Mergi la conţinutul principal

Sapaturile din centrul istoric au adus bani buni Muzeului Brailei

In cursul anului curent, colectivul sectiei arheologie a Muzeului Brailei a participat la 48 de santiere arheologice, efectuind atit sapaturi sistematice, pe 9 santiere, cit si sapaturi preventive sau de salvare. Potrivit unui raport semnat de directorul muzeului, Ionel Candea si prezentat in plenul Consiliului Judetean, unele dintre aceste activitati au "imbogatit" muzeul, atit din punct de vedere financiar, cit si al patrimoniului: "Din sapaturile sistematice la care au participat si arheologi ai Muzeului Brailei, in calitate de responsabili de santier ori membri in colective, amintim pe cele de la Maxineni, Rimnicelu si Sutesti (judetul Braila), finantate de Muzeul Brailei, apoi Telita (Tulcea) Pietroasa Mica (Buzau) Covasna, Savirsin (Arad), Turnu Magurele - Cetatea Turnu (Teleorman), cercetari finantate de judetele respective. Diversele lucrari edilitare din municipiul Braila, dar mai ales desfasurarea proiectului “Reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila”, au impus executarea unor sapaturi arheologice preventive, necesare pentru emiterea autorizatiilor de eliberare de sarcina arheologica a terenurilor. Efectuarea acestor sapaturi pe 39 de santiere, din care 24 in centrul istoric si 14 in cartierul Brailita, a constituit o importanta sursa pentru obtinerea unor venituri extrabugetare, cit si de imbogatire a patrimoniului muzeal, obtinindu-se suma de 21.661 lei".
Sume semnificative s-au obtinut, de asemenea, si din proiectele de cercetare realizate de institutie: "Muzeul Brailei este recunoscut ca institutie ce poate desfasura toate activitatile specifice profilului sau, cercetare stiintifica de cel mai inalt nivel, deci dreptul de a fi parte in orice proiect de cercetare, in vederea obtinerii de fonduri suplimentare, fapt ilustrat prin derularea unor asemenea proiecte pentru anii 2007-2010. Mentionam doua mari contracte de cercetare, din care s-au obtinut atit rezultate stiintifice deosebite, cit si venituri importante; astfel, din contractul cu “Urban Proiect” Bucuresti se primeste suma de 17.628 lei, iar din cel cu Centrul National de Management al Programelor, prin proiectul “Perioade cheie ale istoriei vechi pe Valea Buzaului”, se incaseaza suma de 191.900 lei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro