescu a evitat iniţial să spună cât câştigă, sub pretextul că salariul său este confidenţial. La insistenţele lui Iordache a precizat că ia 5.000 lei în mână, precizând că are dreptul de a-şi cumula pensia cu salariul.

“Nu aţi găsit niciun tânăr care să fie director în locul dumneavoastră, este? Că toţi sunt fugiţi din ţară. Ştiţi câţi oameni au 5.000 lei/lună în Brăila, domnule preşedinte? Puţini! (...) Aici (n.r - în CJ Brăila) votul nu este politic, când le iei unor oameni atâţia bani! Doamna Stănescu spunea «Da' ce, e mult tariful la apă şi canalizare?». Păi normal, că la 70 de milioane nu e mult 50%, dar la salariul minim este mult! Că voi, aştia de la PSD i-aţi sărăcit pe toţi! Acum vi se pare puţin?”, a declarat Iordache.

În cele din urmă, după ce amendamentele consilierilor PNL şi PMP au fost respinse şi proiectele aprobate în forma iniţială, atât liberalii, cât şi cei doi consilieri Viorel Botea şi Ionel Adetu au decis să părăsească sala de şedinţe.

După încheierea lucrărilor şedinţei, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a susţinut o conferinţă de presă în care a precizat că atât timp cât vrem dezvoltarea judeţului trebuie să şi plătim serviciile care vin la pachet. Acesta a punctat că în cazul în care proiectele nu ar fi fost aprobate, ar fi putut exista amenzi din partea Uniunii Europene.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro