Creştere substanţială a indicatorilor privind rezultatele controalelor în 2010 în comparaţie cu 2009, pentru depistarea muncii la negru. Cea mai spectaculoasă evoluţie o înregistrează capitolul amenzi aplicate angajatorilor depistaţi în ilegalitate, unde creşterea este de 2,6 ori faţă de 2009. Concret, în 2010 au fost aplicate amenzi pentru sancţionarea cazurilor de muncă fără forme legale în cuantum de 890.500 lei, în timp ce în 2009 acelaşi indicator era la 330.000 lei.
Potrivit raportului de activitate aferent anului trecut, prezentat de inspectorii de muncă brăileni, au fost derulate 3.783 controale, iar pe fondul neregulilor depistate aceştia au dispus un număr de 3.801 sancţiuni, majoritatea în cazuri de nerespectare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă (2.260 sancţiuni aplicate în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.541 sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă). Per total, valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat în 2010 la 1,513 milioane de lei (1,279 milioane lei în domeniul RM şi 0,233 milioane lei în domeniul SSM), în timp ce în 2009 suma a fost de 1,061 milioane lei.
146 de angajatori găsiţi cu muncitori la negru
Una dintre priorităţile avute în vedere de inspectorii de muncă a fost depistarea şi sancţionarea cazurilor de muncă la negru, fiind derulate mai multe de campanii de verificări în rândul angajatorilor din Brăila. Aşa cum se arată în raport, au fost verificaţi aproape 2.000 de angajatori, la care lucrează 47.858 de salariaţi, majoritatea femei. Dintre societăţile controlate, la 146 de firme au fost înregistrate cazuri de muncă fără forme legale, fiind vorba despre 306 persoane, din care 167 femei şi un minor. Pentru sancţionarea acestor cazuri, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 890.500 lei, reprezentând mai bine de jumătate din valoarea totală a amenzilor aplicate pe întreg anul trecut. Ca termen de comparaţie, în 2009 au fost depistaţi 107 angajatori care foloseau la muncă 220 de persoane fără să le întocmească formele legale de angajare. De menţionat că aproape jumătate dintre persoanele găsite că munceau la negru erau femei, mai precis 114 femei. "Campania privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale a fost şi constituie în continuare principalul obiectiv al ITM Brăila, în domeniul relaţiilor de muncă. Astfel, atât prin controalele preventive efectuate de inspectorii de muncă, cât şi prin programarea verificărilor la unităţile angajatoare pe domenii de activitate s-a încercat acoperirea unei arii cât mai mari de angajatori. Domeniile de activitate cu o incidenţă mai mare în înregistrarea de cazuri de muncă fără forme legale au rămas, în continuare, cele consacrate deja, precum comerţul, construcţiile, agricultura şi confecţiile", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila, adăugând că, în cadrul controalelor de anul trecut, în paralel, s-a urmărit şi respectarea de către angajatori a prevederilor legislaţiei privind timpul de muncă şi de odihnă, precum şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.