Saptamina patimilor pentru bolnavii Brailei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Saptamina patimilor pentru bolnavii Brailei

Brailenii s-au obisnuit sa-si inceapa primele zile din luna stind la cozi interminabile, cu noaptea in cap, la usile farmaciilor.
Desi pentru luna mai Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a suplimentat cu peste 6 miliarde lei fondul pentru medicamente fata de lunile precedente, sute de persoane, in mare majoritate virstnici, au sarbatorit 1 Mai sprijinind zidurile farmaciilor din oras si intocmind liste de la primele ore ale zilei.
Ieri, situatia era neschimbata si cozile interminabile, iar farmacistii exasperati ca, in acest ritm, fondurile alocate pe luna in curs se vor epuiza pina la sfirsitul acestei saptamini.
Dupa cum v-am informat, pentru luna mai CJAS a alocat 33 miliarde lei pentru medicamente si, in plus, s-au asigurat sumele necesare pentru 11 boli cronice licitate, fata de 4 boli, pina acum. Pe linga hepatite, stari post-transplant, boli psihice, poliartrita reumatoida, prin Ordinul 408/160/2006, semnat de ministrul Sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a completat lista bolilor cronice cu inca sapte afectiuni: spondilita anchilozanta, poliartrita psoriazica, interventiile cardio-vasculare cu protezare, demente, boala gaucher, bolile oncologice pentru tratament adjuvant, accident vascular ischemic in tratament cu clopidogrel.
Pentru toate aceste afectiuni, asiguratii gasesc tratamentul necesar pe tot parcursul lunii, pentru ca exista fonduri speciale in acest sens. Totusi, bolnavii s-au calcat in picioare in fata farmaciilor in primele doua zile ale lunii, alaturi de asiguratii care solicitau medicamente gratuite sau compensate pentru retetele eliberate si neonorate din prima jumatate a lunii trecute.
"In aprilie am terminat fondurile din prima saptamina, iar acum, e coada de la ora 4 - 5 dimineata. In acest ritm, mai avem fonduri pentru 2 - 3 zile, cu exceptia celor 11 boli cronice. Suplimentarea de fonduri nici nu se simte: sau prescrierea medicamentelor e prea lejera, sau lumea e prea bolnava, sau banii sint prea putini", apreciaza farmacistii.
In unele farmacii din Braila, fondurile marite inseamna 10 milioane lei in plus fata de luna trecuta, adica cel mult 10 retete. "S-a marit fondul pentru cele 11 boli licitate si au scazut fondurile pentru retetele obisnuite compensate, iar aglomeratia din farmacii e produsa de oamenii care au avut retetele de la inceputul lunii trecute si nu au reusit sa-si ia medicamentele. Daca ar fi bani si pentru celelalte boli nu ar mai exista aceste probleme", sustin unii farmacisti.
In opinia farmacistilor, suplimentarea fondurilor cu 6 miliarde lei se regaseste in sumele pentru cele 11 boli licitate, dar, din aceleasi surse, am aflat ca sint unitati care nu elibereaza medicamentele respective la nivelul contractului incheiat cu CJAS, iar sumele ramase nu pot fi directionate catre medicamentele gratuite sau compensate.
"Pentru cele 11 boli ni s-au dat mai multi bani, dar cea mai mare problema este la ceilalti bolnavi, care au prescriptie medicala si in prezent primesc alte retete, care trebuie onorate. Singura solutie ar fi ca medicul sa decida cine primeste reteta si cine nu, pentru ca altfel, situatia se repeta luna de luna", sint de parere farmacistii braileni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro