Mii de saudiţi s-ar putea vedea obligaţi să renunţe la visul lor de a studia în străinătate, din cauza prăbuşirii preţului petrolului. Cu bugetul sub o presiune enormă, Arabia Saudită este pe punctul de a tăia din programul de burse generos, care au susţinut 200.000 studenţi în străinătate în 2015.
Guvernul a fost forţat să înăsprească regulile fondului de 6 miliarde de dolari intitulat Bursa regele Abdullah, limitând-o la cei care sunt înscrişi la una dintre primele 100 de universitati la nivel global. Guvernul de la Ryadh nu a precizat procentul de reducere, dar a declarat că noile condiţii sunt parte a eforturilor sale de a economisi bani. Pe de altă parte, cheltuielile totale pentru educaţie au fost deja reduse cu 12 la sută, după ce anul trecut au mai suferit o restrângere de 25 la sută.
Programul burselor a fost iniţiat în 2005 şi include costul cursurilor, asigurare medicală, masa şi cazarea, precum şi biletul de avion anual tur-retur. Fondul finanţează aproximativ 90% dintre elevii din Arabia Saudită care studiază în străinătate. Aproape 60.000 de studenţi saudiţi sunt înscrişi la universităţi din SUA. Ei reprezintă al patrulea cel mai mare grup de studenţi străini din SUA, după chinezi, indieni şi sud-coreeni.
Arabia Saudită se confruntă cu o gaură imensă în bugetul său din cauza prăbuşirii preţurilor ţiţeiului de la peste 100 de dolari pe baril la mai puţin de 30 de dolari barilul. Exporturile de petrol aduc 75 la sută din veniturile sale. Pentru a sprijini bugetul, autorităţile din regat au recurs la o măsură rarissimă: au scumpit benzina. Guvernul a înregistrat un deficit de aproape 100 de miliarde de dolari în 2015, iar pentru acest an este prevăzută o reducere de 14 la sută a cheltuielilor.