Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Satenii din Zavoaia sint ingrijorati

Locuitorii comunei Zavoaia stau cu mare grija, de cind au aflat ca exista suspiciune de noi cazuri de gripa aviara, la pasarile uneia dintre consatencele lor. Teama pluteste din nou in aer, la circa o luna dupa ce s-a ridicat carantina din comuna, si dupa ce, tot din cauza gripei aviare, au fost omorite circa 2.000 de pasari. Satenii se tem ca, de aceasta data, nu vor mai scapa atit de "ieftin" ca prima oara, cind a fost instituita carantina partiala si au fost omorite doar pasarile din gospodariile vecine cu cea infestata. Ioana Popescu, proprietara gospodariei unde testele rapide au pus in evidenta existenta virusului H5, este bolnava de suparare ca i-au fost omorite toate pasarile din batatura si ne-a declarat ca a lovit-o o adevarata nenorocire, mai ales ca, in urma cu circa o luna, i-a murit sotul si are de facut pomeni. "Nu stiu de unde a venit boala asta, ca am avut gainile inchise, le-am facut vaccin, de unde s-au imbolnavit, nu stiu. Nu m-am asteptat sa apara si la mine, ziceam ca gata, am scapat, dupa ce s-a ridicat carantina. Si acum, am ramas fara nici o pasare, si uite ca am si necaz, si inmormintare, si pomeni, cu ce facem noi pomenile?!".
Unii dintre vecinii Ioanei Popescu spun ca se tem sa nu ajunga si in curtea lor virusul H5 si au mai multa grija de pasari. "Normal ca ne e teama, ca dupa cum am auzit peste tot, e boala periculoasa si ne e teama pentru copii. Ne-a fost destul de greu cu carantina, am fost inchisi, am stat izolati si nu am vrea sa mai traim o data aceasta situatie. Noi am luat niste masuri mai deosebite acum, cu pasarile, le-am tinut inchise".
Altii sint mai optimisti si cred ca, de fapt, nu-i nici un pericol, iar problemele acestea, cu gripa aviara, sint doar vorbe de-ale medicilor veterinari, ca sa sperie lumea. "Nu se intimpla, doamna, nimic! Mie nu-mi e frica pentru gainile mele! Nu au nimic. Ce gripa aviara?! Astea-s povesti, gainile au murit in fiecare an, de diverse boli, dar nu a fost isteria asta, ca acum!".
Sceptici sau nu, satenii tin cont de sfaturile primite de la primarul
Neculai Manole si de la medicul veterinar si, pentru mai multa siguranta, isi tin pasarile inchise. Manole ne-a declarat ca, desi testele rapide au confirmat existenta virusului H5, el inca mai spera ca laboratorul din Bucuresti va infirma aceste rezultate. "Am trimis probele respective pentru confirmare la Bucuresti si asteptam rezultatele de la laborator. Intr-adevar, stam, cum se spune, cu inima indoita ca s-ar putea sa rezulte ca avem iarasi cazuri de gripa aviara. Poate o sa dea Dumnezeu sa nu se confirme si sa scapam, de data asta."
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii