Mergi la conţinutul principal

SC "CET", eligibila pentru finantare de 1 milion euro anual

Operatorul local de termoficare va avea la dispozitie, incepind cu anul viitor, o noua sursa de finantare destinata exclusiv lucrarilor de investitii in centrala de producere a celor doua tipuri de energie: electrica si termica. Potrivit unui proiect legislativ initiat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) producatorii de energie termica in cogenerare (sistem de productie simultana a electricitatii si caldurii) vor primi un sprijin financiar dintr-un fond ce se va constitui prin taxarea consumatorilor si exportatorilor de energie. Schema de sprijin de tip bonus se va aplica in perioada 2009 - 2022. "Fondurile necesare in vederea aplicarii schemei de sprijin se constituie prin incasarea lunara a contributiei pentru cogenerare de la toti consumatorii de energie electrica, precum si de la furnizorii care exporta energie. ANRE determina anual valoarea contributiei pentru cogenerare, pe baza necesarului de venituri pentru plata bonusurilor si pentru administrarea schemei de sprijin, precum si a cantitatii de energie necesare pentru acoperirea curbei de consum intern si pentru vinzare la export. Contributia pentru cogenerare este stabilita anual, prin ordin al presedintelui ANRE si poate fi modificata semestrial", se arata in proiectul de hotarire de Guvern.
Producatorii de energie in cogenerare avuti in vedere sint cei care folosesc gazele din reteaua de distributie si din reteua de transport a gazelor naturale si cei care folosesc combustibil lichid si solid.
"Bonusul este suma de bani pe care un producator de energie electrica si termica in cogenerare o primeste pentru fiecare unitate de energie electrica exprimata in MWh, produsa in cogenerare de inalta eficienta si livrata in retelele electrice ale SEN. Bonusul se acorda lunar pentru energia vinduta pe piata concurentiala de energie electrica si prin contracte reglementate", se arata in proiectul de HG.
Totodata, acest mecanism se va aplica unei centrale pentru cel mult 11 ani consecutivi, urmind sa scada anual, dupa care va fi directionat numai pentru centralele care inlocuiesc unitatile de cogenerare existente cu altele de inalta eficienta.
Pentru centralele care primesc gazele din reteaua de distributie, valoarea bonusului, in primul an de functionare a schemei de sprijin, este de 34,15 euro/MWh. In ultimul an valoarea bonusului va fi de 30,1 euro/MWh. Bonusul pentru unitatile care folosesc gazele din reteaua de transport, categorie in care se incadreaza si "CET" Braila, va fi in primul an de 24,5 euro/MWh, iar in ultimul an va scadea la 14,63 euro/MWh. Termocentralele pe combustibil solid vor primi in primul an un bonus 26,06 euro/MWh care se va reduce in ultimul an la 6,6 euro/MWh, valori care includ TVA.
Conducerea SC "CET" a explicat ca societatea este eligibila in cadrul acestui proiect si ca va formula cererea de acordare a acestui sprijin imediat ce proiectul HG va intra in vigoare. "Pentru a beneficia de acest sprijin financiar operatorii trebuie sa aiba o eficienta de producere de peste 75%, situatie in care noi ne incadram pe parcursul lunilor de iarna. In medie, producem lunar cite 18 MWh/ora, ceea ce raportat la 720 de ore de functionare pe perioada unei luni inseamna circa 1.300 MWh", ne-a declarat directorul general al "CET", Ionel Patrascu. De asemenea, sursa citata a apreciat ca in urma estimarilor facute privind cuantumul sprijinului ce ar urma sa fie acordat a rezultat ca unitatea este eligibila pentru suma de 1 milion euro anual.
Unitatile de cogenerare au inceput sa fie dezvoltate in Romania din 1950, in scopuri exclusiv industriale, iar in perioada 1960-1970 aceste centrale au inceput sa fie utilizate pentru incalzire si prepararea apei calde de consum. La nivel tehnologic, aceste unitati au ramas la stadiul anilor 1960-1970. In Romania sint racordati la sistemul centralizat de incalzire sapte milioane de cetateni, din care 70% in mediul urban. In Braila, mai sint racordate sistemului aproape jumatate dintre blocurile din oras.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro