SC "ECO" SA salvată de la insolvenţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SC "ECO" SA salvată de la insolvenţă

* "ECO" ar urma să plătească 25 de miliarde de lei vechi, bani pe care îi datorează Finanţelor, în 60 de luni, câte 300 - 400 de milioane de lei vechi/lună

Consilierii municipali au aprobat, ieri, constituirea unor garanţii materiale în vederea eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale datorate de SC "ECO" SA Brăila. Cu alte cuvinte, consilierii au fost de acord ca mai multe terenuri din intravilanul municipiului, proprietate a societăţii, să fie folosite drept garanţie pe perioada cât aceasta îşi va plăti, eşalonat, datoriile către Direcţia Publică de Finanţe Brăila.
Aşa cum a explicat directorul societăţii, Alexandru Micu, datoria este de aproximativ 25 de miliarde de lei vechi, bani pe care societatea se angajează să îi plătească în 60 de luni. Acesta a mai adăugat că, în acest moment, societatea este perfect capabilă să plătească ratele, ba chiar să se achite de datorii înainte de termenul limită: "Baza datoriei este de 19 miliarde de lei vechi, la care se adaugă dobânzi de alte 6 miliarde, plus încă 2,8 miliarde penalităţi la dobânzi, însă, în momentul în care facem reeşalonarea, aceste penalităţi vor fi anulate. În acest moment, media încasărilor la «ECO» este de 180 - 200 de milioane de lei vechi /zi, asta în condiţiile în care societatea mai are de încasat şi de la SUPAGL Brăila, conform prestaţiilor la salubrizare, încă 1,3 - 1,5 miliarde de lei vechi/lună. Deci, «ECO» are acum 5 miliarde de lei vechi cash, la care se adaugă venituri din vânzarea pietrei din carieră. La carieră am făcut investiţii de 3 miliarde de lei vechi şi următoarea investiţie este de a achiziţiona o staţie de concasare, pe care să o avem instalată până la 31 martie 2012. Am avut anul acesta cereri pentru 200.000 de tone de amestec optimal de 0,68 necesar la drumuri, însă nu am avut cum să producem aşa ceva. Rata ar veni de 300 - 400 de milioane de lei vechi/ lună, sumă pe care o putem acoperi", a explicat Micu consilierilor.
La rândul său, consilierul municipal PSD Marian Dragomir, reprezentantul CLM în Asociaţia Generală a Acţionarilor (AGA) a ECO, a punctat în faţa colegilor săi faptul că, aprobând constituirea garanţiilor materiale în vederea eşalonării plăţii datoriilor, va salva de la insolvenţă societatea, care, în ultimii doi ani a dovedit că poate fi profitabilă şi chiar promite să se dezvolte. "Dacă în perioada 2007 - 2008 «ECO» avea pierderi la bugetul de stat, în 2009 s-a redresat uşor, în 2010 a avut profit undeva la 153.000 de lei, iar pe primele 6 luni ale anului în curs a înregistrat un profit de 183.000 de lei. În această perioadă s-au făcut investiţii, mai ales în utilajele necesare salubrizării, s-a redeschis cariera de piatră, au fost plătite din datoriile istorice la groapa de gunoi şi de la Finanţe. Acum societatea este viabilă, poate să respecte planul de reeşalonare. În cazul unei insolvenţe se pierde cariera de piatră, iar acolo lucrează cam 180 de brăileni", le-a subliniat Dragomir colegilor consilieri.
În ceea ce îl priveşte, primarul Aurel Simionescu, deşi s-a arătat în favoarea proiectului de hotărâre, a ţinut să atragă atenţia conducerii societăţii că nu trebuie să se aştepte la ajutorul municipalităţii la infinit, ci ar fi cazul ca, de acum înainte, să se comporte ca o adevărată societate comercială: "«ECO», dar şi celelalte societăţi comerciale din subordinea CLM, trebuie să înveţe că sunt SC-uri. Trebuie să se întindă cât le e plapuma, ba chiar un pic mai puţin, ca să îşi facă un flux de numerar. Ce se întâmplă acum la «ECO» putem gestiona, că cea mai mare parte a sumelor provin de la noi, iar noi putem vira banii direct în conturile Finanţelor, ca să fim siguri că vor fi plătite ratele la timp. Dar, repet, nu CLM a făcut datoriile astea, societăţile trebuie să aibă grijă de ele şi nu trebuie să mai mergem pe formula «cineva trebuie să ne dea ceva, cândva»".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro