Liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu a dorit să comenteze votul deputaţilor de respingere a cererii procurorului general pentru urmărirea penală a lui Borbely, spunând că în acea zi a fost la Braşov şi adăugând că presa îl poate întreba ce vrea, dar el răspunde la ce crede că este important.
"Sunt convins că v-aţi dat seama că dumneavoastră mă întrebaţi ce vreţi şi eu vă răspund ce cred că este important pentru ţară".
Miercuri, Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, după ce, în urmă cu două săptămâni, comisia juridică a avizat favorabil cererea Procurorului general.
Borbely i-a emoţionat pe pesedişti
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a declarat, referitor la respingerea cererii, că a primat "valoarea emotivă" a discursului susţinut de Borbely în Parlament şi că din toate grupurile s-a votat împotriva cererii.
Întrebat de ce liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu a fost prezent la acest vot, Neacşu a răspuns că, din câte cunoaşte, premierul este prins într-o acţiune pe linie guvernamentală.
Marian Neacşu a susţinut totodată că el a votat pentru începerea urmăririi penale, lucru pe care l-a recomandat şi colegilor săi din PSD, susţinând şi că o mare parte dintre aceştia au votat astfel.
La rândul său, PNL a susţinut că deputaţii liberali au votat la vedere în favoarea solicitării adresate în cazul lui Laszlo Borbely şi acuză PSD că ar dori "să reînvie superimunitatea parlamentarilor".
Borbely se consideră abuzat
Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că redeschiderea dosarului său privind începerea urmăririi penale, printr-un simplu denunţ, reprezintă "un abuz clar" din partea unor procurori.
"Stimaţi colegi, sunt perfect de acord că justiţia trebuie să-şi facă treaba şi în mod independent, dar, după părerea mea, acest autodenunţ, în urma căruia nu au fost verificate minimele informaţii constituie, trebuie să o spun, e un abuz clar din partea unor procurori şi e vorba de persoane, de activitatea unei întregi instituţii. În acest caz, pentru a nu apărea peste noapte sute de asemenea denunţuri, cred că trebuie să luăm în considerare ceea ce prevede Constituţia, pentru a nu permite asemenea abuzuri", a spus Borbely.
Ambasadele au reacţionat
Ambasada SUA a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, cu referire la decizia de miercuri a Camerei Deputaţilor de a respinge cererea de încuviinţare a urmăririi penale a lui Laszlo Borbely, că unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.
Misiunea diplomatică a reamintit, totodată, că nu comentează cazuri individuale.
Reacţia Ambasadei SUA survine după ce, miercuri seară, un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru MEDIAFAX, referindu-se la decizia Camerei Deputaţilor, că Executivul de la Bruxelles va monitoriza îndeaproape evoluţiile.