Mergi la conţinutul principal

Saracia Brailei in cifre

Zeci de mii de braileni traiesc la limita supravietuirii. Dramuirea celor citeva sute de lei de la o luna la alta este o preocupare zilnica pentru aproximativ 90.000 de persoane, care locuiesc fie in municipiu fie in judet. In conditiile in care in Bucuresti nu mai lucreaza nimeni cu salariul minim pe economie, Braila are nu mai putin de 18.000 de angajati care sint platiti cu aceasta suma, o mica parte dintre ei fiind din judet. Saracii Brailei sint reprezentati de pensionari, someri, beneficiari de venit minim garantat, dar si de angajatii cu salariul minim pe economie.
Dintre cele 90.000 de persoane cu venituri de pina-n 500 de lei, aproximativ 40.000 sint din municipiu. Cu datorii de la salariu la salariu, cu credite la banci, care i-au impovarat si mai mult, cu sanatatea in pumn si macinati de faptul ca nu pot ajunge la medic, nu pot urma un tratament din cauza costurilor ridicate pe care le presupune acesta, saracii Brailei sint, de fapt, oglinda starii economice din zona noastra.

Pensiile reflecta starea economiei actuale

In ciuda majorarilor din ultima perioada, numarul pensionarilor cu venituri de pina-n 500 de lei este destul de mare. Dintre cei aproximativ 100.000 de pensionari, 60.000 au venituri mici. Potrivit bazei de date a Casei Judetene de Pensii, in municipiul Braila exista 21.244 de persoane care primesc pensii de stat si 815 care primesc pensii de agricultori de pina-n 500 de lei.
In judet, numarul persoanelor cu venituri precare este si mai mare. Astfel, 20.049 de persoane au pensii de stat pina-n 500 de lei si 17.000 de locuitori beneficiaza de pensii de agricultori situate tot pina-n acest plafon. "Sistemul de asigurari functioneaza dupa principiul: contributie mica, pensie mica si contributie mare, pensie mare. Pensiile mici sint rezultatul perioadelor mici de contributie sau al perioadelor indelungate cu viramente mici. De multe ori, pensionarii raporteaza cuantumul pensiei la nivelul preturilor. Este adevarat ca, in ciuda majorarilor din ultimul timp, pensionarii nostri o duc greu. Persoana virstnica merge la piata, se uita in portofel, se uita in sacosa si vede ca nu a cumparat mare lucru. E frustrant, intr-adevar, dar pensiile oglindesc starea economiei actuale. Cu 500 de lei nu faci mare lucru. Pe de alta parte, cei cu pensii mici nu pot reprosa nimic celor care au pensii mari deoarece cuantumul depinde de nivelul contributiei, de pregatirea profesionala. Nu se pune problema ca ar exista resurse financiare la bugetul de asigurari sociale si Guvernul nu majoreaza pensiile. Vorbim de faptul ca nu sint resurse financiare. Pe masura ce economia isi va reveni si vor fi create mai multe locuri de munca, salarii mai mari si, bineinteles, vor fi virate contributii mai mari, si situatia pensionarilor va fi alta", ne-a declarat Stefan Sinpetru, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.

10.000 de locuitori sint someri sau beneficiaza de ajutor social

Potrivit datelor furnizate de Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS), 4.378 de familii beneficiaza de venit minim garantat. Dintre acestea, 594 sint din municipiu si 3.784 sint din judet. "Sint persoane cu venituri reduse. Erau intr-un timp aproximativ 5.000, dar numarul lor s-a diminuat. In general, este de dorit sa se diminueze numarul beneficiarilor de venit minim garantat. Persoana singura care beneficiaza de aceasta prestatie primeste o suma de 100 de lei/lunar. Familiile care au 2, 3, 4 sau 5 persoane beneficiaza de 372 de lei/ lunar, iar cele care au mai mult de 5 membri primesc pentru primii 5 suma de 372 de lei/lunar, plus inca 25 de lei/lunar pentru fiecare membru in plus, adica pentru ce-a de a 6-a, a 7-a persoana din familie", ne-a declarat Laura Tupea, director executiv al DMPS Braila.
Somerii braileni se lupta si ei cu saracia. La sfirsitul lunii martie, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca figurau 5.568 de someri. Doar 703 dintre acestia sint din municipiu, restul fiind din judet. Din numarul total al somerilor, 1.151 au pina-n 30 de ani, 1.825 au intre 30 si 39 de ani, 1.347 au intre 40 si 49 de ani si 1.245 au peste 50 de ani. Pregatirea celor 5.568 de someri este modesta, prea putini dintre acestia absolvind 12 clase. Astfel, din totalul persoanelor fara loc de munca din evidenta institutiei brailene, 4.984 au nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, doar 481 au absolvit un liceu sau o scoala postliceala si 103 au studii universitare. Foarte putini dintre someri mai primesc indemnizatie de somaj. Dintre cele aproximativ 5.500 de persoane fara slujbe, 4.415 sint neindemnizabili si doar 1.153 mai primesc ceva banuti. Cu 90.000 de persoane cu venituri de pina-n 500 de lei, Braila se mentine in rindul judetelor cu o stare financiara precara si cu un nivel de trai scazut.

Aproximativ 18.000 de salariati braileni primesc salariul minim pe economie

Date statistice prezentate de conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila releva faptul ca aproape 20% dintre salariatii din Braila au fost incadrati cu nivelul minim de salarizare cerut de lege. Concret, circa 18.000 de persoane declara ca incaseaza salariul minim pe economie, ceea ce este ingrijorator, raportat la numarul total de aproximativ 80.000 de salariati inregistrati la nivel local, proveniti atit din sectorul privat, cit si cel de stat. Printre domeniile de activitate unde se intilnesc mai multe cazuri de acest gen se numara cele provenind din industria usoara, industria hoteliera, precum si alimentatia publica. Ca termen de comparatie, la nivelul anului 2007, numarul de salariati care au declarat ca primesc salariul minim pe economie era de aproximativ 15.000, de unde rezulta ca intre timp rindurile angajatilor incadrati la pragul minim de salarizare au mai inglobat circa 3.000 de persoane. (Dragos G. TUDOSE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro