SC "Judeteana de Apa" SA Braila - in pericol de a intrerupe livrarea de apa in unele zone | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SC "Judeteana de Apa" SA Braila - in pericol de a intrerupe livrarea de apa in unele zone

Consilierii judeteni au decis ieri, in cadrul unei sedinte ordinare, sa nu mareasca, printr-un aport de numerar in valoare de 200.000 lei, capitalul social al SC "Judeteana de Apa" SA Braila. Banii fusesera solicitati de societate in vederea obtinerii vizelor anuale pe 2006 pentru doua statii de epurare din judet, precum si pentru achitarea datoriilor catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Asa cum se arata in raportul de specialitate intocmit de directia economica a CJ, de achitarea acestor datorii depinde obtinerea de catre societate a unui credit bancar in valoare de 7,5 miliarde de lei, destinat realizarii integrale a masurilor inscrise in programele de conformare la autorizatiile de mediu, de gospodarire a apelor si sanitare, pentru statia de captare Gropeni si statiile de tratare Gropeni, Ianca si Movila Miresii. Cei care s-au aratat impotriva infuziei de capital au fost consilierii PD, vicepresedintele CJ Gheorghe Chiru si consilierul Smochina. Acestia au atras atentia ca aceasta societate nu aduce nici un venit CJ si ca, prin alocarea anuala de fonduri, consiliul, care e si unic actionar, nu face decit sa ii prelungeasca agonia. Consilierii au propus astfel plenului sa analizeze posibilitatea privatizarii cit mai urgente a acestei "gauri negre" din bugetul CJ: "Dupa ce au marit pretul la apa au zis ca vor revigora situatia. Lucru care nu s-a intimplat . Acum cer iar bani desi aparent au un rezultat financiar bun. Dar eu cred ca acesta nu se datoreaza bunului management, ci pretului mare al apei. Mi se pare imoral sa ceri majorarea capitalului social si sa nu ai aviz de mediu la doua puncte. Nu trebuie sa devenim unchiul Becali de cite ori “Judeteana de Apa” nu isi plateste datoriile", a punctat democratul Mario Da'Ros.
De aceeasi parere s-a aratat si vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, care a tinut sa precizeze ca acordarea periodica de fonduri acestei societati nu inseamna decit a face injectii unui mort: "Nu trebuie sa ne transformam in “mama ranitilor”, trebuie sa o vindem. Sa externalizam un serviciu care greveaza bugetul judetului in fiecare an. Atit timp cit e la noi, ne obliga sa bagam bani in ea. Trebuie sa gasim o formula sa-i gasim un cumparator care sa isi poata permite sa faca investitii. Acum, cu injectiile de capital, nu facem decit sa prelungim agonia".

"Daca reusim sa ne platim creditul, vom putea accesa o linie de credit pentru modernizari"

De cealalta parte a baricadei s-au plasat, ca de obicei, consilierii judeteni PSD, PNL si PRM, care au tinut sa isi avertizeze colegii care s-au aratat impotriva proiectului ca exista chiar posibilitatea opririi alimentarii cu apa in judet, daca nu se obtin avizele si nu se fac reabilitari: "E bine sa marim capitalul social ca e vorba de apa, de existenta, viata oamenilor. Ei sint bine intentionati sa ia credite dar nu au acoperire", a precizat PSD-istul Petre Candidatu. "E bine sa facem majorarea. Dar trebuie sa ii sprjinim sa ia imprumutul pentru dezvoltare. Noi sintem de acord", a adaugat vicepresedintele CJ Niculina Moisescu.
La rindul sau, directorul societatii, Didina Stanescu, a tinut sa le aduca la cunostinta consilierilor situatia actuala a societatii: "Dosarul penal avind ca obiect un prejudiciu de 1.458.000.000 de lei vechi e in finalizare la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila si invinuiti sint 17 salariati. Astea se stiu din 2004. Noi am depus mari diligente sa descoperim titlurile executorii care insemnau creante pentru societate. Am identificat cu greu 83 de titluri, din care valoarea cea mai mare e a Consiliului Local Faurei, de 2 miliarde de lei vechi. Am gasit facturari ilegale de peste 900 de milioane de lei, in 2002, 2003, 2004. Suma pe care am dat-o pe cheltuiala societatii. Societatea poate realiza profit, dar nu din pretul apei. Avem o situatie foarte clara a contractelor. Am facut mari cheltuieli ca nu exista deloc echipament. Pentru noi, ca sa ducem acest credit de 7,5 miliarde e un efort extraordinar de mare, vom avea plati lunare totale de 2 miliarde. De la 1 decembrie energia electrica va creste, gazele la fel. Nevoia de bani a societatii e de 30 de miliarde de lei, ei nu trebuie investiti de azi pe miine. Daca reusim sa ne platim creditul, vom putea accesa o linie de credit pentru modernizari". Stanescu a mai adaugat ca aceste reabilitari sint necesare in contextul in care "Apa" mai are contracte si cu doua mari ferme de crestere a animalelor, care platesc lunar facturi de 300 de milioane.
Totodata, consilierul PRM Marius Dobrota, membru in AGA societatii a tinut sa mentioneze ca exista citeva lucrari care trebuie neaparat realizate, altfel se poate pune in pericol alimentarea cu apa in judet: "Coloana care face alimentarea de la Gropeni in Ianca si in tot judetul este descoperita pe citiva zeci de metri. E vorba de o coloana de captare care asigura apa in tot judetul. Nimeni nu pune problema de consolidare a malului Gropeni. Dunarea face ce vrea, nu avem cum sa ne luptam cu natura, si daca nu consolidam urgent malul, s-ar putea sa nu mai putem livra. Coloana de la Ianca pina la Faurei - pe o distanta de 10 km se fac avarii saptaminal. Pierderile sint mari, au un colectiv mic si se descurca. Sint coloane vechi de 20 si ceva de ani. Trebuie sa venim in sprijinul ei".
In ciuda apelurilor si explicatilor consilierilor care sustineau marirea de capital, proiectul de hotarire nu a trecut. In contextul in care cei care au votat impotriva au fost membrii PD, Chiru si Smochina, presedintele CJ nu a scapat ocazia de a le atrage acestora atentia ca, prin votul lor, au cauzat mari probleme societatii care ar putea sa isi intrerupa chiar activitatea la un moment dat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro