catre asociatiile de proprietari din municipiu, societatea "CET" SA
Braila a apelat la serviciile unei firme de avocatura din Galati,
specializate in astfel de demersuri. Potrivit informatiilor prezentate,
la acea vreme, asociatiile de proprietari inregistrau debite de
aproape 90 miliarde lei la plata energiei termice. Au trecut mai
multe luni de la initierea colaborarii cu firma de avocatura, iar pentru
a afla care este situatia recuperarii acestor datorii la momentul de
fata, reporterii "Obiectiv" au initiat o discutie cu Ionut Jercan,
reprezentantul firmei de avocatura.
- In ce stadiu va aflati cu procedura de recuperare a debitelor de la restantierii la intretinere?
- Pina in prezent au fost notificati peste 2.000 de debitori care aveau restante mai vechi de 90 zile. O parte dintre acestia au inteles sa dea curs somatiei noastre si sa isi achite restantele prevenind un proces iminent. Desigur au existat si cazuri cind demersurile noastre a ramas fara rezultat in aceasta faza, fiind nevoiti sa mergem mai departe si sa-i actionam in instanta pe rau platnici. Astfel am inaintat spre judecare un numar de aproximativ 350 de dosare cu restantieri de la diferite asociatii, instanta obligindu-i pe acestia la plata sumelor restante si a penalitatilor aferente. In acest moment pregatim o noua serie de dosare pe care urmeaza sa le inaintam Judecatoriei Braila spre solutionare. Pe aceasta cale fac un apel catre proprietarii si locatarii care au datorii la intretinere sa isi achite sumele restante pentru a preintimpina actionarea lor in instanta, lucru ce va atrage noi cheltuieli de judecata inutile.
- Ati inregistrat cazuri de debitori care nu si-au achitat restantele nici dupa ce au fost actionati in instanta, iar daca da, cum ati procedat?
- Desigur, dupa obtinerea hotaririi judecatoresti urmeaza executarea silita a restantierilor. Executarea silita este facuta in momentul de fata de catre SC "CET" SA care a preluat sumele, acordate de instantele judecatoresti cu titlu de restante la intretinere, de la asociatiile de proprietari. Astfel prin intermediul unei cesiuni de creanta SC "CET" SA ii va executa in nume propriu pe debitori. Avem situatii in care furnizorul de utilitati a trecut la executarea imobiliara asupra apartamentului debitorilor sau, dupa caz, la executarea mobilara asupra bunurilor acestora. Nu ne dorim sa ajungem pina la vinzarea apartamentelor celor care nu si-au achitat restantele, dar in lipsa altor solutii pentru recuperarea acestor sume vom proceda in consecinta.
- Considerati ca prin aceasta procedura veti recupera sume importante?
- Sint convins de acest lucru. Deja au fost recuperate sume importante. De altfel aceasta este singura procedura legala posibila, procedura pe care o vom urma in cazul tuturor restantierilor. Lucrurile sunt clare: cei care nu isi vor achita restantele la intretinere vor ajunge sa fie executati silit direct de catre SC "CET" SA.
- Au existat cazuri in care la unele asociatii administratorii sau presedintii s-au opus acestei proceduri, refuzind orice colaborare? Daca da, ce solutie se va aplica?
- Intr-adevar exista, izolat, si astfel de cazuri. Rezolvarea acestei probleme este insa strict de competenta SC "CET" SA care va trebui sa ia masuri pentru a-si recupera banii de la asociatii. Din informatiile pe care le detinem "CET" va actiona pe toate caile posibile administrative, civile si chiar penale impotriva acelora care nu se vor implica in recuperarea datoriilor. Din cunostintele noastre "CET" a formulat deja o serie de plingeri penale impotriva unor administratori ce nu isi indeplineau sarcinile de serviciu si nu actionau impotriva debitorilor. Pentru acesti administratori au fost intocmite dosare penale, iar cercetarile se afla in curs, fiind solicitate chiar si expertize contabile pentru a se verifica, pe de o parte, modul in care s-au facut incasarile la asociatie, iar, pe de alta parte, modul cum au fost gestionati acesti bani. Dupa cum stim, administratorii au obligatia legala de a demara procedurile de recuperare pentru debitele mai vechi de 3 luni de zile.