"In 15 focare, pasarile au fost ucise in totalitate, dupa care s-a trecut la regionalizare de la alte opt focare", a precizat Flutur.
Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pina in acest moment au fost deja stinse patru dintre cele 23 de focare de gripa aviara semnalate in judetele Teleorman (6), Braila (7), Buzau (3), Ialomita (5) si Calarasi (2).
Saptamina viitoare, urmeaza sa fie stinse alte noua focare si sa fie trimisi pui santinela in sase focare, au mai aratat oficialii ANSVSA.
"Astazi (duminica - n.r.) autoritatile sanitare au decis sacrificarea tuturor pasarilor din localitatea Albesti, judetul Ialomita, unde initial au fost ucise doar o parte dintre acestea, intrucit au fost semnalate noi cazuri de imbolnaviri", a adaugat Gheorghe Flutur.
Bugetului alocat de Ministerul Agriculturii, se adauga circa 100 de miliarde de lei vechi cheltuiti de ANSVSA pentru achizitionarea de aparatura de specialitate,140 de miliarde lei vechi de la Ministerul Sanatatii pentru cumpararea de vaccinuri si medicamente, plus alte 85 de miliarde de lei vechi din partea Ministerului Transporturilor pentru dezinfectie.
Ministrul Agriculturii s-a intilnit duminica cu ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, dar si cu specialistii de la institutele de cercetare pentru a analiza masurile ce trebuie luate pentru prevenirea raspindirii gripei aviare, dupa ce in Turcia au fost semnalata cazuri de transmitere a acestuia la om.
"Nu avem nici un fel de semnale care sa ne ingrijoreze in mod deosebit. Pina in prezent nu a fost semnalat in Romania nici un caz de transmitere la om", a declarat ministrul Sanatatii.
Conform celor mai recente date ale Ministerului Sanatatii, au fost vaccinate antigripal aproximativ 1,8 milioane de persoane, dintre care un milion gratuit, in cadrul programului institutiei, iar alte 800 de mii au cumparat vaccinul din farmacii.