„Aceste sancţiuni vor fi extinse cu şase luni, iar alte discuţii referitoare la ridicarea lor vor fi legate de aplicarea acordurilor de la Minsk", a declarat o sursă diplomatică de la Bruxelles, citată de Interfax.
Decizia care s-a luat marţi la nivel de ambasadori este una politică. Acum, ea va trebui confirmată de Consiliul European. Nu este clar când se va întâmpla aceasta, dar în orice caz ar urma să aibă loc înainte de summitul UE din 28-29 iunie.
Aceste sancţiuni au fost impuse Rusiei în vara anului 2014 pentru presupusa implicare în conflictul din Ucraina şi pentru anexarea Crimeei. Dacă vor fi aprobate şi de Consiliul European, ele vor fi în vigoare până la 31 ianuarie 2017.
Sancţiunile afectează cu precădere băncile, companiile petroliere şi pe cele din domeniul armamentului şi au cântărit greu în economia Rusiei, care, ca măsură de răspuns, a decretat un embargo asupra importurilor agro-alimentare din UE.
Prelungirea sancţiunilor intervine în contextul în care în ultimele zile dinspre Paris şi mai ales dinspre Berlin au venit declaraţii care au criticat politica UE de sancţionare a Rusiei.
Aflat în vizită la Paris, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a subliniat, marţi, că nu există alternativă la aceste sancţiuni, singurul instrument de presiune asupra Rusiei.