Saxofonistul Sam Healey - zece clase peste tot ce s-a întâmplat la festivalul «Johnny Răducanu» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Saxofonistul Sam Healey - zece clase peste tot ce s-a întâmplat la festivalul «Johnny Răducanu»

Finalul Festivalului Internaţional de Jazz "Johnny Răducanu" a fost unul spectaculos. Pe scenă au defilat cei mai buni concurenţi, totul culminând cu evoluţia câştigătorului trofeului, în valoare de 5.000 de euro, saxofonistul englez Sam Healey, un adevărat profesionist care a extaziat publicul. Încântarea a fost reciprocă, pentru că la finalul recitalului său, interpretul a mulţumit publicului pentru căldura cu care l-a aplaudat şi a lăudat faptul că la Brăila se cântă live, "unicul mod în care muzica se poate dezvolta".
Cel mai bun solist instrumentist a fost declarată Iulia Perminova din Rusia, cel mai bun solist vocal, Marina Alexandra Arsene - o demnă urmaşă a Aurei Urziceanu, din punctul de vedere al muzicianului Alex Simu, iar premiul pentru cea mai bună formaţie l-a obţinut Constantin Mirea Quartet. Premiul pentru cel mai promiţător tânăr interpret l-a luat Grant Russell din UK, despre care A.G. Weinberger a declarat că este posibil să-i propună să vină în formaţia sa, pentru că este mereu în căutare de tineri foarte talentaţi. Premiul Consiliului Judeţean Brăila l-a obţinut Irina Luiza Popa.
"A fost un concurs greu, cu voci bune, tineri talentaţi, dar unii, deşi au avut voci foarte bune nu au reuşit să obţină premii pentru că au avut repertorii spre musical, pop, iar jazz-ul este altceva. Saxofonistul din Marea Britanie a avut 10 clase peste tot ce s-a întâmplat la festival. Dar este normal ca interpreţii care vin din străinătate să fie foarte buni, pentru că ei au acolo şcoli specializate în jazz, fac performanţă în domeniu. Interpreta care a luat premiul pentru cel mai bun solist vocal a avut repertoriu pentru jazz şi a transmis foarte bine mesajul, este foarte important în jazz acest lucru. Jazz-ul este o altă lume şi fata s-a integrat foarte bine, a făcut improvizaţii foarte frumoase. Unii interpreţi pot fi foarte buni tehnic, dar să nu transmită mesajul", a explicat preşedintele juriului, maestrul Ionel Tudor. Din juriu au mai făcut parte artiştii: Michael Creţu, A. G. Weinberger, Alex Simu şi jurnalistul Alex Revenco. Întreg festivalul s-a desfăşurat live, cu acompaniamentul band-ului format din: Andrei Tudor - pian şi leader, Eugen Tegu - bass, Dan Ioniţă - saxofon, Marian Georgescu - chitară şi Tudi Zaharescu - drums.
Festivalul este organizat de Centrul de Creaţie cu sprijinul Consiliului Judeţean. Coordonator este directorul Centrului de Creaţie, Maria Puşcaciu, iar consilier artistic şi prezentator Lucian Sabados, directorul Teatrului "Maria Filotti".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro